Ξεκίνησε η πρώτη δίκη πραξικοπηματιών στην Τουρκία

Ξεκίνησε η πρώτη δίκη πραξικοπηματιών στην Τουρκία

Ξεκίνησε σήμερα η μεγαλύτερη δίκη για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016 σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες καθώς ταυτόχρονα κατηγορούνται 330 άτομα για ενεργό συμμετοχή.

Διαφήμιση

Η πλειονότητά των κατηγορουμένων είναι μέλη μιας στρατιωτικής σχολής αξιωματικών και κινδυνεύουν να τους επιβληθούν ποινές ισόβιας κάθειρξης για τις φερόμενες διασυνδέσεις τους με την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος που πραγματοποίησαν το περασμένο έτος στασιαστές στρατιωτικοί και την ευθύνη για την οποία έχει επιρρίψει η Άγκυρα στον ισλαμιστή ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει εξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαβάστε  Τουρκία: Video για τους 8 Τούρκους, καθυστέρηση για τους 2 Έλληνες

Κατηγορούνται κυρίως για δολοφονία, «απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης» και ότι ήταν μέλη «μιας τρομοκρατικής οργάνωσης».

Σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, 243 από τους κατηγορούμενους έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση.
[graphiq id=»f6ZRa6nbP01" title=»Τουρκία: Το πογκρόμ Ερντογάν σε αριθμούς» width=»700" height=»623" url=»https://w.graphiq.com/w/f6ZRa6nbP01" ]

Η δίκη ξεκίνησε υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην φυλακή Σιντζάν κοντά στην Άγκυρα. Ένα όχημα εξοπλισμένο με κανόνι νερού ήταν έτοιμο να επέμβει ενώ ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετούσε πάνω από συγγενικά πρόσωπα των κατηγορουμένων που βρίσκονταν εκεί, ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Διαβάστε  Θα δικαστούν για παράνομη είσοδο στην Τουρκία οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί

Ο πρώτος που κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις, ο σπουδαστής στρατιωτικής σχολής Αμπντουλκαντίρ Καχραμάν, δήλωσε ότι τη νύχτα του πραξικοπήματος οι στρατιώτες είχαν εφοδιαστεί με πυρομαχικά αφού ενημερώθηκαν από τον ανώτερό τους ότι είχε σημειωθεί τρομοκρατική επίθεση.

Αλλοι κατηγορούμενοι έκαναν παρόμοιες δηλώσεις, όπως ο Αρίφ Οζάν Ντεμίρ ο οποίος είπε πως ο διοικητής του είχε ζητήσει από τους στρατιώτες να «είναι έτοιμοι» κάνοντας λόγο για μία επίθεση.

Διαβάστε  Νέα πρόκληση από σύμβουλο του Ερντογάν: Βλέπει επίθεση της Ελλάδας στην Τουρκία με υποκινητή τις ΗΠΑ

Διαφήμιση