Η ακτινογραφία του dieselgate της Volkswagen

Η ακτινογραφία του dieselgate της Volkswagen

Κατηγορίες σε βάρος έξι υψηλόβαθμων στελεχών της Volkswagen απηύθυνε η ομοσπονδιακή Εισαγγελία των ΗΠΑ για συνομωσία για την τέλεση απάτης και παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας των ΗΠΑ, σχετικά με το σκάνδαλο ρύπων της εταιρίας.

Διαφήμιση

[graphiq id=”2sNmWqUz11X” title=”Volkswagen: Πόσο κόστισε το dieselegate” width=”700" height=”868" url=”https://w.graphiq.com/w/2sNmWqUz11X” ]

Σύμφωνα με τους New York Times, που επικαλούνται πηγές στο υπουργείο Δικαιοσύνης, πέντε από τους 6 κατηγορούμενους εκτιμάται ότι διαμένουν στη Γερμανία, ενώ ο έκτος συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Μαϊάμι το Σαββατοκύριακο καθώς προσπαθούσε να διαφύγει στη Γερμανία.

Σε αυτή τη φάση διερευνώνται ποινικές ευθύνες και άλλων στελεχών της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς στο πλαίσιο του συμβιβασμού με τις αμερικάνικες αρχές η εταιρία δήλωσε ένοχη.

[gra[graphiq id=”gctiqH6arv7" title=”Volkswagen: Το προφίλ” width=”700" height=”564" url=”https://w.graphiq.com/w/gctiqH6arv7" ]

Όπως επισημαίνουν νομικολι και παράγοντες της αγοράς οι διώξεις σε βάρος μεγλοστελεχών είναι σπάνιες παγκοσμίως καθώς περιλαμβάνονται στους διακανονισμούς και δεν αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης.
Η άσκηση διώξεων από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ σε βάρος κορυφαίων στελεχών της VW είναι σαφής ένδειξη της έκτασης του σκανδάλου αλλά και μήνυμα προς τον επιχειρηματικό κόσμο, ότι η εποχή της ασυλίας των ισχυρών έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί στις ΗΠΑ.

[graphiq id=[graphiq id=”c4Y7nODT0Xz” title=”Volkswagen-: Η ακτινογραφία” width=”700" height=”577" url=”https://w.graphiq.com/w/c4Y7nODT0Xz” ]ong> Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διώκονται οι:
– Heinz-Jakob Neusser, 56
– Jens Hadler, 50
– Richard Dorenkamp, 68
– Bernd Gottweis, 69
– Oliver Schmidt, 48 (συνελήφθη στο Σικάγο)
– Jürgen Peter, 59
Ηδη ένοχος έχει δηλώσει ο αρχιμηχανικός James Liang σε κατηγορίες για απάτη, από τον Σεπτέμβριο.

Η διοίκηση της εταιρίας προσπαθεί να μεταφέρει το σύνολο της ευθύνης στα διωκόμενα στελέχη για να καθαρίσει το όνομα, με τον επικεφαλής εποπτείας να δηλώνει:

«όταν ξέσπασε το dieselgate είπαμε ότι θα βάζαμε το μαχαίρι στο κόκκαλο και το κάναμε».

Ωστόσο είναι προφανές ότι το συγκεκριμένο σκάνδαλο είναι τεράστιο και βαθύ καθώς συνολικά η εταιρία καλείται να πληρώσει πρόστιμα 20 δισ. δολαρίων σε δυο συμβιβασμούς με τις αμερικανικές αρχές και τους καταναλωτές.