Τα σενάρια για επερχόμενο hard-Brexit φαντάζουν ολοένα και πιο ρεαλιστικά προκαλώντα ανησυχία στους πολίτες και ανασφάλεια στις αγορές. Οι πολιτικοί και διαπραγματευτικοί ελιγμοί τόσο της Βρετανικής κυβέρνησης όσο και των Ευρωπαίων προκαλούν αναταράξεις στα χρηματιστήρια και διαταρράσσουν το επιχειρηματικό κλίμα αυξάνοντας τις πιθανότητες ευρύτατων συνεπειών και για τις δυο πλευρές.
Ο λόγος αυτός ήταν και η αιτία της παραίτησης του Βρετανού πρεσβευτή στην ΕΕ, ο οποίος -όπως διέρρευσε- διαμαρτυρήθηκε για την έλλειψη ουσιαστικού σχεδίου και για την πολιτική μετωπικής σύγκρουσης που έχει επιλέξει η Ντάουνινγκ Στρήτ.
Αν και οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ξεκινήσει επισήμως καθώς η Βρετανία δεν έχει “πατήσει τη σκανδάλη” ώστε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εν τούτοις οι διαβουλεύσεις και οι διεργασίες στα παρασκήνια εντείνονται.
Σε αυτό το πλαίσιο η πρώτη αίσθηση που έχει δημιουργηθεί προμηνύει ευθεία αντιπαράθεση, που όπως προέβλεψε ο παραιτηθείς Βρετανός πρέσβης μπορεί να οδηγήσει σε αμοιβαία καταστροφή.
Το πρωί της Δευτέρας η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, δήλωσε ότι το hard-Brexit δεν είναι αναπόφευκτο, ξεκαθαρίζοντας όμως οι Βρετανοί θα χάσουν προνόμοια της ΕΕ και θα αποκτήσουν τον έλεγχο των νόμων και των συνόρων τους.
Απαντώντας σε αυτά η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε ότι δεν θα επιτραπεί στο Λονδίνο να διαπραγματευθεί «επιλεκτικά».
Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι θεωρεί σημαντικό να «καταστήσουμε σαφές (…) ότι η πρόσβαση στην ενιαία αγορά μπορεί να είναι εφικτή υπό τον όρο του σεβασμού των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών».
«Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να γίνει συζήτηση για τους περιορισμούς» της πρόσβασης στην ενιαία αγορά ΕΕ, επέμεινε η ίδια.