Ενώ η υφήλιος βρίσκεται σε διαδικασία προσαρμογής στα νέα δεδομένα της προεδρίας του Ντόναλντ Τράμπ στις ΗΠΑ, ουδείς -ακόμη και τώρα- μπορεί να προσδιορίσει τις ανακατατάξεις που θα φέρει σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο. Ηγέτες, σύμβουλοι, δημοσιογράφοι, αναλυτές, εταιρίες επικοινωνίας και λομπίστες σε ολόκληρο τον κόσμο γράφουν εκθέσεις σκιαγραφώντας το προφίλ του νέου προέδρου και επιχειρώντας να προβλέψουν τις πράξεις του και τον αντίκτυπο που αυτές θα έχουν στα συμφέροντα, χωρών, εταιριών και στο παγκόσμιο status quo του οποίου τοποτηρητής είναι οι ΗΠΑ.
[graphiq id=”1Pqo73ZQe9L” title=”Οι αντιδράσεις 45 ηγετών στην εκλογή Τράμπ” width=”700″ height=”613″ url=”https://sw.graphiq.com/w/1Pqo73ZQe9L” frozen=”true”]
Μετά από μια τεταμένη και έντονα διχαστική προεκλογική περίοδος ακολούθησε μια εξίσου εμπρηστική ομιλία κατά την ορκωμοσία, δυο προεδρικά διατάγματα που ξηλώνουν και σκίζουν την «κληρονομιά» του Μπαράκ Ομπάμα και το πρόγραμμα συναντήσεων με ξένους ηγέτες που ξεκινά με την Τερέζα Μέι και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Διαβάστε επίσης: Ο Τράμπ σκίζει και ξηλώνει, αλλά ακόμα δεν έχει ατζέντα δημιουργίας
Ο Ντόναντ Τράμπ πρόλαβε όμως να κάνει την πρώτη του… «κωλοτούμπα» επισκεπτόμενος της CIA και προσφέροντας αφειδώς και δημοσίως στήριξη, αναιρώντας τα όσα μέχρι τώρα υποστήριζε αμφισβητώντας τους επικεφαλής της κοινότητας των υπηρεσιών πληροφοριών.
[graphiq id=”dfnEvPyhQP3″ title=”Οι θέσεις Τράμπ στην Εξωτερική πολιτική” width=”700″ height=”517″ url=”https://w.graphiq.com/w/dfnEvPyhQP3″ ]
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ επέμεινε στη συγκρουσιακή πολιτική με τα mainstream media και αυτά συνέχισαν να αμφισβητούν την αποδοχή του. Το μέτωπο με τα media καθιστά σαφές ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα αναζητήσει συμμαχίες σε αυτό το επίπεδο και θα στηρίξει νέους παίχτες επιχειρώντας να βρει ανταπόκριση, στρατηγική που αφενός θα διευρύνει το χάσμα και αφετέρου μπορεί να προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στον κλάδο όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως.
Διαβάστε επίσης: Η ανάλυση της ομιλίας του Τράμπ σε 4 infografics
Μικτά είναι ακόμη τα μηνύματα που εκπέμπονται από τον ένοικο του Λευκού Οίκου, καθώς πρώτη συνάντηση με την Τερέζα Μέι θα έχει ως αντικείμενο μια νέα εμπορική συμφωνία, τη στιγμή που ο Τράμπ ζητά αναδιαπραγμάτευση της NAFTA και απειλεί με αποχώρηση από την TPP. Παράλληλα η Μέι «καίγεται» για την πρόσβαση στην Ενιαία Αγορά της ΕΕ όπου η Μεγάλη Βρετανία εξάγει διπλάσιας αξίας προϊόντα και υπηρεσίες απ’ ότι στις ΗΠΑ.
