Διπλή στήριξη Ρέγκλινγκ στην κυβέρνηση

Επαναφέρει την προοπτική εξόδου της Ελλάδας στις αγορές στα μέσα του 2018, προσφέροντας επικοινωνιακά όπλα και μοχλό πίεσης στην κυβέρνηση ώστε ολοκληρώσει άμεσα και μικρότερο πολιτικό κόστος τις διαπραγματεύσεις

Διπλή στήριξη Ρέγκλινγκ στην κυβέρνηση

Προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα των συζητήσεων και να δώσει προοπτική ώστε να επιταχύνει και να διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση κάνει ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ φέρνοντας στο προσκήνιο το θέμα της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.

Διαφήμιση

Η χρονική στιγμή που επιλέγει ο κ. Ρέγκλινγκ καθώς και η πολιτική συγκυρία σίγουρα δεν είναι τυχαίες, καθώς η δήλωσή του για επανάκαμψη της Ελλάδας στις αγορές στα μέσα του 2018 έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και αποτελεί πρόλογο των αποφάσεων που θα λάβει ο ESM προκειμένου να καταστεί αυτό εφικτό.

Παράλληλα σε πολιτικό επίπεδο η ανάδειξη του θέματος της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές στα μέσα του 2018, όταν δηλαδή θα ενεργοποιούνται τα προληπτικά μέτρα που νομοθετούνται προσφέρει στήριξη την ελληνική κυβέρνηση που αναζητά τρόπους για τη διαχείριση του πολιτικού κόστους της συμφωνίας.

Διαβάστε  Ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την τελευταία αξιολόγηση

Η παρέμβαση του -συνήθως επικριτικού- επικεφαλής του ESM με μια δήλωση «βούτυρο ψωμί» της κυβέρνησης φαίνεται ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής συμφωνίας υπό την οποία οι εταίροι θα στηρίξουν την κυβέρνηση ώστε να μην αποσταθεροποιηθεί πολιτικά η χώρα εν μέσω πολιτικών εξελίξεων που μπορεί να οδηγήσουν σε ανατροπές σε Γαλλία, Ολλανδία και Γερμανία.

Ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι αναμένει πως από τα μέσα του 2018, η Ελλάδα θα «σταθεί ξανά στα πόδια της και θα μπορεί να δανείζεται μόνη της από τις αγορές».

«Εάν οι επόμενοι 18 μήνες αξιοποιηθούν σωστά, είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα είναι το τελευταίο πρόγραμμα που θα χρειαστεί να εφαρμόσει η Ελλάδα», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ESM.

Ο ίδιος ανέφερε ότι θα μπορούσε να δει τον ESM να χορηγεί δάνεια σε κράτη μέλη της Ευρωζώνης στο μέλλον, ωστόσο συμπλήρωσε πως στην περίπτωση της Ελλάδας, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, δεν θα μπορέσουν να εκταμιευτούν άλλες δόσεις.

«Εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει, αυτό δεν θα συνάδει με αυτό που οι κυβερνήσεις έχουν συμφωνήσει με τα Κοινοβούλιά τους», εξήγησε.

Όπως έχει επισημάνει το Crisis Monitor το Eurogroup συμφώνησε σε ένα οδικό χάρτη για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης -υπό νέα βάση- καθώς για τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Όπως δήλωσαν τόσο ο κ. Ρέγκλινγκ όσο και οι κκ Ντομπρόβσκις και Ντάισελμπλυμ το Eurogroup και ο ESM είναι σε θέση να προσδιορίσουν την έννοια «μεσοπρόθεσμα» και το προφιλ των μέτρων για μείωση του χρέους στην κατεύθυνση που ζητά το ΔΝΤ.

Διαβάστε  ΟΛΘ: Οι νέοι ιδιοκτήτες πλήρωσαν 231 εκατ., αύριο παίρνουν το πακέτο μετοχών

Υπ αυτό το πρίσμα, η δήλωση Ρέγκλινγκ για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές σηματοδοτεί ότι η υπόθεση της αναπροσαρμογής του χρονικού ορίζοντα και των μέτρων μείωσης του χρέους έχουν πλέον ωριμάσει.

Agency Rating Outlook Date
TE 10 stable Apr 16 2016
S&P B- stable Jan 22 2016
Moody’s Caa3 stable Sep 25 2015
Fitch CCC n/a Aug 18 2015
S&P CCC+ stable Jul 21 2015
Διαβάστε  Στήριξη κατώτερων στρωμάτων και φοροελαφρύνσεις εξαγγέλλει ο Τσακαλώτος

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.