Προσεκτικά σχεδιασμένη και επί μακρόν μελετημένη αποδεικνύεται έως τώρα η αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση του Άρειου Πάγου για τη μη-έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών και υπαξιωματικών. Με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου η Ελλάδα εντάσσεται στον άξονα των χωρών που εγκαλούν την Άγκυρα για παραβιάσεις ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λόγω του πογκρόμ Ερντογάν, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς της ομάδας ηγείται η Γερμανία.
Διαβάστε επίσης: Νέα αντίδραση από Άγκυρα: Η Ελλάδα προστατεύει πραξικοπηματίες
Μέχρι τώρα η Άγκυρα έχει απειλήσει με αναθεώρηση του status των διμερών σχέσεων, ενώ στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών γίνεται λόγος για «υπόθαλψη πραξικοπηματιών», «πολιτικά κίνητρα» καθώς και «για υποβοήθησης της δράσης του PKK», για όσα δηλαδή έχει κατηγορήσει ο Ταγίπ Ερντογάν Γερμανία και ΗΠΑ.
Διαβάστε επίσης: Αλβανικός εθνικισμός, το μακρύ χέρι της Άγκυρας
Θέτοντας την Ελλάδα στον άξονα ΗΠΑ-Γερμανίας με τις ανακοινώσεις της η Άγκυρα επιχειρεί πλέον να χρησιμοποιήσει όλα τα καυτά ζητήματα για να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κάτι που όπως φαίνεται επιτυγχάνει.
Ήδη ο Ντόναλντ Τράμπ τάχθηκε ανοιχτά υπέρ των ζωνών ασφαλείας στη Συρία, υιοθετώντας κατ ουσία τις τουρκικές προτάσεις και αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις της παρέμβασης αυτής στην τροχιά λύσης του συριακού και για ενδεχόμενες έμμεσες μεταβολές συνόρων.
Επιχειρώντας να παίξει «στο μεγάλο τραπέζι» η Άγκυρα θα αποφύγει άσκοπες προκλήσεις και θα επιχειρήσει να αναδειχθεί σε παράγοντα σταθεροποίησης και να αποβάλει το status της απρόβλεπτης απειλής.
Μόνο γεγονός, που επιβεβαιώνει ότι οι παλιές συνήθειες δεν αλλάζουν, ήταν οι τέσσερις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από οπλισμένα τουρκικά μαχητικά και η μια εικονική αερομαχία, ενέργεια που αποτελεί πλέον “πρόκληση ρουτίνας”.
Διαβάστε ακόμα: Μαριονέτα του Ερντογάν η Αλβανία
Για το λόγο αυτό φαίνεται ότι χρησιμοποιεί την επιρροή της στην Αλβανία –μέσω της μουσουλμανικής κοινότητας- πυροδοτώντας τον αλβανικό εθνικισμό τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς το Κόσσοβο και τη Σερβία.
Ετσι η Άγκυρα μπορεί να συνεχίσει τη στρατηγική των αναλογικών αντιδράσεων, περνώντας τα μηνύματα σκλήρυνσης και κλιμάκωσης της έντασης δια της πλαγίας οδού και αποφεύγοντας τους συσχετισμούς.
Αυτό είναι βέβαια το σχέδιο της τουρκικής διπλωματίας και των μυστικών υπηρεσιών, χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί ο παράγοντας Ερντογάν, ο οποίος θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να εκραγεί πολιτικά και να οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις.
Το χρονικό
– Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου στην Αθήνα, που αποφάσισε αρνητικά στην έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών, η Άγκυρα εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος τους και απειλεί την Ελλάδα με επανεξέταση των διμερών σχέσεων.
– Η ελληνική κυβέρνηση απέφυγε χθες να αντιδράσει, επισήμως, αλλά δια της διπλωματικής οδού εξετάστηκε η κατάσταση σε συνάντηση αξιωματούχων στην Τουρκία.
Η Αθήνα σε αυτή τη φάση επιλέγει τους χαμηλούς τόνους αφήνοντας την Άγκυρα να ανοίξει τα χαρτιά της, δικαιολογώντας συγκεκριμένο βαθμό κλιμάκωσης και αντιποίνων, με κόκκινη γραμμή να μην επηρεαστούν οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
– Το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελλάδα πως υποθάλπει εγκληματίες και τρομοκράτες και τη φέρνει απέναντι στα θύματα του πραξικοπήματος.
