Μπορεί η συμφωνία στο Eurogroup να οδηγεί στην επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα αλλά η αλλαγή μίγματος οικονομικής πολιτικής από τη λιτότητα στην ανάπτυξη με δημοσιονομική ισορροπία, πλεονάσματα 3,5%, δομικές μεταρρυθμίσεις και αναμόρφωση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος στη συνέχεια, καθιστά σαφές ότι ο οδικός χάρτης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης κάθε άλλο παρά εύκολος θα είναι.
Με δεδομένο ότι το ΔΝΤ έχει δεχθεί να επανεξετάσει τα στοιχεία του με βάση τα τελικά που θα δημοσιεύσει η Eurostat για την Ελλάδα στο τέλος Μαρτίου η αξιολόγηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε καμία περίπτωση νωρίτερα.
Αν και οι δηλώσεις των κκ Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ, που ακολούθησαν την ολοκλήρωση του Eurogroup καθώς και η παρέμβαση του ΔΝΤ μέσω tweet του Τζέρι Ράις επιδέχονται βαθιάς ανάλυσης και διαφορετικών ερμηνειών, μια πρώτη αλλά προσεκτική ματιά αρκεί για να αποκαλύψει τα προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί.
Διαβάστε επίσης: Τα «χονδροειδή» λάθη Τόμσεν, που «ξαφνικά» ανακάλυψε το Eurogroup
Όπως επισήμαναν όλες οι πλευρές υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανυθεί, ωστόσο δεν προσδιόρισαν προς πια κατεύθυνση. Ο Γερούν Νταισελμπλουμ ανέφερε για να προσδιορίσει τον χαρακτήρα των μεταρρυθμίσεων -που είναι ακόμη υπό συζήτηση- “IMF-like”, δηλαδή κοντά σε αυτές που ζητά το ΔΝΤ.
Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Παραμένουν οι διαφορές στα δημοσιονομικά και στο χρέος
Ο πρόεδρος του Eurogroup έκανε και άλλη μια παρατήρηση απαντώντας σε ερώτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, όπου δήλωσε ότι αυτά θα επανεξεταστούν με στόχο να εφαρμοστούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλά πάλι όπως ζητά το ΔΝΤ “more realistic”, δηλαδή πιο ρεαλιστικά.
Διαβάστε επίσης: Παράθυρο Τόμσεν για συμβιβασμό
Με αυτές τις δυο φράσεις Ελλάδα και Eurogroup αποδεικνύουν την ειλικρινή πολιτική βούληση για την επιστροφή των κλιμακίων και τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Τώρα μένει πρώτα στην ελληνική κυβέρνηση να προτείνει “IMF-like” μεταρρυθμίσεις και εν συνεχεία στο Eurogroup να φέρει επί τάπητος ένα “more realistic” σχέδιο μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ γνωρίζοντας το βάρος των διατυπώσεων που χρησιμοποίησε έσπευσε να επισημάνει ότι δεν τίθεται θέμα χρόνου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Το ΔΝΤ από την πλευρά του είχε επιδείξει καλή θέληση προκαταβολικά όταν ο Πολ Τόμσεν δήλωσε ότι εφόσον υπάρχουν λάθη στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ τότε θα τα διορθώσει. Το κλειδί όμως εδώ είναι ο χρόνος. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής Ευρώπης του ΔΝΤ τα τελικά στοιχεία της Eurostat που θα χρησιμοποιηθούν από όλες τις πλευρές ως βάση θα ανακοινωθούν τέλη Μαρτίου, άρα είναι αδύνατο να κλείσει νωρίτερα η αξιολόγηση, καθώς από μικρές διαφορές στα στοιχεία προκύπτουν μεγάλες στα μέτρα.