Εφιάλτη ’86 και πετρέλαιο στα $30 μπορεί να ξαναζήσει ο ΟΠΕΚ αν χαλαρώσει

Επικίνδυνη "σταθερότητα" στην αγορά, υπό το φόβο ενίσχυσης της παραγωγής των ΗΠΑ και μη παράτασης της συμφωνίας του ΟΠΕΚ

Εφιάλτη ’86 και πετρέλαιο στα $30 μπορεί να ξαναζήσει ο ΟΠΕΚ αν χαλαρώσει

Τον αυξημένο κίνδυνο να βυθιστεί η τιμή του πετρελαίου στα $30 τα βαρέλι, εάν ο ΟΠΕΚ δεν επεκτείνει τη διάρκεια της συμφωνίας περιορισμού της παραγωγής, επισημαίνουν οι αναλυτές, βασισμένοι στο στενότερο εύρος διακύμανσης των τιμών και το ισχυρό ενδεχόμενο αύξησης των αποθεμάτων των ΗΠΑ.

Διαφήμιση

Τον κίνδυνο ανέφερε σε συνέντευξη του στο Bloomberg, ο Hans van Cleef, στέλεχος της ABN Amro, τονίζοντας πως αν η συμφωνία διαρκέσει όπως είχε προγραμματιστεί, για το πρώτο εξάμηνο του 2017, και δεν συνεχιστεί, τότε η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να υποχωρήσει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν δυο χρόνια, σε χαμηλό των $30 το βαρέλι.

Διαβάστε  ΗΠΑ: Παρέμβαση ίσων αποστάσεων για τα Ίμια

Μετά από την αρχική απότομη ενίσχυση τους με την ανακοίνωση της συμφωνίας περιορισμού του ΟΠΕΚ και άλλων παραγωγών-χωρών, οι τιμές του αργού διαπραγματεύονται σε όλο και στενότερο εύρος, εν μέσω ενδείξεων κάλυψης του κενού αυτού την προσφοράς από τους παραγωγούς των ΗΠΑ.

Τα futures του αργού στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης κινούνται στο πιο περιορισμένο εύρος εδώ και 13 χρόνια και η μεταβλητότητα του brent στο χαμηλότερο των τελευταίων δύο ετών. Η αγορά φαίνεται «ήσυχη» παρόλο που τα συμβόλαια έχουν φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ, αντιστοιχίας ενός δισεκατομμυρίου βαρελιών, στοιχηματίζοντας σε ράλι του πετρελαίου.

Διαβάστε  ΗΠΑ: Το FBI σκαλίζει στην αυλή του Τραμπ

Με τη συμμόρφωση στην συμφωνία του ΟΠΕΚ να κυμαίνεται περίπου στο 90%, κατευνάζονται σχεδόν ολοκληρωτικά οι ανησυχίες περί εφαρμογής της, οι αναλυτές βλέπουν αυξημένο τον κίνδυνο υψηλότερης παραγωγής από τις ΗΠΑ και ενίσχυσης των αποθεμάτων.

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Μισή δουλειά η συμφωνία του ΟΠΕΚ

Διαφήμιση