Η σύγκρουση Τραμπ-Media οδηγεί στα social media

Η απαξίωση δυο πυλώνων του πολιτικού συστήματος καθώς και της Δικαιοσύνης σε συνδυασμό με την εκρηκτική ανάπτυξη των social networks και την μάστιγας των fake news μέσα από αυτά δημιουργούν ένα απόλυτα εκρηκτικό μίγμα

Η σύγκρουση Τραμπ-Media οδηγεί στα social media
Find me

Χρήστος Φράγκου

Intelligence Director at Crisis Monitor
Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα.
Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι.
Εχει διατελέσει επί δέκα σχεδόν έτη διευθυντής του sofokleousin.gr και έχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.
Find me

Υπό αμφισβήτηση τίθεται πλέον η αξιοπιστία των παραδοσιακών και σύγχρονων αμερικανικών –και όχι μόνο- media καθώς και του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ στο πλαίσιο τα μεταξύ τους βεντέτας που έχει ανοίξει καθιστώντας και τις δυο πλευρές εμπαθείς και οδηγώντας πολλές φορές σε πλήρη αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

Διαφήμιση

Παράλληλα όμως, τα fake news και η παλαιομοδίτικη προπαγάνδα δοκιμάζουν τα κοινωνικά αντανακλαστικά και εγείρουν ερωτηματικά για τον παθητικό και ενεργητικό ρόλο social networks και των μηχανών αναζήτησης στη διασπορά ψευδών ειδήσεων και την πολιτική τους εκμετάλλευση.

Διαβάστε επίσης: Fake news και social media εκλέγουν κυβερνήσεις

Αν και τα fake news και η αξιοπιστία των media ήταν πάντα στο επίκεντρο πολιτικών αντιπαραθέσεων και το θέμα δεν αποτελεί είδηση για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, εν τούτος η έξαρση του φαινομένου που πυροδοτείται από την εντεινόμενη αντιπαράθεση και τις προσωπικές αιχμές και ανοίκειες επιθέσεις οδηγούν αναπόφευκτα σε υποτίμηση του ρόλου των Μέσων Ενημέρωσης αλλά και της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.

[graphiq id=»5N9P4IM94Tb» title=»Δημοσκόπηση: Ποιός είναι υπεύθυνος για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων» width=»700" height=»654" url=»https://w.graphiq.com/w/5N9P4IM94Tb»]

Άμεση συνέπεια είναι η ανάδειξη νέων ριζοσπαστικοποιημένων κοινωνικών μορφωμάτων που, αμφισβητώντας τη Δικαιοσύνη, -όπως ο Ντόναλντ Τραμπ- θα επιχειρήσουν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους ή να τον παρακάμψουν οδηγώντας την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα σε επικίνδυνες ατραπούς.

[gra[graphiq id=»grcRMk7xqXb» title=»Δημοσκόπηση: Αξιοπιστία των μεγαλυτέρων δικτύων» width=»700" height=»661" url=»https://w.graphiq.com/w/grcRMk7xqXb»]

Ωστόσο, σε πρώτη φάση η δημόσια αντιπαράθεση του Ντόναλντ Τραμπ με τα αμερικανικά και τα διεθνή media ανεβάζει πωλήσεις, επισκεψημότητες και τηλεθέαση η στενή ενασχόληση μεγάλης μερίδας της κοινής γνώμης με τα παρατράγουδα της πολιτικής οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αποξένωση και αντίδραση εκτός ορίων.

[graphiq[graphiq id=»cEZMOQRWN7L» title=»Από που ενημερώνονται οι Αμερικάνοι» width=»700" height=»635" url=»https://w.graphiq.com/w/cEZMOQRWN7L»]Αν μάλιστα συνυπολογιστεί το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει κάνει συνήθεια την επίθεση στη Δικαιοσύνη, καταγράφοντας σε λιγότερο από τρεις μήνες δυο προσωπικές επιθέσεις σε δικαστές που αποφάσισαν κόντρα στα συμφέροντά του, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι το μέλλον προοιωνίζεται επικίνδυνο.

[graphiq id=[graphiq id=»1kmxWr7aRDv» title=»Δημοσκόπηση (ΗΠΑ): Από ποια social media ενημρώνονται οι ενήλικες» width=»700" height=»565" url=»https://w.graphiq.com/w/1kmxWr7aRDv»]όμα και τα media έχοντας εκστρατεύσει σε μια σταυροφορία κατά του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ στιγματίζονται, η επιρροή τους περιορίζεται και ο ρόλος της ενημέρωσης της κοινής γνώμης περνά στα σκοτεινά μονοπάτια των αχανών social media. Εκεί όπου τα fake news στρεβλώνουν, εκεί που οι παγίδες προσηλυτισμού ακόμα και σε τα τρομοκρατικές οργανώσεις ελλοχεύουν ολοένα και σε περισσότερα σημεία.

[graphiq id=»1k[graphiq id=»1kmxWr7aRDv» title=»Δημοσκόπηση (ΗΠΑ): Από ποια social media ενημρώνονται οι ενήλικες» width=»700" height=»565" url=»https://w.graphiq.com/w/1kmxWr7aRDv»]χυση του ρόλου της ενημέρωσης –και όχι της πληροφορίας- από τα media στα social media θεωρείται βέβαιο ότι θα αναδειχθεί σε μείζον πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα το προσεχές διάστημα, το οποίο όμως δύσκολα θα βρει απαντήσεις, λόγω της διαρκώς εξελισσόμενης φύσης του ίδιου του φαινομένου και της δυναμικής των κοινωνικών δικτύων.

Διαβάστε επίσης: Η βιομηχανία fake news κερδίζει εκλογές και κάνει επαναστάσεις

Όταν όμως η ενημέρωση της κοινωνίας είναι άναρχη τότε το αποτέλεσμα δεν μπορεί να απέχει πολύ από την ίδια την αρχή του…

Δεν είναι τυχαίο ότι προ μερικών εβδομάδων απειλήθκε θερμό επεισόδιο μεταξύ ισραήλ και Πακιστάν με αφορμή fake news με δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών τα οποία προκάλεσαν στιγμιαία ένταση και έντονο διπλωματικό παρασκήνιο.

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει επί δέκα σχεδόν έτη διευθυντής του sofokleousin.gr και έχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.