[graphiq id=”7k5XvzgSNxP” title=”Οι θέσεις Τράμπ για το Ελεύθερο Εμπόριο” width=”700″ height=”517″ url=”https://w.graphiq.com/w/7k5XvzgSNxP” ]
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η συνάντηση Τράμπ-Νετανιάχου καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τελεί σε εσωτερική και διεθνή απομόνωση και συνεχίζει να προκαλεί επιμένοντας στους εποικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, παρά το περί του αντιθέτου ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
[graphiq id=”brB8yrJae5n” title=”Πρόβλεψη ελλείμματος του προϋπολογισμού για την 4ετία Τράμπ” width=”700″ height=”490″ url=”https://w.graphiq.com/w/brB8yrJae5n” ]
Σε ομιχλώδες τοπίο βαδίζουν τώρα και οι αγορές ξεπερνώντας –με ράλι- τον αρχικό ενθουσιασμό που δημιούργησε η προσδοκία και επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και η προοπτική αύξησης των επιτοκίων από τη Fed.
Μετοχές, εμπορεύματα, ομόλογα και ισοτιμίες βρίσκονται στην ισορροπία του τρόμου, αναμένοντας τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ να ξεκαθαρίσει την κατάσταση βοηθώντας στη βελτίωση της ορατότητας.
Ο προνοητικός Στάινάμαιερ
Τα ερωτήματα θέτει με μεγάλη διεισδυτικότητα ο Σοσιαλδημοκράτης Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμάιερ με συνέντευξή του στην Bild, αφού πρώτα σημειώνει:
«Με την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ ο παλαιός κόσμος του 20ου αιώνα τελείωσε μια για πάντα»
Φράση που θα μπορούσε να αποτελεί την επικεφαλίδα του 31ου κεφαλαίου στο βιβλίο-ορόσημο του Χένρι Κίσιντζερ «Διπλωματία».
Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, που αναμένεται να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογραμμίζει:
«Ποιες αντιλήψεις της (παγκόσμιας) τάξης θα επικρατήσουν τον 21ο αιώνα, πώς θα μοιάζει ο κόσμος του αύριο, τίποτε δεν ακόμη καθοριστεί, όλα είναι εντελώς ανοιχτά».
Σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί να εισέλθει σε μια «ταραγμένη περίοδο».
Όπως πάντα σε κάθε πολιτική μετάβαση «υπάρχουν αβεβαιότητες», τόνισε. «Αλλά σε αυτή την περίοδο μιας νέας παγκόσμιας αταξίας, πρόκειται για πολλά περισσότερα. Είναι πολλά αυτά που διακυβεύονται», συμπλήρωσε.
Ο Σταϊνμάιερ που αναμένεται να εκλεγεί στα μέσα Φεβρουαρίου πρόεδρος της Γερμανίας δήλωσε ότι θα επιδιώξει διάλογο με την ομάδα του Αμερικανού προέδρου για να παρουσιάσει «την θέση μας, τις αξίες και τα συμφέροντα μας».
Οι… «έξυπνοι» Μέρκελ-Σόιμπλε
Από την άλλη πλευρά η Άγκελα Μέρκελ έσπευσε να κατεβάσει τους τόνους με δηλώσεις της, με στόχο να δείξει τη διάθεση συνεργασίας, επιχειρώντας όμως να διατηρήσει σταθερή την ατζέντα.
Η Γερμανίδα καγκελάριος φαίνεται να είναι πεπεισμένη ότι ο Ντόναλντ Τράμπ θα βασιστεί στη realpolitik και όχι στην ισορροπία δυνάμεων, επιχειρώντας να επιβάλει μια ατζέντα παρόμοια με αυτή των Σοσιαλδημοκρατών.
Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν προκύπτει, γεγονός που είναι σαφές από την ανάγνωση των θέσεων Τράμπ που επιχειρεί ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμάιερ.
Η Άγκελα Μέρκελ, μεταξύ άλλων δηλώνει:
«Κατέστησε σαφείς τις πεποιθήσεις του στην ομιλία της ορκωμοσίας» είπε η Μέρκελ μία ημέρα αφότου ο Τραμπ υποσχέθηκε ότι στην πολιτική που θα ακολουθήσει θα βάζει «πρώτα την Αμερική».
