Στοιχεία που απαντούν σε πολλά ερωτηματικά και δημιουργούν νέα καθώς και έντονες ανησυχίες αποκαλύπτονται σχετικά με την υπόθεση του εργαζομένου της NSA που συνελήφθη το καλοκαίρι, κατατάσσοντας μάλιστα την ηλεκτρονική διάρρηξη στην κορυφή της λίστας, πάνω κι απ αυτή του Έντουαρντ Σνόουντεν.
Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Σνοόουντεν 2.0 με εργολάβο της NSA
Πρόκειται για τον Harold T. Martin ο οποίος εκτός από πακτωλό απόρρητων και διαβαθμισμένων εγγράφων που βρέθηκε να έχει στο αυτοκίνητο και στο σπίτι του, είχε πάρει αρχεία συνολικού μεγέθους 50 TB(!)… Η υπόθεση είχε αρχικά χαρακτηριστεί σκάνδαλο Snowden 2.0, ωστόσο όπως όλα δείχνουν είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.
Το σκάνδαλο αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στην κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, αναγκάζοντας τον Διευθυντή και των 17 υπηρεσιών να ζητήσει από τον Μπαράκ Ομπάμα την απομάκρυνση του επικεφαλής της NSA, εγγράφως.
[graphiq id=”ldqRsxOfELr” title=”Largest Data Breaches” width=”700″ height=”623″ url=”https://w.graphiq.com/w/ldqRsxOfELr” ]
Από τον έλεγχο των αρχείων προέκυψε αρχικά υποκλοπή ενός άκρως απόρρητου προγράμματος της NSA. Μετά από ενδελεχή έρευνα στα αρχεία του υπαλλήλου η NSA διαπίστωσε, σύμφωνα με την Washington Post, ότι είχε υπεξαιρέσει το 75% του software της ομάδας Tailored Access Operations, μιας ειδικής δύναμης της NSA που έφτιαχνε μη επισήμως καταγεγραμμένο λογισμικό για ειδικές επιχειρήσεις και το οποίο πολύ λίγα άτομα γνώριζαν.
Διαβάστε επίσης: Γιατί οι ΗΠΑ δεν βρίσκουν τον ένοχο
Η υπόθεση πήρε επικίνδυνη τροπή το καλοκαίρι όταν ξεκίνησαν οι μαζικές επιθέσεις Denial of Service και η πειρατεία ηλεκτρονικών συσκευών (router, καμερών, τηλεοράσεων κλπ) που χρησιμοποιούνταν παθητικά σε μεγάλης κλίμακας επιθέσεις σε υποδομές. Αποτέλεσμα ήταν να τεθεί εκτός πρόσβασης στο Internet η Δυτική Ακτή των ΗΠΑ και αργότερα να διασπαστούν οι κωδικοί των περισσοτέρων πελατών της Deutsche Telekom.
Διαβάστε επίσης: Hackers χτύπησαν την NSA;
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού εταιρία-βιτρίνα της NSA δέχθηκε σφοδρή επίθεση από hackers που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα οδήγησε στην απώλεια λογισμικού από τα εσωτερικά της δίκτυα.
Οι αρχές φαίνεται τώρα να εκτιμούν ότι τα δυο περιστατικά φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους και ότι στην πραγματικότητα έχει διαρρεύσει στο internet και σε συγκεκριμένες ομάδες hackers λογισμικό που είχε αναπτυχθεί για κρατικό κυβερνοπόλεμο.
Η ομάδα hackers Shadow Brokers τον Οκτώβριο δημοσιοποίησε πολλά προγράμματα της διεύθυνσης TAO της NSA, η δημόσια χρήση των οποίων οδήγησε στην αποκάλυψη «τρύπας» σε ένα firewall της Cisco και σε πολλές άλλες διαρρήξεις.