Οι ΗΠΑ διαψεύδουν φήμες(!) ότι ήξεραν για την επίθεση

Οι ΗΠΑ διαψεύδουν φήμες(!) ότι ήξεραν για την επίθεση

Διαψεύδει δημοσιεύματα του Τύπου που επικαλούνται δηλώσεις του ιδιοκτήτη του κλαμπ Reina, η αμερικάνικη πρεσβεία στην Άγκυρα, λέγοντος ότι δεν διέθετε, ούτε έδωσε πληροφορίες σχετικά με το χτύπημα.

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Η CIA είχε προειδοποιήσει για το χτύπημα του «Άγιου Βασίλη»

Η διάψευση με επίσημη ανακοίνωση από την πρεσβεία φημών που εμπλέκουν τη CIA σε προσπάθεια πρόληψης επίθεσης δεν είναι κοινή πρακτική και χρακτηρίζεται ως μάλλον ασυνήθιστη ενέργεια.

Με δεδομένο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από την ομάδα εθνικής ασφαλαείας του Λευκού Οίκου να βοηθήσουν την τουρκική κυβέρνηση στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, η ενέργεια θα μπορούσε να ενταχθεί στο πλαίσιο πρώιμης επαναπροσέγγισης.

Διαβάστε  Έτοιμος να εξαιρέσει την Αυστραλία από τους δασμούς χάλυβα ο Τραμπ

Για την τουρκική κυβέρνηση η φημολογία ότι η CIA είχε ενημερώσει αλλά δεν κατέστει δυνατό να προληφθεί η επίθεση αποτελεί ένδειξη αδυναμίας και πυροδοτεί παράλληλα συνομοσιολογικά σενάρια.

«Η Αμερικανική κυβέρνηση δεν διέθετε καμία εκ προτέρων πληροφορία για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση στο νυχτερινό κλαμπ Reina στην Κωνσταντινούπολη», αναφέρει η ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τουρκία.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση στα αγγλικά

Νωρίτερα σήμερα, η εφημερίδα Hurriyet είχε δημοσιεύσει δηλώσεις του Μεχμέτ Κοτσαρσλάν, ιδιοκτήτη του νυχτερινού κλαμπ, ο οποίος τόνιζε ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει για την τρομοκρατική επίθεση.

Διαβάστε  Νέα πρόκληση από σύμβουλο του Ερντογάν: Βλέπει επίθεση της Ελλάδας στην Τουρκία με υποκινητή τις ΗΠΑ

Στις 22 Δεκεμβρίου, η Αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία είχε εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για τους Αμερικανούς πολίτες προειδοποιώντας τους για πιθανούς κινδύνους που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν στην Τουρκία και σε χώρες της Ευρώπης κατά την διάρκεια των εορτών για την έλευση του Νέου Έτους.

«Σε αντίθεση με φήμες που διακινούνται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Αμερικανική κυβέρνηση δεν είχε καμία πληροφορία για απειλές σε συγκεκριμένα κέντρα διασκέδασης, όπως το κλαμπ Reina και η Αμερικανική κυβέρνηση δεν προειδοποίησε Αμερικανούς πολίτες να αποφύγουν συγκεκριμένα κέντρα διασκέδασης ή γειτονιές»,

ανέφερε η ανακοίνωση της πρεσβείας.

Διαβάστε  ΗΠΑ: Μικρότερη από την αναμενόμενη η αύξηση των αποθεμάτων

Τουλάχιστον 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν – ανάμεσα τους 16 αλλοδαποί – και 69 τραυματίστηκαν από την ένοπλη επίθεση στο νυχτερινό κλαμπ, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού στην εφημερίδα Sabah η κατάσταση υγείας τεσσάρων εκ των τραυματιών κρίνεται κρίσιμη.

Διαφήμιση