Κουρδικό και Γκιουλέν και ζώνες ασφαλείας το μενού της συνάντησης Πομπέο-Γιλντιρίμ

Κουρδικό και Γκιουλέν και ζώνες ασφαλείας το μενού της συνάντησης Πομπέο-Γιλντιρίμ

Το θέμα της έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ στην Τουρκία έθεσε ως μείζον στη συνάντησή του με τον επικεφαλής της CIA ο Τούρκος πρωθυπουργός, χωρίς ωσόσο να λάβει απαντήσεις ή δεσμεύσεις.

Διαφήμιση

Η συνάντηση έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η Τουρκία έχει απομακρυνθεί από τις ΗΠΑ μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και έχει έρθει πολύ πιο κοντά με τη Ρωσία, εξέλιξη που προβληματίζει την Ουάασιγκτον καθώς στη βάση του Ιντσιρλίκ βρίσκονται αμερικάνικα πυρηνικά και εγκαταστάσεις του NATO.

Διαβάστε  Πόλεμο νεύρων κάνει η Άγκυρα με τους δυο Έλληνες, χρησιμοποιεί τα ελληνικά media, πού το πάει

Ο νέος διευθυντής της CIA, Μάικ Πομπέο πραγματοποίησε στην Άγκυρα το πρώτο επίσημο ταξίδι του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ένδειξη της σημασίας που αποδίδει η Ουάσιγκτον στις σχέσεις με την Τουρκία αλλά και στον επείγοντα χαρακτήρα του συριακού.

Ο κ. Γιλντιρίμ έθεσε και το θέμα του ΥΡG (Κούρδοι της Συρίας) σε ό,τι αφορά τα όπλα που λαμβάνει από τις ΗΠΑ, αλλά και για το μέλλον της Ράκκα, καθώς η Τουρκία δεν επιθυμεί να υπάρχει πρόβλεψη για παρουσία Κούρδων μετά την ανακατάληψη.

Διαβάστε  Ο Ερντογάν απειλεί με... νέο τούρκικο λόμπι στα Βαλκάνια

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν τη συνάντηση με τον επικεφαλής της CIA, o πρωθυπουργός της Τουρκίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς.
Σύμφωνα με πηγές της Άγκυρας οι δυο άντρες συμφώνησαν να έχουν πιο στενή διμερή συνεργασία ως στρατηγικοί εταίροι και σύμμαχοι στα θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας αλλά και να λυθούν όποιες παρανοήσεις.

Διαβάστε  Τουρκία: Το πογκρόμ Ερντογάν συνεχίζεται, συλλήψεις 243 ανθρώπων

Διαφήμιση