Στα media μεταφέρεται το επίκεντρο της αντιπαράθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, μια σύγκρουση με ground zero την Ολλανδία μείζον διακύβευμα τη γερμανική ηγεμονία. Μετά το μπαράζ δηλώσεων και διπλωματικών μέτρων και αντίμετρων από το Άμστερνταμ και την Άγκυρα, οι διαρροές προς τα media μεταφέρουν την αντιπαράθεση στην κοινωνία τροφοδοτώντας φόβο, οργή και απειλώντας να δυναμιτίσουν το ήδη εύθραυστο πολιτικό σκηνικό τόσο στην Ολλανδία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία.
Σήμερα καθώς μπαίνουμε στο τρίτο 24ωρο της κρίσης τα media αποκτούν ενεργητικό ρόλο και δεν περιορίζονται μόνο στην αναμετάδοση των κινήσεων στην πολιτικο-διπλωματική σκακιέρα και στις παρεμβάσεις τρίτων.
Ο πολιτικός αντίκτυπος
Όπως φαίνεται στόχος της τουρκικής πολιτικής κλιμάκωσης της έντασης με διαρροές και δημοσιεύματα μέσα από τον Τύπο δεν είναι η Ολλανδία και οι εκεί εκλογές, αλλά οι γερμανικές εκλογές, τις οποίες ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης προς την Άγκελα Μέρκελ για την επίτευξη διεκδικήσεών σε όλα τα επίπεδα και κυρίως για την παροχή οικονομικής βοήθειας, μέσω της ΕΕ αλλά και για την άρση γερμανικών εμποδίων στην εκδίωξη των Κούρδων από το Βόρειο Ιράκ και τη Βόρεια Συρία.
Πυροδοτώντας την κρίση στις σχέσεις με την Ολλανδία και ανεβάζοντας τους τόνους μέσω της εμπλοκής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό αλλά και διαρρέοντας πληροφορίες για την άτυπη “συμφωνία κυρίων” μεταξύ της Άγκελα Μέρκελ του Μαρκ Ρούτε και του Μελβούτ Τσαβούσογλου η Άγκυρα επιχειρεί να ενεργοποιήσει τα συντηρητικά αντανακλαστικά στη γερμανική κοινή γνώμη, να δημιουγήσει δημοσκοπική πίεση στην Άγκελα Μέρκελ και το CDU και να τους οδηγήσει σε συμβιβασμό επί των τουρκικών απαιτήσεων.
Οι αποκαλύψεις των media
Ο γερμανικός Τύπος μπαίνει στο παιχνίδι με τη Welt να αποκαλύπτει μυστική συμφωνία κυρίων μεταξύ Μέρκελ-Ρούτε και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Νταβούτογλου, επικαλούμενη ως πηγή βιβλίο του συντάκτη της Ρόμπιν Αλεξάντερ που κυκλοφορεί σήμερα. όπως αναφέρει η Welt η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, κατά τις διαπραγματεύσεις για την προσφυγική συμφωνία «είχαν δώσει στην Άγκυρα συγκεκριμένες υποσχέσεις, ότι η Ε.Ε. θα έπαιρνε 150.000 με 250.000 Σύρους πρόσφυγες κατευθείαν από την Τουρκία».
Το δημοσίευμα και η έκδοση του βιβλίου συμπίπτουν με τις Ολλανδικές εκλογές, την κρίση στις σχέσεις Ολλανδίας-Τουρκίας, ενώ πλήττουν και την Άγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Η Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο για συναγερμό στο NATO με αφορμή την κρίση Ολλανδίας-Τουρκίας και την επαπειλούμενη κλιμάκωση της σε κρίση Τουρκίας με την ΕΕ.
Όπως σημειώνεται, «το ΝΑΤΟ είναι θορυβημένο από τη σκληρή ανταλλαγή ρητορικών πυρών ανάμεσα σε δύο χώρες μέλη του. Μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία το περασμένο καλοκαίρι επικρατεί μεν ανησυχία για την κατάσταση στη χώρα. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εξοργίζει κανείς τη στρατηγικά σημαντική σύμμαχο», γράφει η εφημερίδα του Μονάχου, συμπληρώνοντας ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε το Σαββατοκύριακο τηλεφωνική συνομιλία με τις δύο πλευρές (Ολλανδία – Τουρκία), κάνοντας έκκληση για αποκλιμάκωση.
Από την άλλη πλευρά η Tageszeitung του Βερολίνου απαντά στις ανησυχίες που προκαλούν οι δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου για επανεξέταση της συμφωνίας του προσφυγικού επισημαίνοντας ότι:
«δεν είναι τόσο απλό» αυτές οι απειλές να λάβουν σάρκα και οστά, δεδομένου ότι «οι συνθήκες που επικρατούσαν το 2015 (σ.σ. έτος κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης) δεν μπορούν απλά να αποκατασταθούν».
Η εφημερίδα εκτιμά ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες που ήθελαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία το έπραξαν και τονίζει ότι «δεν ήρθαν στην Ευρώπη επειδή τα σύνορα ήταν ανοιχτά -αυτά δεν ήταν ανοιχτά- αλλά επειδή κατέρρευσαν οι δομές τροφοδοσίας στην Τουρκία» λόγω οικονομικής ένδειας των ανθρωπιστικών οργανώσεων.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, μη κυβερνητικές οργανώσεις τροφοδοτούν πλέον τους πρόσφυγες. «Είναι δύσκολο να παρεμποδίσει κανείς τη δράση τους. Κατά κύριο λόγο είναι η Ερυθρά Ημισέληνος αυτή που οργανώνει την τροφοδοσία. Αυτήν δεν μπορεί ο κ. Ερντογάν απλά να την μπλοκάρει σαν ευρωπαϊκό υποβρύχιο, ακόμη κι αν τα χρήματα προέρχονται από το εξωτερικό».
<