Η κρίση του προσφυγικού στην Ευρώπη απέχει πολύ από την εξομάλυνση και οι συνέπειες σε όλα τα επίπεδα θα είναι βαριές αν δεν υπάρξει συντονισμένη δράση σε όλα τα μέτωπα και κυρίως στην ενσωμάτωση, αυτά είναι τα μηνύματα που στέλνει έκθεση της Eurostat.
Αν και ο συνολικός αριθμός των νέων αιτήσεων για χορήγηση ασύλου σε χώρες της ΕΕ καταγράφει οριακή μείωση, οι αιτήσεις είναι παραπάνω από διπλάσιες απ ότι δυο χρόνια νωρίτερα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ έχουν φτάσει τα 3 εκατ. στην τριετία, επίπεδο απόλυτα διαχειρίσιμο συγκριτικά με τον πληθυσμό και το ρυθμό δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.
Είναι όμως ξεκάθαρο ότι η απόπειρα ενσωμάτωσης των πληθυσμών που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες σε κοινωνίες που βιώνουν πολυεπίπεδες κρίσεις θα οδηγήσει σε αλυσιδωτές εκρήξεις που μπορούν να φτάσουν και στην αποσταθεροποίηση χωρών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurosta ο αριθμός των νέων αιτήσεων ασύλου σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurostat, υποχωρώντας στα 1,2 εκατ. άτομα, 50,000 λιγότερα από το 2015.
Περίπου το 30% του συνόλου των αιτούντων προέρχονταν από τη Συρία, ακολουθούμενοι από τους Αφγανούς και τους Ιρακινούς, όπως φαίνεται στα γραφήματα που ακολουθούν.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία συγκέντρωσης των προσφύγων στην ΕΕ, καθώς το 60% του συνόλου των αιτήσεων υποβλήθηκαν στη Γερμανία, ενώ ακολουθούν η Ιταλία, η Γαλλία και η Ελλάδα.
Η Γερμανία έλαβε επίσης το μεγαλύτερο μερίδιο των προσφύγων ως προς τους υπάρχοντες κατοίκους δεχόμενη 8.789 αιτήσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Στην πυκνότητα ακολούθησε η Ελλάδα με 4.625 αιτήσεις ασύλου ενά εκατομμύριο πληθυσμού και η Αυστρία με 4.587. Το χαμηλότερο ποσοστό αιτήσεων ασύλου συγκριτικά με τον πληθυσμό σημειώθηκε στην Σλοβακία με 18 αιτήσεις ενά εκατομμύριο κατοίκων.