Παρέμβαση με ιδιαίτερα υψηλή σημειολογική σημασία πραγματοποίηση στο πλαίσιο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας για “την ανάγκη δημιουργίας ενός αρραγούς μετώπου συνευθύνης και συντονισμού των ενεργειών μας για την προαγωγή των συμφερόντων της πατρίδας”.
Η δήλωση του ΠτΔ έρχεται μερικές μόλις ώρες μετά την επαναφορά του θέματος δέσμευσης της αντιπολίτευσης από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ενώ εντείνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο που θα οδηγήσει σε ευρύτερη πολιτική απόφαση στο Eurogroup της 7ης Απριλίου.
Διαβάστε επίσης: 36 ώρες παρασκήνιο για τα «κλειδιά»
Ο Προκόπης Παυλόπουλος συνέχισε επισημαίνοντας ότι:
«ιδίως κατά την τρέχουσα κρίσιμη συγκυρία, κατά την οποία αναδεικνύονται κορυφαίες προκλήσεις, που θα καθορίσουν μακροπρόθεσμα το μέλλον της Ελλάδας, όπως και εκείνο της μεγάλης ευρωπαϊκής μας οικογένειας, στην οποία αμετάκλητα ανήκει η χώρα μας»
Η δήλωση αυτή αποτελεί συνέχεια αυτής που είχε πριν από λίγες ημέρες για την αδιαπραγμάτευτη θέση της Ελλάδας εντός της ΕΕ, την οποία συνδυάζει τώρα με τις λέξεις “μέτωπο συνευθύνης”, επαναφέροντας στο προσκήνιο την υπόθεση ψήφισης και από την αντιπολίτευση των μέτρων, ενδεχόμενο που έχει απριόρι απορρίψει η Νέα Δημοκρατία.
Διαβάστε επίσης: Μπαράζ δηλώσεων για την Ελλάδα: Τι κρύβει
Ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχίζει ξεκαθαρίζοντας:
«Αναφέρομαι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Η Ελλάδα δεν διανοείται τον εαυτό της εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και η τελευταία δεν θα ήταν ποτέ η ίδια χωρίς τη χώρα μας ως μέλος της. Και τούτο όχι μόνον διότι μία από τις τρεις αντηρίδες του ευρωπαϊκού θεσμικού οικοδομήματος είναι το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα αλλά και διότι η Ελλάδα συνιστά κράτος-μέλος που πιστεύει ακράδαντα στην ανάγκη να προχωρήσει ταχέως η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, και προς την ευόδωση αυτού του σκοπού θα κινητοποιεί πάντοτε όλες της τις δυνάμεις».
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει, διαχρονικώς, ότι σέβεται εμπράκτως τη διεθνή νομιμότητα και επισημαίνει πως «ταυτοχρόνως, δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει αποτελεσματικά την κυριαρχία της, την εδαφική της ακεραιότητα και τα σύνορά της, άρα την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Στην κατακλείδα της δήλωσής του εστιάζει στο Κυπριακό λέγοντας ότι:
«αποτελεί διαρκές χρέος μας να μη λησμονούμε την Κύπρο. Για τη Μεγαλόνησο, η οποία εξακολουθεί ν’ αντιμετωπίζει την τραγωδία της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής εδαφών της, πρέπει να διασφαλισθεί λύση βιώσιμη και μόνιμη, πλήρως σύμφωνη με το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, πρωτογενές και παράγωγο. Για την ευόδωση αυτού του σκοπού, είναι απολύτως αναγκαία η συμπαράσταση και κινητοποίηση και του Απόδημου Ελληνισμού, για την οποίαν είμαι βέβαιος, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την μακρά παράδοσή του ολόπλευρης συμπόρευσης σε ανάλογες προσπάθειες».