Μετεκλογικό ράλι στην Ευρώπη

Μετεκλογικό ράλι στην Ευρώπη

Σε ράλι ανακούφισης εξελίσσεται η πρώτη συνεδρίαση στις ευρωπαϊκές μετά τις εκλογές στην Ολλανδία, όπου ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κέρδισε με διαφορά τον δεύτερο ακροδεξιό Γκέερτ Βίλντερς.

Διαφήμιση

Αν και η νίκη του Ρούτε είχε αρχίσει να προδιαγράφεται εν πολλοίς από την Κυριακή, όταν και συγκρούστηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν, οι αγορές περίμεναν τα αποτελέσματα των εκλογών με κομμένη την ανάσα.

Διαβάστε επίσης: Ολλανδία: Οι εκλογές έδειξαν δεξιά στροφή

Το ράλι αποδεικνύει πως οι αγορές πανηγυρίζουν την ήττα της ακροδεξιάς και το γεγονός ότι η ΕΕ θα αποφύγει μια ακόμη συστημική κρίση στον πυρήνα της, καθώς ο Βίλντερς είχε υποσχεθεί δημοψήφισμα εξόδου από το ευρώ.

Διαβάστε  Το Άμπου Ντάμπι ετοιμάζεται να αγκαλιάσει Bitcoins και cryptocurrencies

Αν και η πρώτη αντίδραση είναι ιδιαίτερα θετική, εν συνεχεία οι επενδυτές αναμένεται να επιχειρήσουν μια πιο ψύχραιμη αποτίμηση του αποτελέσματος, της πολιτικής αστάθειας κατά τη διάρκεια προσπαθειών σχηματισμού κυβέρνησης στην Ολλανδία.

Παράλληλα σε τρίτο χρόνο οι αγορές θα επιχειρήσουν να ανιχνεύσουν τον αντίκτυπο που θα έχει το εκλογικό αποτέλεσμα της Ολλανδίας στις εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία που ακολουθούν.

Οι επενδυτές αναμένουν τώρα την ενεργοποίηση του άρθρου 50 από την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, κίνηση που καταστήσει το Brexit τη νέα πραγματικότητα της ΕΕ καθώς θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Διαβάστε  Squeeze out στα κρυπτονομίσματα λόγω Google, Facebook και ρύθμισης

Τέλος οι αγορές καλούνται να αφομοιώσουν στις τιμές των μετοχών μετοχών μια σειρά από δεδομένα και αβεβαιότητες, όπως οι πιέσεις για ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας, το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της ελληνικής κρίσης και η σύγκρουση Ντράγκι-Σόιμπλε.

Στα χρηματιστήρια έντονα ανοδικές τάσεις επικρατούν στη Φρανκφούρτη με τον Xetra Dax να ενισχύεται κατά 1,08% στις 12.143 μονάδες, ενώ ακολουθεί ο CAC 40 στο Παρίσι με λανοδο 0,86% στις 5028 μονάδες.

DAX Chart
Στην Ιταλία ο FTSE Mib ενισχύεται κατά 1,58% στις 20086 μονάδες και στην Ισπανία ο IBEX 35 γράφει κέρδη 1,65% στις 10146 μονάδες.

Διαβάστε  Η Ελλάδα στις αγορές: Δανείστηκε 3 δισ. με 3,5%

Σε θετική έδαφος με ανοδική δυναμική και ο FTSE-100 του Λονδίνου ενισχυόμενος κατά 0,96% στις 7439 μονάδες.

Στο μέτωπο των ισοτιμιών ανοδικά κινείται το δολάριο μετά την αύξηση επιτοκίων από τη Fed και την «υπόσχεση» για δυο ακόμα αυξήσεις εντός του έτους.
EURUSD Chart

Διαφήμιση