Πογκρόμ Ερντογάν κατά Κούρδων: 544 νέες συλλήψεις

Πογκρόμ Ερντογάν κατά Κούρδων: 544 νέες συλλήψεις

Νέες διαστάσεις παίρνει πλέον το πογκρόμ Ερντογάν κατά των Κούρδων, με την τουρκική αστυνομία να ανακοινώνει ότι χθες συνέλλαβε περισσότερους από 500 ανθρώπους στη διάρκεια επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Τουρκία για τη σύλληψη υπόπτων για διασυνδέσεις με το στρατιωτικό σκέλος του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).

Διαφήμιση

Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, υψηλόβαθμα στελέχη του PKK, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των 544 συλληφθέντων κατά τις αστυνομικές επιχειρήσεις που έγιναν σε 25 επαρχίες. Αστυνομικές επιχειρήσεις έγιναν επίσης, στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και τη Σμύρνη.

Διαβάστε  Προσφυγικό: Επιπλέον 3 δισ. ενέκρινε η ΕΕ για την Τουρκία

[graphiq id=»gYIlsyzi017" title=»Το πογκρόμ Ερντογάν σε αριθμούς» width=»700" height=»548" url=»https://w.graphiq.com/w/gYIlsyzi017" ]

Μεταξύ των 45 συλληφθέντων στη νοτιοανατολική επαρχία Γκαζιαντέπ είναι και στελέχη του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), σύμφωνα με ανακοίνωση του τοπικού κυβερνήτη.

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί το HDP, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο Κοινοβούλιο ότι αποτελεί την πολιτική προέκταση του PKK, ενώ αρκετοί αξιωματούχοι και βουλευτές του, κρατούνται καθώς κατηγορούνται για διασυνδέσεις με το PKK.

Διαβάστε  Νέα πρόκληση από σύμβουλο του Ερντογάν: Βλέπει επίθεση της Ελλάδας στην Τουρκία με υποκινητή τις ΗΠΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκεχειρία μεταξύ κυβέρνησης και PKK έληξε τον Ιούλιο του 2015 και από τότε οι συγκρούσεις με την αστυνομόα και οι βομβιστικές ενέργειες εντείνονται. Ο Ερντογάν προσπαθώντας να περιορίσει τις αυτονομιστικές τάσεις επενέβη σε συριακό έδαφος για να απωθήσει την κουρδική πολιτοφυλακη που δρούσε υπό την κάλυψη των ΗΠΑ στη μάχη κατά του ISIS. Στη συνέχεια πρότεινε τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας επί συριακού εδάφους, πρόταση που έγινε δεκτή από τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά απορρίπτεται από τον Μπασάρ αλ-Άσαντ και τη Ρωσία.

Διαβάστε  Μήνυμα-χαλινάρι στην Τουρκία από την Αίγυπτο για την ΑΟΖ με Κύπρο

Διαφήμιση