Ξαφνική επικοινωνία Κοτζιά-Γκάμπριελ, εν μέσω των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες

Ξαφνική επικοινωνία Κοτζιά-Γκάμπριελ, εν μέσω των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε λίγο νωρίτερα ο Νίκος Κοτζιάς και ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης διαπραγματεύονται με με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες.

Διαφήμιση

Αν και επισήμως στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι αντικείμενο της επικοινωνίας ήταν η συνέχιση της ελληνογερμανικής συνεργασίας, η κατάσταση της οικονομίας και οι πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο Νίκος Κοτζιάς μετέφερε «μήνυμα κινδύνου» «distress message» στον Γερμανό ομόλογό του.

Διαβάστε  Μοσκοβισί για Ελλάδα: έξοδος χωρίς εκβιασμούς και πιστωτική γραμμή

Η συγκυρία της επικοινωνίας και η ανακοίνωσή της χωρίς λεπτομέρειες δεν μπορούν να αγνοηθούν σε αυτή τη φάση, όπως άλλωστε και η χθεσινοβραδυνή παρέμβαση της Άγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι, καθώς και η φήμη συνάντησης Μέρκελ-Τσκαλώτου, που τελικά διαψεύστηκε.

Αν σε αυτά προσμετρηθούν και οι επαφές του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών για θέματα ΕΕ, Γιώργου Κατρούγκαλου, με τον Τζιάνι Πιτέλα και άλλους αξιωματούχους, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι η διπλωματία διαδραματίζει παράλληλο και ενεργό ρόλο στην πορεία των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Διαβάστε  Η Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα

Σε αυτή τη φάση πάντως ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί στο Βερολίνο και την Αθήνα η στάση της Άγκυρας στο προσφυγικό, το συριακό και το κουρδικό καθώς και η προσπάθεια εξαγωγής κρίσης στο Αιγαίο.

Διαφήμιση