Σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία εξαιρουμένων των τρομοκρατικών οργανώσεων κατέληξαν, μετά από διαπραγματεύσεις στη Μόσχα η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία.
Αν και ως είδηση φαίνεται ιδιαίτερα θετική και εντυπωσιακή στην πραγματικότητα οι διατυπώσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί την καθιστούν ιδιαίτερα προβληματική για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ καθώς αναμένεται να πυροδοτήσει νέου τύπου εθνοκάθαρση και πογκρόμ κατά εθνικών μειονοτήτων.
[graphiq id=”3URmi9uPR6R” title=”Πρόσφυγες από τη Συρία ανά μήνα” width=”700″ height=”459″ url=”https://w.graphiq.com/w/3URmi9uPR6R” ]
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua οι τρεις χώρες συμφώνησαν στην επέκταση της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός που έχει εφαρμοστεί στο Χαλέπι, σε ολόκληρη τη χώρα.
Όπως όμως σημειώνει το Xinhua, «Η εκεχειρία για ξεκινήσει από το βράδυ της Τετάρτης», ενώ επισημαίνει ότι «θα εξαιρεθούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις».
Η διατύπωση αυτή αποτελεί το προπέτασμα καπνού για την εφαρμογή πολιτικών με στόχο την εξόντωση αντιπάλων που η κάθε χώρα –για τους δικούς της λόγους- βαφτίζει τρομοκράτες.
Για την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν «τρομοκράτες» είναι οι Κούρδοι κάτω από οποιοδήποτε σχηματισμό, ακόμα και όσοι ανήκουν στην κουρφική πολιτοφυλακή με τους οποίους επισήμως συνεργάζονται ΗΠΑ και Ευρώπη.
[graphiq id=”5sFNGtUWojr” title=”Περιοχές που ελέγχει και που έχασε ο ISIS στο Ιράκ και τη Συρία” width=”700″ height=”549″ url=”https://w.graphiq.com/w/5sFNGtUWojr” ]
Για τον Μπασάρ αλ Άσαντ «τρομοκράτες» είναι αντάρτες της αντιπολίτευσης, οι οποίοι ξεκίνησαν τον εμφύλιο, οι οποίοι αποτελούν όμως ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού της χώρας.
Για το Ιράν «τρομοκράτες» είναι οι Σουνίτες της Συρίας, καθώς το Ιράν κυβερνάται από τους Σιίτες μετά την «επανάσταση» του 1979.
Για τη Ρωσία «τρομοκράτες» είναι ο ISIS και το μέτωπο της Al Nusra αλλά και οι εχθροί του Άσαντ.
Στη Συρία όμως αυτή την περίοδο δρουν εκατοντάδες ένοπλες ομάδες ανταρτών, άλλοτε κατά μόνας και άλλοτε σε συνεργασία. Η αδυναμία διαχωρισμού των ομάδων της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης από τους φανατικούς ισλαμιστές του ISIS και της Al Nusra έχει αποτελέσει επό μακρόν τη βασική αιτία τριβής μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον.
[graphiq id=”9AaYJmndOQZ” title=”Οι τελευταίες εξελίξεις στο Χαλέπι” width=”700″ height=”948″ url=”https://w.graphiq.com/w/9AaYJmndOQZ” ]
Οι καταγγελίες του ΟΗΕ για τη δράση των στρατευμάτων του Άσανατ και των ρωσικών βομβαρδισμών στο Χαλέπι εστιάζονται ακριβώς στις επιθέσεις κατά των ανταρτών της αντιπολίτευσης και όχι κατά των τρομοκρατών του ISIS.
Αν η συμφωνία αυτή τεθεί σε εφαρμογή τότε το κύμα προσφύγων από τη χώρα θα είναι τεράστιο, οι αντάρτες της αντιπολίτευσης θα ανασκατούν να εγκαταλείψουν τη χώρα προδομένοι από τους συμμάχους τους σε ΗΠΑ και Ευρώπη και θα αναζητήσουν καταφύγιο, ενώ άλλοι θεωρείται βέβαιο ότι θα ριζοσπαστικοποιηθούν και θα ενταχθούν στον ISIS, εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε αλυσιδωτή αντίδραση.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για το ενδεχόμενο δημιουργίας ζώνης ασφαλείας εντός του συριακού εδάφους θέμα που θέτει μετ επιτάσεως ο Ταγίπ Ερντοάν.