Συμφωνία επί της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και του οδικού χάρτη της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων αναμένεται στο σημερινό Eurogroup. Το ΔΝΤ θα συνεχίσει να έχει την επίβλεψη του προγράμματος αλλά θα χρησιμοποιηθεί η φόρμουλα της πρώτης αξιολόγησης, όπου αν και δεν συμμετείχε χρηματοδοτικά, αξιοποιήθηκαν οι κατάλληλες διατυπώσεις για να διασφαλιστεί η έγκριση.
Διαβάστε επίσης: Μήνυμα Ρέγκλινγκ για Ελλάδα σε ΔΝΤ και Eurogroup
Στην πραγματικότητα, όπως επισημαίνει και η Süddeutsche Zeitung:
«(…)απαράβατος όρος συμμετοχής του ΔΝΤ δεν υπάρχει μόνο στο κείμενο της απόφασης του Αυγούστου 2015, αλλά τόσο το γερμανικό όσο και σε άλλα εθνικά κοινοβούλια ενέκριναν το πρόγραμμα με τη σταθερή πεποίθηση στη συμμετοχή του Ταμείου. Τυχόν αντικατάστασή του από το EΜΣ θα έπρεπε να περάσει από τη γερμανική βουλή, κάτι που θέλει να αποτρέψει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιας και η αναθέρμανση της ελληνικής κρίσης αποτελεί εσωτερικοπολιτική βόμβα, που θα έδινε στο λαϊκιστικό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” μεγάλη χαρά. Εκτός αυτού υπάρχουν και οι εκλογές στην Ολλανδία με το κόμμα του λαϊκιστή Βίλντερς να έρχεται πρώτο».
Διαβάστε επίσης: Eurogroup: Αποναρκοθέτηση προβλέπει ο Μοσκοβισί
Υπ αυτό το πρίσμα και με δεδομένο το τεταμένο πολιτικό κλίμα στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα και η ασφαλέστερη οδός είναι η… πεπατημένη. Δηλαδή το πλέγμα πολιτικών και τεχνικών θέσεων και κανόνων που υιοθετήθηκαν ώστε να αρθούν τα εμπόδια για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Διαβάστε επίσης: Οδικός χάρτης 4 σημείων για την αξιολόγηση
Υπ αυτό το πρίσμα είναι δεδομένο ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η πλευρά Γερμανίας-ESM θα αναγκαστούν να κάνουν υποχωρήσεις σε καίρια ζητήματα. Ο οδικός χάρτης των διαβουλεύσεων επί αυτών των ζητημάτων αναμένεται να οριστεί σήμερα, ώστε να διαμορφωθεί η ατζέντα που θα επιτρέψει την επιστροφή των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.
“Καρότο” από Στουρνάρα
Μιλώντας σε εκδήλωση του Wharton Club of Greece, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας επεσήμανε ότι, αν κλείσει η αξιολόγηση, θα ανοίξει ο δρόμος για την περαιτέρω εκταμίευση δόσεων αλλά και για τη συζήτηση της παραμετροποίησης και των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη διευθέτηση του χρέους, με δυνητική εφαρμογή τους μετά το 2018.
Μια τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, θα επιτρέψει την ένταξη των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων του Ευρωσυστήματος. Αυτό, συμπλήρωσε ο ίδιος, θα βελτιώσει τη ρευστότητα των τίτλων, θα οδηγήσει σε σημαντική περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεών τους και θα διευκολύνει τη διατηρήσιμη επιστροφή του Ελληνικού Δημοσίου στις χρηματοπιστωτικές αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος, ενισχύοντας το τραπεζικό σύστημα και την πραγματική οικονομία.