Ρουμανία: Με μώλωπες βγήκε η κυβέρνηση από την πρώτη κρίση

Ρουμανία: Με μώλωπες βγήκε η κυβέρνηση από την πρώτη κρίση

Η κυβέρνηση στη Ρουμανία ηττήθε στην προσπάθειά της να περάσει την αναμόρφωση μέρους του ποινικού κώδικα με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών και τη διακοπή πολιτικών διώξεων με πρόσχημα τη διαφθορά για μικρά ποσά.

Διαφήμιση

Μετά από μεγάλη αντιπαράθεση με τα media, τόσο τα εσωτερικά όσο και τα διεθνή η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει το σχετικό νομοσχέδιο, αν και είχε ψηφιστεί από τη Βουλή καθώς η αντιπολίτευση είχε επιτύχει την κινητοποίηση σημαντικής μερίδας της κοινωνίας.

Διαβάστε  Ρουμανία: Άγριο πολιτικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών με εμπλοκή της OLAF

Ωστόσο η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση με λιγότερο από δυο μήνες στην εξουσία επιβίωσε με μεγάλη άνεση την πρότασης μομφής που είχε καταθέσει η αντιπολίτευση προσπαθώντας να προκαλέσει ρωγμές στην κυβερνητική πλειοψηφία.

[graphiq id=»2Lf3pf18Yv3" title=»Ρουμανία: Το προφίλ» width=»700" height=»566" url=»https://w.graphiq.com/w/2Lf3pf18Yv3" ]

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρόσφατες εκλογές έδωσαν τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης στους Σοσιαλιστές, οι οποίοι συνεργάζονται με τους κεντρώους ελέγχοντας το 70% του Κοινοβουλίου.

Διαβάστε  Ρουμανία: Κέρδη ρεκόρ στο 9μηνο για τις τράπεζες

Κατά τη διάρκεια της κρίσης αναγκάστηκε σε παραίτηση ένας από τους υπουργούς της κυβέρνησης, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για επικείμενη αντικατάσταση του υπουργού Δικαιοσύνης, υπεύθυνου για το νομοσχέδιο έτσι ώστε να καταλαγιάσει η κοινωνική ένταση.

Η ένταση στη Ρουμανία και η πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση εντάσσονται σε γενικότερο σχεδιασμό ανατροπής άρτη διαμορφωθέντος πολιτικούσκηνικού, καθώς η νέα κυβέρνηση είναι φιλορωσική, ενώ η Ρουμανία βρισκόταν κάτω από φιλο-νατοϊκές κυβερνήσεις τις τελευταίες 10ετίες.

Διαβάστε  Σπίθες στα Βαλκάνια, κινδυνεύει και η Ελλάδα

Υπ αυτό το πρίσμα μπορεί να εξηγηθεί και να αποτιμιθεί η μεγάλη έκταση που δόθηκε στο θέμα του νομοσχεδίου και των κοινωνικών αντιδράσεων από media όπως το Bloomberg και το Reuters.

Διαφήμιση