Μια ακόμη κίνηση στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης κάνει ο Κιμ Γιόνγκ Ουν ανακοινώνοντας ότι η Βόρειος Κορέα είναι πολύ κοντά στη δοκιμή των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM).
Με τον τρόπο αυτό ο Κομι Γιόνκγ Ουν δίνει έδαφος και νομιμοποίηση στις ΗΠΑ ώστε να αντιπαρέλθουν τις αντιδράσεις Κίνας και Ρωσία για την εγκατάσταση της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας (THAAD) στη Νότιο Κορέα.
[graphiq id=”41EUGLw2FF3″ title=”Πυρηνικές εκρήξεις ανά χώρα” width=”700″ height=”553″ url=”https://w.graphiq.com/w/41EUGLw2FF3″ ]
Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια ιδιαίτερα τεταμένη γεωπολιτικά περίοδο για την περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας και ενώ το Πεκίνο κερδίζει στα σημεία την Ουάσιγκτον και επιδεικνύει τη δυνατότητά του να ηγηθεί της ευρύτερης περιοχής.
Η ανακοίνωση του Κιμ Γιομγκ Ουν έρχεται μετά τη σύγκρουση Ουάσιγκτον-Μανίλας και τη «σύλληψη» αμερικανικού μη-επανδρωμένου υποβρυχίου από το κινεζικό πολεμικό ναυτικό. Σύμφωνα με την ημερήσια καταγραφή στόλου του Πενταγώνου οι ΗΠΑ έχουν αποσύρει από την περιοχή και τα δυο carrier strike groups που διέθεταν, ενώ παράλληλα έχει σχεδόν χαθεί και η δυνατότητα χρήσης των Φιλιππινέζικων βάσεων για την επιτήρηση της Βορείου Κορέας.
[graphiq id=”1CCe4V5daG9″ title=”Πυρηνικό οπλοστάσιο ανά χώρα” width=”700″ height=”573″ url=”https://w.graphiq.com/w/1CCe4V5daG9″ ]
Την ίδια στιγμή η Κίνα έχει ξεκινήσει μια διαδικασία εγκατάστασης πολεμικού εξοπλισμού, κυρίως αντιαεροπορικών πυραύλων, στα τεχνητά νησιά της Νότιας Σινικής Θάλασσας, ενώ στα ύψη έχει ανέβει το θερμόμετρο με την Ιαπωνία με τις δυνάμεις των δυο χωρών στη Θάλασσα να έχουν φτάσει στα όρια θερμού επεισοδίου αρκετές φορές.
Σε αυτό το διαρκώς επιδεινούμενο πλαίσιο οι κινήσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν θεωρείται βέβαιο ότι θα αναγκάσουν την Ουάσιγκτον να κινηθεί εγκαθιστώντας το THAAD στη Νότιο Κορέα, κίνηση που θα προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από το Πεκίνο και τη Μόσχα.
[graphiq id=”7NRZEeLDjut” title=”Μεγάλες πόλεις εντός του βεληνεκούς του μικρού no dong πυραύλου της Βορείου Κορέας” width=”700″ height=”517″ url=”https://w.graphiq.com/w/7NRZEeLDjut” ]
Η πολιτική αποσταθεροποίηση της Νοτίου Κορέας, με την πτώση της πρωθυπουργού δυσχεραίνει την κατάσταση έτη περαιτέρω καθώς πλέον το θέμα της εγκατάστασης του THAAD μπορεί να αναδειχθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα, κατεύθυνση στην οποία αναμένεται να πιέσει το Πεκίνο.
Οι ICBM
Αν η Πιονγιάνγκ καταφέρει να πραγματοποιήσει επιτυχημένη δοκιμή των ICBM τόσο η ισροπία δυνάμεων παγκοσμίως ανατρέπεται ντε φάκτο, ενώ τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ισχυροποίησης του πλέον απομονωμένου κράτους στον κόσμο θα πρέπει να είναι σκληρότερα απ ότι στο παρελθόν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ICBM’s έχουν ελάχιστον βεληνεκές 5500 χιλιόμετρα και κάποιοι ξεπερνούν τα 10,000 χιλιόμετρα, γεγονός που θέτει ακόμα και την Καλιφόρνια εντός των δυνατοτήτων βολής.
Μέχρι σήμερα η Βόρειος Κορέα διαθέτει λειτουργικούς βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς, έως 3000 χιλιόμετρα, που συνεπάγεται άμεση απειλή για τη Νότιο Κορέα, την Ιαπωνία και ενδεχομένως για κάποιες περιοχές των ΗΠΑ.