Κίνα: Η μηχανή “κολλάει”, πέφτει ο ρυθμός ανάπτυξης

Κίνα: Η μηχανή “κολλάει”, πέφτει ο ρυθμός ανάπτυξης

Τον στόχο ρυθμού ανάπτυξης της για το 2017 περιορίζει η Κίνα, καθώς, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, βρίσκεται σε διαδικασία αλλαγής του αναπτυξιακού μοντέλου και προσπαθεί να ενισχύσει την εσωτερική ζήτηση για να αντιμετωπίσει εξωτερικούς κινδύνους, όπως η παρατεταμένη περίοδος χαμηλής ανάπτυξης στην Ευρώπη και την Ιαπωνία.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού Λι Κεγιάνγκ, κατά την έναρξη της ετήσιας συνάντησης του Κοινοβουλίου, ο στόχος για το τρέχον έτος είναι ρυθμός ανάπτυξης 6,5%, ενώ πέρυσι έφτασε το 6,7%, το χαμηλότερο εδώ και 26 χρόνια.

Το χχρέος διαμορφώνεται στο 277% του ΑΕΠ στο τέλος του 2016, από 254% την προηγούμενη χρονιά. Οι Κινεζικές τράπεζες «μοίρασαν» το ρεκόρ των 12,65 τρισ. γιέν σε δάνεια το 2016, και σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία τα νέα δάνεια έφτασαν τα 2,03 τρισ. γιέν τον Ιανουάριο, το δεύτερο υψηλότερο όλων των εποχών.

Το αυξανόμενο χρέος και η αγορά κατοικιών έχουν καλλιεργήσει έντονες ανησυχίες σε κορυφαίους αξιωματούχους, και ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η Κίνα θα συνεχίζει την εφαρμογή προληπτικής δημοσιονομικής πολιτικής και τη διατήρηση χαλαρής νομισματικής, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση θα πιέσει για την αναδιαμόρφωση της πλευράς της προσφοράς προκειμένου να εξασφαλίσει σταθερότητα στον χρηματοοικονομικό τομέα.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά

«Προς το παρόν, το σύνολο του συστημικού ρίσκου βρίσκεται υπό έλεγχο, αλλά θα πρέπει να βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση για την ανάπτυξη των κινδύνων».