Την Τρίτη θα κριθεί αν θα υπάρξει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου καθώς θεσμοί και κυβέρνηση όρισαν νέο ραντεβού για την Τετάρτη το μεσημέρι, αφήνοντας αρκετό χρόνο για εσωτερικές αλλά και διμερείς παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις.
Με τελική προθεσμία την Πέμπτη κυβέρνηση και θεσμοί καλούνται τις επόμενες 36 ώρες να αξιολογήσουν αν θα ανοίξουν όλα τα χαρτιά και θα επιχειρήσουν να επιτύχουν μια επίπονη αλλά οριστική συμφωνία ή θα κάψουν τον χρόνο παίζοντας το συνηθισμένο waiting and dying game.
Αξιολογούμενο υπ αυτό το πρίσμα το πρόσφατο μπαράζ δηλώσεων από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τον Μισέλ Σαπέν και οι παρεμβάσεις του ΔΝΤ, τότε δημιουργείται η τρίτη διάσταση της εικόνας των διαπραγματεύσεων, η οποία φαίνεται να αποτελεί και την καθοριστική.
Ενώ τα ανοιχτά ζητήματα παραμένουν, το εργασιακό, το συνταξιοδοτικό και το αφορολόγητο, σε τεχνικό επίπεδο, το μείζον θέμα σε πολιτικό είναι το χρέος και η διαχείριση του πολιτικού χώρου που δημιουργείται στο πλαίσιο επίτευξης των στόχων.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο στόχευαν και οι δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για συγκατάθεση της αντιπολίτευσης, ζήτημα που είχε νωρίτερα προσπαθήσει να αντικρούσει ο Μισέλ Σαπέν, χρεώνοντας την απαίτηση στο ΔΝΤ, το οποίο την αρνήθηκε.
Η αλληλουχία αυτών των εξελίεων, ξεκινώντας από τη βόμβα Σαπέν για την απαίτηση του ΔΝΤ, την διάψευση του ΔΝΤ και εν συνεχεία την επαναφορά του ζητήματος από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέδειξαν ότι υπάρχει πρόβλημα εσωτερικό πρόβλημα στη ροή των πληροφοριών και ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει ναρκοθετήσει το μονοπάτι σύγκλισης Ελλάδας-ΔΝΤ και πυροδοτεί κατά το δοκούν τα εκρηκτικά.
Στην περίπτωση συγκατάθεσης της αντιπολίτευσης η διαρροή προς τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών είχε στόχο να μεταφέρει τη νέα εξοργιστική απαίτηση του Ταμείου στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και να προκαλέσει την έκρηξη του έκρηξη, ωστόσο ο Σαπέν πήρε την κατάσταση στα χέρια του, “κάρφωσε” το ΔΝΤ δημοσίως και προκάλεσε τη διάψευση. Εν συνεχεία ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλοντας να διατηρήσει την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση και να προκαλέσει πολιτικές πιέσεις επανέφερε ο ίδιος το θέμα κάνοντας παράλληλα επίδειξη δύναμης και στήνοντας σκηνικό που προϊδεάζει για νέες… εκρήξεις.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν έμεινε εκεί αλλά επιχείρησε να προβοκάρει και το ΔΝΤ απορρίπτοντας το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους ως μη σύννομο με τους κανόνες της ΕΕ, ενώ και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επιχείρησε να κάψει το σενάριο άμεσης εφαρμογής νέων μέτρων ελάφρυνσης, υποστηρίζοντας ότι αν υπάρξει ανάγκη για τέτοια μέτρα θα ληφθούν μετά το 2018.
Σε αυτό το καθόλα εκρηκτικό τοπίο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιώργος Χουλιαράκης και η Έφη Αχτσιόγλου καλούνται να πλοηγηθούν αποφεύγοντας παγίδες και φήμες και αξιολογώντας τα δεδομένα ανά χείρας. Καθοριστικός αναμένεται να είναι ο ρόλος του Πολ Τόμσεν ο οποίος γνωρίζει καλά τα κανάλια που χρησιμοποιεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και είναι αυτός που ζήτησε την προσωρινή διακοπή των 36 ωρών…