Κυπριακό: Διαρροές εγγράφων και χαρτών δυναμιτίζουν το κλίμα στη Γενεύη

Στο 1% εδαφικά προσδιορίζεται η διαφορά των δυο πλευρών, ενώ οι διαπραγματεύσεις κινδυνεύουν με άμεσο τερματισμό

Κυπριακό: Διαρροές εγγράφων και χαρτών δυναμιτίζουν το κλίμα στη Γενεύη

Τις διαφορές επί του εδαφικού ζητήματος προσδιόρισαν σήμερα τα κλιμάκια των διαπραγματευτών στη Γενεύη σχεδιάζοντας κυριολεκτικά επί χάρτου τα όρια και τις περιοχές που ζητά η κάθε πλευρά. Επί τάπητος τίθενται οι εκκρεμότητες στη διακυβέρνηση, η ΕΕ, η οικονομία, το περιουσιακό, η χρηματοδότηση και η εφαρμογή της λύσης στην Κύπρο.

Διαφήμιση

Οι διαρροές εγγράφων και ονομάτων περιοχών που έχουν τεθεί υπο συζήτηση έχουν δυναμιτίσει όμως το κλίμα εξοργίζοντας τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος μιλώντας με συνεργάτες του κάνει λόγο για προβοκάτσι και προσπάθεια από συγκεκριμένους κύκλους να δυναμιτίσουν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνησή του, ώστε να χρεωθεί η Κύπρος την αποτυχία.

Διαβάστε  Γκρίζα η δήλωση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Κύπρο για την ΑΟΖ

Σύμφωνα με τις θέσεις που διατυπώθηκαν:

– Στο 28,2% το ποσοστό των εδαφών που προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά για να τεθούν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες διαρρέουν από τη Γενεύη.

– Το ποσοστό είναι χαμηλότερο κατά 0,5% από το Σχέδιο Ανάν.

– Η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει ετοιμάσει χάρτη με 29,2% εδάφους υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Παραμένει ακόμα άγνωστο εάν σε αυτό περιλαμβάνεται ή όχι η Μόρφου.

Διαβάστε  Στήριξη Ταγιάνι στην Κύπρο, έναντι στης Τουρκίας

Η ελληνικυπριακή πλευρά προτείνει όπως η Κυθραία, η Μόρφου, Γαϊδούρα, η Αχερίτου και μεγάλο μέρος της Αμμοχώστου τεθούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, Αντίθετα η Λεύκα παραμένει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, ωστόσο προτείνεται όπως η Άσσια, η Βατυλή και η Κοντέα τεθούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Προτείνεται επίσης η ελληνοκυπριακή συνιστώσα Πολιτεία να ελέγχει το 50,4% της ακτογραμμής και η τουρκοκυπριακή το 49,6%.

Διαβάστε  Οι ΗΠΑ στηρίζουν Κύπρο για έρευνες, ζητούν συνδιαχείριση των κοιτασμάτων μεταξύ των κοινοτήτων

Στον χάρτη που ετοίμασε η ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία περιλαμβάνεται αριθμός επιστροφής προσφύγων πέριξ των 90 χιλιάδων. Τον χάρτη της ελληνοκυπριακής πλευράς παρουσίασε το πρωί ο Λειτουργός του Κτηματολογίου κ. Χατζηράφτης στους ελληνοκύπριους πολιτικούς αρχηγούς.

Διαφήμιση