Η Άγκελα Μέρκελ ήταν, όπως όλα δείχνουν, ο στόχος της τουρκικής προκλητικότητας αυτών ημερών στο Αιγαίο, με την τουρκική πολιτική ηγεσία να προσπαθεί για ακόμη μια φορά να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως «μεγάφωνο» για να ακουστεί δυνατότερα η φωνή της στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, μερικές ώρες μόνο πριν την επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Άγκυρα.
Διαβάστε επίσης: Ο Παυλόπουλος ζητά ευρωπαϊκή παρέμβαση για Τουρκία
Όπως είχε εγκαίρως επισημάνει το Crisis Monitor η Τουρκία έχτισε τη διαπραγματευτική της στρατηγική με την ΕΕ πάνω στην υπόθεση των 8, το προσφυγικό, το κυπριακό και τις διμερείς σχέσεις με τη Γερμανία.
Η στρατηγική της διαρκούς κλιμάκωσης της κρίσης πριν την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Τουρκία και τη συνάντησή της με τον Ταγίπ Ερντογάν είναι προφανές ότι στόχο είχε να αναγκάσει την Ελλάδα να θέσει τα θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Διαβάστε επίσης: Η Τουρκία απειλεί τον Τσίπρα με… εκλογές
Αυτό ακριβώς έκανε πρώτα με δηλώσεις του ο Προκόπης Παυλόπουλος και στη συνέχεια με τηλεφωνική επικοινωνία με την Άγκελα Μέρκελ, ο Αλέξης Τσίπρας.
Με τον τρόπο αυτό τα ανοιχτά χαρτιά στο τραπέζι είναι περισσότερα, άρα και τα προσδοκώμενα οφέλη για την Τουρκία.
Η Άγκυρα εκτός από τα 3 δισ. που ζητάει –στο πλαίσιο της συμφωνίας- για το προσφυγικό, θέλει την Ευρωπαϊκή συγκατάθεση για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας επί συριακού εδάφους, έτσι ώστε να αυξηθεί η πίεση στον Άσαντ και να κατοχυρωθεί, καθώς η Μόσχα έχει δηλώσει ότι θα το αποδεχθεί εφόσον θέλει ο Άσαντ.
Παράλληλα με την επίσκεψη Μέρκελ ο Ταγίπ Ερντογάν επιτυγχάνει να αποδείξει ότι διαθέτει την απαραίτητη διεθνή νομιμοποίηση και ότι η διεθνής καραντίνα που του είχε επιβληθεί για το πογκρόμ -που ακολούθησε το πραξικόπημα- έχει πλέον αρθεί.
Διαβάτε επίσης: Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα για να πιέσει τη Μέρκελ
Σε αυτή τη φάση που βρίσκεται η Τουρκία, με την οικονομία να παραπαίει, το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων να έχει καμφθεί από το πογκρόμ και τους Κούρδους να εντείνουν την παρουσία τους στα νότια σύνορα της, χρειάζεται απεγνωσμένα στήριξη και διεξόδους για να αποφύγει μια άτακτη πολιτική και οικονομική κατάρρευση που θα λειτουργούσε ως θρυαλλίδα για τα Βαλκάνια.
Ωστόσο οι κινήσεις των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών στα Βαλκάνια, η προσπάθεια άσκησης πολύπλευρης πίεσης στην Ελλάδα, μέσω του Αιγαίου, της Αλβανίας και της Θράκης, αποπνέουν αίσθηση απελπισίας και πανικού.
Διαβάστε επίσης: Η Άγκυρα κάνει τους 8 μοχλό πίεσης για άλλα….
Αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα αυτά και μετά από σύσκεψη με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε ημίωρη τηλεφωνική επικοινωνία με την Άγκελα Μέρκελ.
Οι δυο ηγέτες όμως προχώρησαν ένα βήμα ακόμα, αποφάσισαν –κοινή συναινέσει- να δημοσιοποιήσουν τόσο την επικοινωνία όσο και το περιεχόμενό της, θέλοντας να στείλουν μήνυμα στην Άγκυρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Μέρκελ και ο κ. Τσίπρας συζήτησαν για το προσφυγικό ζήτημα, για το Κυπριακό αλλά και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπό το πρίσμα των τελευταίων προκλήσεων της Άγκυρας στο Αιγαίο.
Από ελληνικής πλευράς ο κ. Τσίπρας εξήγησε στην κυρία Μέρκελ ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν συζητήθηκε τίποτα σχετικά με τη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές.
Σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου αναφέρεται:
«Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνομίλησε τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, εν όψει της αυριανής επίσκεψής της στην Τουρκία.
Στο πλαίσιο αυτό συνομίλησαν για Κυπριακό, ευρωτουρκικές σχέσεις και προσφυγικό, καθώς και για την ανάγκη η γείτονα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να τερματίσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο».