Δίαυλο επικοινωνίας και πεδίο διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, για το ελληνικό πρόγραμμα, φαίνεται ότι προσπαθεί να δημιουργήσει με τις δηλώσεις του τις τελευταίες ημέρες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Διαβάστε επίσης: Πως και γιατί μειώνεται το ρίσκο στην Ελλάδα
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αρχικά δήλωσε ότι αν αποχωρήσει το ΔΝΤ θα διαμορφωθεί νέο πρόγραμμα και εν συνεχεία ότι δεν υπάρχει χώρος για νέο πρόγραμμα εφόσον αποχωρήσει το Ταμείο.
Αν και τα ελληνικά media επιχειρούν να μεταφράσουν τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως συστάσεις προς την Αθήνα, στην πραγματικότητα επιχειρεί να σύρει το ΔΝΤ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλάζοντας παράλληλα την ατζέντα.
Το ΔΝΤ έχοντας διαφωνήσει εξ αρχής με τα περιορισμένα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού Δημόσιου χρέος, έχει λάβει σαφείς αποστάσεις από τις συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγησης, υποστηρίζοντας ότι αφενός τα πλεονάσματα του 3,5% στραγγαλίζουν την ανάπτυξη και αφετέρου ότι η επίτευξή τους απαιτεί νέα μέτρα.
Διαβάστε ακόμα: Γερμανία: SPD και Σόιμπλε λένε ΟΚ για υποβάθμιση του ΔΝΤ στην Ελλάδα
Το σκεπτικό τεκμηρίωσαν σε paper που δημοσίευσαν στο blog του ΔΝΤ οι κκ Πολ Τόμσεν και Μορίς Όμπσφελντ, χωρίς ωστόσο να λάβουν απάντηση από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τότε.
Με τα ζητήματα ανοιχτά και τις συζητήσεις για την αξιολόγηση να έχουν εκτροχιαστεί το ΔΝΤ και η ΕΚΤ έλαβαν αποστάσεις, αφήνοντας στο Eurogroup και τον ESM να σηκώσουν το βάρος των διαπραγματεύσεων και πολιτικού κόστους που συνεπάγεται η αποτυχία του νέου Μνημονίου.
Με το Eurogroup να πλησιάζει και την αξιολόγηση να εξελίσσεται σε άλλη μια πολιτική σύρραξη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα των συζητήσεων και να χρησιμοποιήσει τις θέσεις του ΔΝΤ για τις μεταρρυθμίσεις ως βάση των διαπραγματεύσεων.
Διαβάστε ακόμη: «Σκληρή η αγάπη» του Σόιμπλε: Απειλεί με 4ο Μνημόνιο
Αντιλαμβανόμενος ότι το ΔΝΤ δεν είναι διατεθειμένο να εμπλακεί σε μια διαπραγμάτευση που αφήνει αναπάντητα τα ερωτήματα και επιβαρύνει την κοινωνίας αποσταθεροποιώντας την κυβέρνηση, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχείρησε να τραβήξει την προσοχή του Ταμείου πυροβολώντας στον αέρα.
Διαβάστε επίσης: Σκληρό παρασκήνιο με ΔΝΤ
Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής εντάσσονται οι αντιφατικές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για την παρουσία και το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε και στις δυο δηλώσεις του ασαφές το ζήτημα της αποχώρησης του Ταμείου, χωρίς να διαχωρίσει αν θα δεχόταν αλλαγή του ρόλου από χρηματοδότη σε τεχνικό σύμβουλο.
Προσοχής χρήζουν τα γεγονότα που μεσολάβησαν από τη διατύπωση της άποψης για τη δημιουργία νέου προγράμματος χωρίς ΔΝΤ, και την επόμενη για την κατάρρευση του προγράμματος και την αδυναμία δημιουργίας νέου αν αποχωρήσει το Ταμείο.
Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να τοποθετηθεί η παρουσίαση του Πολ Τόμνσεν για την ανεργία, σε συνέδριο στην Ουάσιγκτον και οι δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι σήμερα.
Ο επικεφαλής Ευρώπης του ΔΝΤ συγκρίνοντας οικονομικές κρίσεις –μέσα στις οποίες και την ελληνική- υποστήριξε ότι για να περιοριστεί η ανεργία στα προ-κρίσης επίπεδα θα χρειαστούν 23 χρόνια.
Εν συνεχεία σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, αφού υποστήριξε ότι δεν βλέπει πρόβλημα στο χρέος καμίας ευρωπαϊκής χώρας, ενώ αναφερόμενος στο ελληνικό διευκρίνισε ότι υπάρχει θέμα το οποίο επιλαμβάνονται οι… θεσμοί, πετώντας κατ ουσία το μπαλάκι.
Ο κ. Σόιμπλε, σε δηλώσεις στο Bloomberg, υπογράμμισε ότι δεν θα προσπαθήσει να πείσει τη γερμανική Βουλή να δώσει «πράσινο φως» σε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, διότι οι βουλευτές απλώς θα του απαντούσαν πως η ελληνική πλευρά «δεν μπορεί να τηρήσει αυτά που έχουν εγκριθεί , παρόλη την ευελιξία που έχουν προσφέρει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί».
Στην ίδια βάση πρόσθεσε πως η Ελλάδα πρέπει να δείξει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι σέβεται και τηρεί όσα συμφωνήθηκαν. «Το ΔΝΤ βλέπει ότι η Ελλάδα διστάζει να υλοποιήσει όσα συμφωνήθηκαν το Μάιο για αυτό δεν δέχεται να μπει στο πρόγραμμα», υπογράμμισε και προσέθεσε: «Για αυτό άλλωστε ο Τσίπρας έκανε εκλογές προκειμένου να εφαρμόσει κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που είχε υποσχεθεί και τις κέρδισε τις εκλογές. Επομένως δεν υπάρχει δικαιολογία για την Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα».
«Η προϋπόθεση για ένα πρόγραμμα δεν θα υπάρχει πια», επανέλαβε.