Το ενδεχόμενο να βρεθεί το ελληνικό ζήτημα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ΗΠΑ-ΕΕ προσπαθεί να αποφύγει η ελληνική κυβέρνηση πιέζοντας για την άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στο μοντέλο της πρώτης. Αυτό συνεπάγεται staff-level agreement στην οποία θα συμμετάσχει και το ΔΝΤ αλλά και επιστολή του Ταμείου για το χρέος πριν τη δημοσίευση της έκθεσης βιωσιμότητας.
Το σήμα αυτό έχει στείλει η ελληνική κυβέρνηση διαρρέοντας διαρκώς παραχωρήσεις και νέα σχέδια συμβιβασμών με το Βερολίνο, ενώ με τις θέσεις αυτές φαίνεται ότι ευθυγραμμίζεται και επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος δήλωσε προσφάτως ότι «προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και όχι το ΔΝΤ».
Η ελληνική κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τη δυναμική που δημιουργούνταν από τη σύγκρουση Σόιμπλε-Τόμσεν για το χρέος και τα πλεονάσματα, οικοδομώντας το σενάριο για αποχώρηση του ΔΝΤ και μεταβίβαση της αιγίδας του ελληνικού προγράμματος στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και δει στην Κομισιόν.
Αν και η ελληνική κυβέρνηση είχε φροντίσει να γεμμίσει τα ταμεία προετοιμαζόμενη για μια μακρά διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο, το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί το ελληνικό ζήτημα ως χαρτί σε ένα πόκερ ΗΠΑ-Γερμανίας φαντάζει ιδιαίτερα τρομακτικό για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην πολιτική και οικονομική σταθερότητα καθώς και στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας.
[graphiq id=”3JwO7ZszK2F” title=”Ελλάδα: Δημόσιο χρέος προς ΑΕΠ” width=”700″ height=”546″ url=”https://w.graphiq.com/w/3JwO7ZszK2F” ]
Η συζήτηση αυτή προχωρούσε με τη Γερμανία να ζητά την ευθύνη του προγράμματος να αναλάβει ο ESM και το θέμα να εξελίσσεται στα παρασκήνια.
Ωστόσο η έλευση Τράμπ και η πρόθεσή του να επανεξετάσει το πλαίσιο των σχέσεων ΗΠΑ-Ευρώπης οδηγεί στη διεύρυνση της διαπραγματευτικής ατζέντας με τη Γερμανία να ετοιμάζεται να θέσει επί τάπητος και το ελληνικό ζήτημα το οποίο διευθετήθηκε υπό το καθεστώς ισχυρών πιέσεων από τον Μπαράκ Ομπάμα.
Αν και Μαξίμου είναι έτοιμο να προβεί σε παραχωρήσεις, εν τούτοις η πολιτική του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει θολώσει το τοπίο εντείνοντας τον προβληματισμό, ενώ το ΔΝΤ δηλώνει έτοιμο να προσχωρήσει σε μια συμφωνία αντίστοιχη με αυτή της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης.
Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να αναπροσαρμόσει τη στάση της σήμερα και τις επόμενες ημέρες λαμβάνοντας τα νέα δεδομένα από τη συνάντηση του Πάνου Καμένου με τον Γιώργο Παπαδόπουλο από το επιτελείο του Ντόναλντ Τράμπ. Τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς –υπ αυτό το πρίσμα- αναμένει και η Γερμανία καθώς θα αποτελούν το πρώτο δείγμα των προθέσεων του νέου προέδρου των ΗΠΑ.
Στην πραγματικότητα το Βερολίνο τηρεί στάση αναμονής θέλοντας να διαπιστώσει αν οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για εφ όλης της ύλης συζήτηση ή για στρατηγική επί μέρους αναπροσαρμογών.