Δηλώσεις που επιδέχονται πολλών ερμηνειών πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο ομιλίας του στην Ένωση Ανταποκριτών της Αττάλειας. Αν και φράσεις και αποστροφές του λόγου του αν προβληθούν απομονωμένες φαίνονται ως ρητορική κλιμάκωση με το Νίκο Κοτζιά και τον Πάνο Καμμένο, το σύνολο της αναφοράς στην Ελλάδα αποπνέει αίσθηση αποκλιμάκωσης.
Διαβάστε εδώ όλε τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά
Η ρητορική ης τουρκικής διπλωματίας παραδοσιακά δεν γίνεται ηπιότερη όταν θέλει να σηματοδοτήσει την ύφεση μετά από μια περίοδο έντασης, αλλά εστιάζει σε μια θέση και επιχειρεί να αναδείξει την Τουρκία ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. Συνεπώς αν και η φράση:
«Εκείνοι γνωρίζουν πολύ καλά το τι μπορεί να πράξει ο Τούρκος στρατιώτης όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Το γνωρίζει πολύ καλά (η ελληνική) κυβέρνηση. Να το εξηγήσουν σε εκείνο το κακομαθημένο παιδί».
απομονωμένη συνιστά κλιμάκωση, ενταγμένη στο πλαίσιο μιας ομιλίας που περιγράφει τους μηχανισμούς διαχείρισης διμερών κρίσεων και τη διπλωματική διάρθρωση για των δυο χωρών, σηματοδοτεί αλλαγή στρατηγικής και μετάβαση στη διπλωματία.
Διαβάστε επίσης: Πόλεμος δηλώσεων Κοτζιά-Τσαβούσογλου
Με αυτό τον τρόπο επιχειρεί η Τουρκία να ολοκληρώσει το “σενάριο πολέμου” που εκτυλισσόταν επί εβδομάδες στο Αιγαίο και που έφτασε ακόμα και στη χρήση fake news στο πλαίσιο μάχης προπαγάνδας και από χθες πέρασε σε πολιτικό επίπεδο.
Η Άγκυρα με τη στρατηγική της δείχνει ότι στον “εικονικό πόλεμο” μετά από μια εβδομάδα κλιμακούμενων προκλήσεων και επεισοδίων θα προσέφευγε στους διεθνείς οργανισμούς και θα πρότασσε τη διπλωματία επιχειρώντας να κεφαλαιποιήσει τα όποια οφέλη της.
Παράλληλα ο Μελβούτ Τσαβούσογλου γνωρίζοντας ότι οι απομονωμένες-εμπρηστικές δηλώσεις είναι αυτές που θα χρησιμοποιηθούν από τα media και των δυο χωρών επενδύει σε αυτό για την τόνωση του εθνικιστικού-μιλιταριστικού προφίλ στην εκστρατεία για το “Ναι” στο Δημοψήφισμα.
Ο κ. Τσαβούσογλου δηλώνει ότι η Ελλάδα πραγματοποιεί νέες «προκλητικές» κινήσεις στα ελληνοτουρκικά με βάση την θεωρία ότι η θέση της Τουρκίας έχει επιδεινωθεί σε πολλά πεδία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο ίδιος διαψεύδει αυτή την θεωρία.
Ο κ. Τσαβούσογλου δηλώνει ότι οι λαοί των δυο χωρών έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά και ότι
«η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να εμποδίσει ένα κακομαθημένο παιδί να επισκιάσει όλα αυτά».
Ο κ. Τσαβούσογλου δηλώνει ακόμη τα εξής:
«Δεν θα ανταγωνιστούμε μια τέτοια νοοτροπία. Δεν χρειάζεται να κάνουμε επίδειξη δύναμης σε αυτούς».
Οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Ένωση Συντακτών της Αττάλειας όπως τις μεταδίδει η Hurriyet:
«Αποδίδουμε σημασία στις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Σε διάφορα θέματα, στο θέμα των νησιών του Αιγαίου, στο θέμα της υφαλοκρηπίδας, στο θέμα των πτήσεων κτλ … Έχουμε διαφορετικές θεωρήσεις σε αυτά τα θέματα. Αλλά υπάρχουν κάποιοι μηχανισμοί σχετικά με αυτά τα θέματα, έχουμε τις διερευνητικές συνομιλίες. Αυτοί οι μηχανισμοί υπάρχουν για τη μείωση της έντασης. Είστε εταίρος σε αυτό το συνασπισμό, αλλά κάνετε διαρκώς βήματα για την ακύρωσή του, με δηλώσεις, με προκλήσεις. Μέχρι πού μπορεί να φθάσει η ανοχή; Υπάρχουν κάποια όρια. Εμείς, εντάξει, δείχνουμε ωριμότητα. Για το λόγο αυτό, κάποια πράγματα, δεν επιθυμώ να τα πω, ας μείνουν μεταξύ μας. Ουσιαστικά, ανησυχούμε για έναν Υπουργό αυτής της κυβέρνησης που κάνει σαν κακομαθημένο παιδί.
Είναι το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης, το κακομαθημένο παιδί του συνασπισμού…Αλλά τι να κάνουμε; Είναι δουλειά μας να παίζουμε μαζί του; Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο γειτονικές χώρες, αυτό δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Και υπάρχουν προβλήματα. Και δείχνουμε θέληση για την επίλυσή τους. Στην ιστορία υπήρξαν πόλεμοι. Δόθηκε αγώνας για την ανεξαρτησία. Αλλά τα τελευταία χρόνια, ανάμεσα στους λαούς μας, πραγματοποιήθηκαν προσπάθειες προσέγγισης. Ο λαός μας επισκέπτεται την Ελλάδα. Τα ελληνικά νησιά. Οι Έλληνες έρχονται στην Τουρκία. Ουσιαστικά, όπως βλέπουμε ότι μοιάζουμε. Η Ελλάδα όμως θα έπρεπε να μην επιτρέπει σε ένα κακομαθημένο παιδί να τα επισκιάζει όλα αυτά. Εμείς δε θα έρθουμε σε αντιπαράθεση με μια τέτοια νοοτροπία. Δε θα μπούμε σε μια κατάσταση επίδειξης δύναμης. Ο τουρκικός στρατός γνωρίζει καλύτερα τι πρέπει να κάνει, όταν σημάνει η ώρα. Το γνωρίζει καλύτερα η κυβέρνηση. Ας εξηγήσουν σε αυτό το κακομαθημένο… Ας μην δυσκολεύουν την υπομονή μας».