Η Άγκυρα μέσω της ανακοίνωσης επιχειρεί να στείλει μήνυμα στην Αθήνα, ότι το γεγονός αυτό μπορεί να μην απαντηθεί άμεσα αλλά θα χρησιμοποιηθεί ως «ανοιχτή πληγή» και ως μοχλός πίεσης. Στην κατακλείδα της ανακοίνωσης επισημαίνεται:
«Οι επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις, η συνεργασία μας απέναντι στην τρομοκρατία, και άλλες κοινές συνεργασίες σε διμερή και πολυμερή ζητήματα, αυτής της απόφασης, που πιστεύουμε ότι ελήφθη με πολιτικά κριτήρια, θα αξιολογηθούν διεξοδικά».
– Πρόκειται για μια «υποσχετική» και παράλληλα για μια «προκήρυξη ανάληψης ευθύνης» προκαταβολικά.
Στην πραγματικότητα η Άγκυρα θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει το χαρτί αυτό για να δικαιολογήσει την κλιμακούμενη προκλητικότητά της στο Αιγαίο και να κρατήσει την Ελλάδα υπόλογη στα διεθνή φόρα.
Ωστόσο κάτι είναι δύσκολο σε αυτή τη φάση καθώς το πογκρόμ Ερντογάν έχει θέσει τη χώρα σε διεθνή πολιτική και διπλωματική καραντίνα.
Από την άλλη πλευρά η απόφαση του Αρείου Πάγου απολαμβάνει διακομματικής αποδοχής, ενώ η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει και τη στήριξη των ευρωπαίων εταίρων της στο συγκεκριμένο θέμα.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:
«To αίτημα μας για έκδοση των 8 πραξικοπηματιών που συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 κατά της Συνταγματικής Δημοκρατίας απορρίφθηκε από την ελληνική δικαιοσύνη.
Καταδικάζουμε αυτή την απόφαση που εμποδίζει την παραπομπή των ατόμων αυτών που είχαν ενεργό συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος, που είχε στόχο τη συνταγματική νομιμότητα, κατά την οποία σκοτώθηκαν 248 πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, τραυματίστηκαν δε 2.193 πολίτες, αλλά και απείλησαν τη ζωή του προέδρου της Δημοκρατίας, ενώπιων της ανεξάρτητης τουρκικής Δικαιοσύνης.
Με την απόφαση αυτή των ελληνικών αρχών που μέχρι σήμερα έχουν εμποδίσει να λογοδοτήσουν ενώπιων της δικαιοσύνης μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων που στοχεύουν την Τουρκία, πρωτίστως των DHKP/C και PKK, είναι εμφανές ότι η Ελλάδα ως σύμμαχος και γειτονική χώρα αποφεύγει να πράξει τα ελάχιστα απαραίτητα για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.
Η συμπεριφορά αυτή της ελληνικής δικαιοσύνης οδηγεί στην παραβίαση των δικαιωμάτων των θυμάτων και την ατιμωρησία των εγκληματιών σε αντίθεση με τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα που στο παρελθόν έχει βιώσει πραξικοπήματα, δυστυχώς με την απόφαση αυτή περιήλθε στη θέση μιας χώρας που προστατεύει πραξικοπηματίες.
Οι πρωτοβουλίες μας για την έκδοση των εγκληματιών και την παρουσίαση τους ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης θα συνεχιστούν με κάθε νόμιμο μέσο. Οι επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις, η συνεργασία μας απέναντι στην τρομοκρατία, και άλλες κοινές συνεργασίες σε διμερή και πολυμερή ζητήματα, αυτής της απόφασης, που πιστεύουμε ότι ελήφθη με πολιτικά κριτήρια, θα αξιολογηθούν διεξοδικά».
Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου
Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάσεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».
Οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου είναι αμετάκλητες και δεν χωρεί κανένα ένδικο μέσο.
Πάντως οι αποφάσεις και των τριών συνθέσεων των ποινικών τμημάτων του Αρείου Πάγου ήταν ομόφωνες.Ο Άρειος Πάγος διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι οι οκτώ, όμως θα κρατηθούν ακόμη στο αστυνομικό τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού για περίπου τρεις μήνες, καθώς εκκρεμούν σε βάρος τους διοικητικά μέτρα ενόψει της διαδικασίας χορήγησης ασύλου.