Ενα πλήρες επιθετικό σενάριο απέναντι στην Ελλάδα φαίνεται ότι εφαρμόζει επί μήνες η Τουρκία, στο πλαίσιο του οποίου περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις προπαγάνδας-fake news, στις οποίες το ρόλο του ενισχυτή έπαιξαν τα ελληνικά media.
Αν και σε πρώτη ανάγνωση οι τουρκικές ενέργειες φαίνονται αποσπασματικές, στην πραγματικότητα πρόκειται για την υλοποίηση ολοκληρωμένου επιθετικού σεναρίου που έχει διττό στόχο: Τη δοκιμή των αντανακλαστικών της νέας στρατιωτικής ηγεσίας -που προέκυψε μετά τις κρίσεις- αλλά και την εξαγωγή κρίσης για τη ενίσχυση του εθνικιστικού προφίλ του Ταγίπ Ερντογάν ενόψει του Δημοψηφίσματος.
Το Crisis Monitor έχει εγκαίρως, από χθες, επισημάνει τα στημένα σκηνικά στο Αιγαίο και τη στρατηγική της Άγκυρας, στο θέμα Virtual Reality ο «πόλεμος» στο Αιγαίο
Σε αυτό το πλαίσιο τα τελευταία 24ωρα οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και οι δυνάμεις ηλεκτρονικού πολέμου διέρρευσαν σειρά fake news από την πτώση του ελικοπτέρου της τουρκικής ακτοφυλακής στα Ίμια, περιστατικό πυροκροτητή, μέχρι την προσέγγιση σκαφών του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στα Ίμια, περιστατικό αντίδρασης, έως ακόμα και τις φωτογραφίες με το σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής που παραβίασε τουρκικά χωρικά ύδατα και έπαθε βλάβη, περιστατικό στο πλαίσιο της ελληνικής απάντησης σε επεισόδιο έρευνας και διάσωσης.
Τα γεγονότα αυτά παράχθηκαν αρχικά από επιλεγμένα τουρκικά media και σύντομα αποτέλεσαν πρώτο θέμα σε μεγάλα ελληνικά, συμβάλλοντας στην τουρκική στρατηγική ψυχολογικού πολέμου.
Στη συνέχεια το ελληνικό υπουργείο Άμυνας αναγκάστηκε να διαψεύσει ως fake news το σύνολο των περιστατικών αλλά οι υπηρεσίες πληροφοριών της Τουρκίας είχαν καταγράψει τις αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα διαμορφώνοντας πλήρη εικόνα της στρατηγικής αντίδρασης της ελληνικής πλευράς και της ευκολίας με την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ελληνικά media προς όφελός τους.
Ως μέρος ενός άτυπου ψυχολογικού πολέμου γίνεται αντιληπτή από την Αθήνα η διασπορά διαστρεβλωμένων ειδήσεων από τουρκικά ΜΜΕ για τη δραστηριοποίηση πλοίων και εναέριων μέσων της Τουρκίας στην περιοχή των Ιμίων. Χθες, στην Αθήνα σήμανε συναγερμός όταν μεταδόθηκε είδηση η οποία περιέγραφε χαμηλή πτήση ελικοπτέρου της τουρκικής ακτοφυλακής πάνω από τα Ιμια και, παράλληλα, την προσέγγιση ακταιωρών. Από το ΓΕΕΘΑ είχε φύγει, ούτως ή άλλως, άμεσα εντολή για κινητοποίηση των ελληνικών δυνάμεων που βρίσκονταν στην περιοχή.
Χθες, για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, στην περιοχή των Ιμίων υπήρχαν πλοία του Λιμενικού Σώματος και της τουρκικής ακτοφυλακής, σε μια διάταξη η οποία θυμίζει αρκετά όσα συνέβαιναν και όλες τις προηγούμενες ημέρες, δηλαδή ένα «κρυφτό» με αρκετά χαρακτηριστικά παιχνιδιού εντυπώσεων, καθώς στην ακτή της Τουρκίας βρίσκονται μονίμως εν λειτουργία κάμερες που μεταδίδουν εικόνες πολεμικής ετοιμότητας.
Το πρακτορείο Anadolu ανάρτησε ένα βίντεο το οποίο μετέδιδε εικόνες τουρκικών ελικοπτέρων στο Τουργκούτ Ρέις (μία από τις δύο πόλεις που βρίσκονται στην ακτή απέναντι από τα Ιμια) και σκαφών της ακτοφυλακής να πραγματοποιούν ταχείες διελεύσεις από την ευρύτερη περιοχή. Νωρίτερα το Anadolu μετέδωσε ακόμη μία πληροφορία, η οποία διαψεύδεται από την ελληνική πλευρά, περί πραγματοποίησης επιχείρησης έρευνας και διάσωσης (SAR) από το τουρκικό λιμενικό, στα διεθνή υδατα, δυτικά της Λέσβου. Από το ΓΕΝ και το Λιμενικό η συγκεκριμένη πληροφορία διαψεύδεται, ωστόσο προφανώς οι Τούρκοι στοχεύουν στην ανάδειξη του πάγιου επιχειρήματός τους περί αρμοδιότητάς τους για πραγματοποίηση επιχειρήσεων SAR ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, δηλαδή περίπου στο μισό Αιγαίο.