Η Τουρκία δε θέλει το NATO στο Αιγαίο, ενώ κλιμακώνει τις προκλήσεις

Η Τουρκία δε θέλει το NATO στο Αιγαίο, ενώ κλιμακώνει τις προκλήσεις

Επίσημο αίτημα για τη διακοπή των νατοϊκών επιχειρήσεων στο Αιγαίο, στο πλαίσιο της καταπολέμισης της διακίνησης ανθρώπων και της παράνομης μετανάστευσης, κατέθεσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, τη στιγμή που η Άγκυρα κλιμακώνει την προκλητικότητά της σε όλα τα μέτωπα.

Διαφήμιση

Μιλώντας από το βήμα της σύσκεψης των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες, ο κ. Ισίκ θέτει το επίσημο αίτημα της χώρας του για τον τερματισμό των δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Η τουρκική πλευρά, καταθέτοντας την συγκεκριμένη πρόταση, ισχυρίζεται ότι μέχρι σήμερα, το ΝΑΤΟ συνέβαλλε στην καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης σε ποσοστό της τάξης του 3%.

Διαβάστε  Συρία: Αλλάζουν οι ισορροπίες, αυξάνονται τα θύματα

Η τουρκική εφημερίδα Γιενί Σαφάκ αναφέρει ότι παρά την επιμονή της Τουρκίας, η Γερμανία δεν προσεγγίζει θετικά στην προοπτική του άμεσου τερματισμού των δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Η εφημερίδα αφήνει να εννοηθεί ότι σήμερα η Τουρκία υποχρεώνεται να «ανεχθεί» ξένους στρατιωτικούς παράγοντες στα χωρικά ύδατα της εξαιτίας της υπόθεσης της λαθρομετανάστευσης και της δράσης του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε  Απορρίφθηκε η ένσταση για τους δύο Έλληνες, παραμένουν κρατούμενοι χωρίς κατηγορητήριο

Μαζί με την Γερμανία και η Βρετανία τάσσεται υπέρ της συνέχισης της δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Αυτό υπογραμμίζει η Γιενί Σαφάκ.

Καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι η παρουσία νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο αναγκάζει την Τουρκία να δρα πιο συντηρητικά, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί κλιμάκωση για να προβάλει το ακροδεξιό του προφίλ ενόψει του Δημοψηφίσματος.

Το αίτημα της Τουρκίας εντάσσεται και σε μια ευρύτερη στρατηγική πίεσης προς τη συμμαχία για τη χρήση φωτογραφιών που λαμβάνουν γερμανικά αεροσκάφη που δρουν από τη βάση του Ιντσιρλίκ, τη χρήση των οποίων έχει αρνηθεί το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, υπό το φόβο ότι θα χρησιμοποιηθούν για επιχειρήσεις κατά των Κούρδων.

Διαβάστε  Τουρκία: Video για τους 8 Τούρκους, καθυστέρηση για τους 2 Έλληνες

Διαφήμιση