Σαφή προειδοποίηση προς τον Ντόναλντ Τραμπ να μην πιέζει προς την αποσάθρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απηύθυνε με συνέντευξή του στους Financial Times ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, στο πλαίσιο της επετείου των 60 ετών. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκρουσε μάλιστα των κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο νέων βαλκανικών πολέμων αν η προοπτική που προσφέρει η ένταξη στην Ευρωπαϊκή οικογένεια χαθεί.
Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ έφερε ως παράδειγμα τις εθνοτικές συγκρούσεις που ξέσπασαν μετά την κατάρρευση της Ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και οι οποίες τερματίστηκαν μόνο μετά την παρέμβαση του NATO, θέση που θα γνώριζε ιδιαίτερη αμφισβήτηση στην ΕΕ. Ωστόσο το μήνυμα ήταν σαφές, ότι η Ενιαία Ευρώπη είναι πόλος ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή και αποτελεί ελπίδα και προοπτική για χώρες που θέλουν να αναπτυχθούν και να απολαύσουν τα οφέλη του δυτικού πολιτισμού.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Financial Times, ο κ. Γιούνκερ εξήγησε ότι έκανε αυτήν τη δήλωση στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς όταν ο τελευταίος επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες, τον περασμένο μήνα. Στη συνάντηση εξέφρασε την κατάπληξή του για την υποστήριξη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Brexit.
«Είπα στον αντιπρόεδρο: μην τα λέτε αυτά, μην προσκαλείται τους άλλους να φύγουν, επειδή αν καταρρεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχετε ένα νέο πόλεμο στα δυτικά Βαλκάνια», τόνισε.
Από τις επτά χώρες που προέκυψαν μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας μόνο δύο έχουν ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Σλοβενία και η Κροατία. Ο κ. Γιούνκερ θεωρεί επικίνδυνο να ματαιωθεί κάθε προοπτική ένταξης για τις άλλες χώρες της περιοχής. «Αν τις αφήσουμε μόνες, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, όλες αυτές τις χώρες, θα έχουμε έναν νέο πόλεμο», διαβεβαίωσε.
Η Σερβική Δημοκρατία είναι η μία από τις δύο πολιτικές οντότητες που αποτελούν το κράτος της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης. Η Αλβανία δεν ήταν ποτέ τμήμα της Γιουγκοσλαβίας.
Τουλάχιστον 130.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατομμύρια άλλοι εκτοπίστηκαν από τους πολέμους, τη δεκαετία του 1990, μετά την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας.