Ο Ερντογάν ψάχνει σωσίβιο στον Τράμπ

Ο Ερντογάν ψάχνει σωσίβιο στον Τράμπ

Σανίδα σωητηρίας στον Ντόναλντ Τράμπ αναζητά ο Ταγίπ Ερντογάν, παραμένοντας σε διεθνή απομόνωση και με τον Βλάντιμιρ Πούτιν να υλοποιεί στρατηγική εκμετάλλευσης απέναντι στην Τουρκία.

Διαφήμιση

Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυροποοιείται, μεν, με τη συνταγματική μεταρρύθμιση, παραμένε, όμως, ευάλωτος καθώς η οικονομία φθίνει, το νόμισμα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και η εμπιστοσύνη ξένων επενδυτών στη χώρα του έχει υποστεί βαριά πλήγματα.

Αναζητώντας πολιτικά στηρίγματα και θέλοντας να αποκτήσει ουσιαστική θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη Συρία, δήλωσε ότι έχει ζητήσει συνάντηση με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, δεσμευόμενος για ειλικτινή πολιτική βούληση για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Διαβάστε  Η Moody's υποβάθμισε την Τουρκία, ολόκληρη η εικόνα

Την προοπτική αυτή ισχυροποιεί η γνωστοποίηση της πρόθεσης του Ντόναλντ Τράμπ για τη δημιουργία ασφαλών ζωνών επί συριακού εδάφους, κίνηση που θα έθετε εκτός κάδρου τους Κούρδους που στήριξαν τις αμερικανικές επιχειρήσεις στην περιοχή και στο Ιράκ.

«Επιθυμία μου είναι να συναντηθώ με τον Τραμπ χωρίς καθυστέρηση. Μεταξύ των βασικών θεμάτων που θα εγείρουμε όταν συναντηθούμε θα είναι να υπάρξει μια επανεκτίμηση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων σε ένα στρατηγικό πλαίσιο. Οι στρατηγικές μας σχέσεις είναι υγιείς τώρα; Όχι, θα πρέπει να τις κάνουμε υγιείς», ανέφερε στην εφημερίδα Hurriyet.

Ο Τούρκος πρόεδρος σκοπεύει να συζητήσει μια σειρά θεμάτων με τον Τραμπ, περιλαμβανομένης της ανάγκης να βελτιωθούν οι οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, κυρίως στην αμυντική βιομηχανία. Ακόμη, σκοπεύει να συζητήσει το ζήτημα της έκδοσης του ισλαμιστή πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999 και θεωρείται από την Άγκυρα ενορχηστρωτής της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Διαβάστε  Επικοινωνία Μέρκελ-Ερντογάν, μετά την έγκριση 3 δισ. για την Τουρκία από την ΕΕ

Αναφερόμενος στη Μέση Ανατολή και τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, ο Ερντογάν εκτίμησε ότι μέχρι τώρα οι ΗΠΑ δεν έχουν καταφέρει να υποστηρίξουν επαρκώς την Τουρκία και τα συμφέροντά της.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, οι ΗΠΑ και η Τουρκία, ως δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να επιδεικνύουν «μεγαλύτερο βαθμό αλληλεγγύης». Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα ήθελε να μάθει τι εννοούσε ο Τραμπ όταν χαρακτήρισε «παρωχημένο» το ΝΑΤΟ.

Διαβάστε  Αυτοσυγκράτηση κατά των Κούρδων ζητά η ΕΕ από την Τουρκία

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας της υποστήριξης της Ουάσινγκτον προς τις δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας στη μάχη τους κατά του ΙΚ.

Διαφήμιση