Ενώ τοποθετεί τους άξονες πάνω στους οποίους θα επιχειρήσει να συνομιλήσει με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ:
«Εγώ λέω δύο πράγματα όσον αφορά αυτήν (την ομιλία): πρώτον, πιστεύω σταθερά ότι είναι το καλύτερο για όλους να εργαζόμαστε μαζί βασισμένοι σε κανόνες, κοινές αξίες και με κοινή δράση στο διεθνές οικονομικό σύστημα, το διεθνές εμπορικό σύστημα και να συνεισφέρουμε στις στρατιωτικές συμμαχίες.
» Και δεύτερον, τα επόμενα χρόνια η διατλαντική σχέση δεν θα είναι λιγότερο σημαντική από ό,τι ήταν τα προηγούμενα. Και θα εργαστώ για αυτό. Ακόμη και όπου υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, συμβιβασμοί και λύσεις μπορούν να βρεθούν όταν ανταλλάσσουμε ιδέες με σεβασμό»
Οι… επιθετικοί: Πάπας Φραγκίσκος και Γκάμπριελ
Ο κυβερνητικός εταίρος της Μέρκελ, ο σοσιαλδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σχολίασε:
«Αυτά που ακούσαμε σήμερα ήταν υψηλοί εθνικιστικοί τόνοι. Νομίζω ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για μια δύσκολη περίοδο.»
Πρόσθεσε ότι ο Τραμπ ήταν «απόλυτα σοβαρός» στην ομιλία, κάτι που σημαίνει ότι θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις τους στο πεδίο του εμπορίου και σε άλλα ζητήματα.
Η Ευρώπη και η Γερμανία πρέπει να ενωθούν προκειμένου να «υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας», συμπλήρωσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Ακόμη πιο σκληρός ο Πάπας προειδοποίησε κατά του «λαϊκισμού» φέρνοντας ως παράδειγμα τη Γερμανία του 1933 και τον Αδόλφο Χίτλερ.
«Για εμένα το τυπικό παράδειγμα του ευρωπαϊκού λαϊκισμού είναι το 1933 στη Γερμανία», πρόσθεσε. «Η Γερμανία (…) αναζήτησε έναν ηγέτη, κάποιον που να της δώσει πίσω την ταυτότητά της και υπήρχε ένας τύπος που λεγόταν Αδόλφος Χίτλερ και ο οποίος είπε “εγώ μπορώ, εγώ μπορώ”».
«Ο Χίτλερ δεν υφάρπαξε την εξουσία», υπογράμμισε ο πάπας. «Εξελέγη από τον λαό του και στη συνέχεια κατέστρεψε τον λαό του».
Οι άνθρωποι λένε ότι «αναζητάμε έναν σωτήρα που θα μας δώσει πίσω την ταυτότητά μας και θα μας προστατεύσει με τοίχους, με συρματοπλέγματα, με οτιδήποτε ώστε οι άλλοι να μην μπορούν να μας κλέψουν την ταυτότητά μας», πρόσθεσε ο ποντίφικας. «Και αυτό είναι πολύ σοβαρό», εκτίμησε.
«Η περίπτωση της Γερμανίας είναι τυπική», εξήγησε ο Αργεντίνος πάπας. «Υπήρχε ένας λαός σε κρίση που αναζητούσε την ταυτότητά του και εμφανίστηκε αυτός ο χαρισματικός ηγέτης». «Έδωσε (στους Γερμανούς) μια διατρεβλωμένη ταυτότητα και γνωρίζουμε πού οδήγησε αυτό».
Κατέβασε τον πήχη η Ρωσία
Τον πήχη των προσδοκιών από την εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ έχει κατεβάσει και η Ρωσία, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη στη CIA και την αμέριστη και δημόσια στήριξη που προσέφερε δηλώνοντας ότι «Είμαι 1000% μαζί σας», σηματοδοτώντας στροφή 180 μοιρών στη μέχρι τώρα επικριτική πολιτική του για τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.
Αν και ο Βλάντιμιρ Πούτιν έδειξε να επιμένει στο σενάριο της βελτίωσης των διμερών σχέσεων, με στόχο την άρση των κυρώσεων, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ φαίνεται να αλλάζει τροπάρι δηλώνοντας ότι η Ρωσία δεν πρέπει να περιμένει αλλαγές στο καθεστώς των κυρώσεων από εκλογές σε ξένες χώρες.