Ο ιδιαίτερα βαρύς χειμώνας και η απενεργοποίηση μεγάλων πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ενέργειας σε Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία έχουν οδηγήσει το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα στα όριά του, ενώ πλέον μόνη λύση είναι η περαιτέρω αύξηση των εισαγωγών από τη Ρωσία.
Αν και η Γερμανία και η Κομισιόν προβλέποντας τις εξελίξεις υπέγραψαν σχετική συμφωνία με τη Gazprom στα τέλη Οκτωβρίου, εν τούτοις το πρόβλημα παραμένει ιδιαίτερα έντονο τόσο στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.
Το Crisis Monitor είχε εγκαίρως επισημάνει τις επιπλοκές που θα προκληθούν στο ευρωπαϊκό σύστημα παραγωγής και διανομής ενέργειας καθώς οι πολιτικέςλιτότητας οδήγησαν στον περιορισμό των κονδυλίων για συντήτηρηση πυρηνικών μονάδων, σε συνδυασμό με ταχύτερη υλοποίηση της συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της συμμετοχής του άνθρακα στο ενεργειακό ισοζύγιο.
Υπ αυτό το πρίσμα και με τις ανάγκες ενέργειας να κλιμακώνονται όσο υποχωρεί η θερμοκρασία και υπό το φόβο μείωσης των ροών αερίου λόγω αύξησης των αναγκών στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, οι αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα αποφάσισαν την αύξηση του επιπέδου ετοιμότητας στο 2, ήτοι σε κατάταση επιφυλακής.
Διαβάστε επίσης: Γιαλλία και Βρετανία κινδυνεύουν με blackout λόγω… κρύου
Σε αυτή τη φάση καθοριστική είναι η συμβολή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην κάλυψη του ενεργειακού ελλείμματος και στην πρόληψη black-outs, αλλά και για τα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ καθώς ενδεχόμενη αύξηση της κατανάλωσης άνθρακα θα οδηγήσει σε πρόστιμα για ρύπους.
Από την περασμένη Δευτέρα η ΔΕΣΦΑ έχει κηρύξει κατάσταση συναγερμού 1 (έγκαιρη προειδοποίηση) ενώ χθες ανέβασε το επίπεδο του συναγερμού στο 2 (κατάσταση επιφυλακής) με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη της ομάδας διαχείρισης κρίσεων, η οποία μετά από μια μαραθώνια σύσκεψη χθες συνεχίζει σήμερα με τη συμμετοχή και των μεγάλων βιομηχανικών πελατών.
Ο λόγος της συμμετοχής μεγάλων βιομηχανιών είναι το γεγονός ότι οι μεγάλοι καταναλωτές συμμετέχουν στο σχέδιο διακοπής, δηλαδή το σύστημα εξοικονομεί ενέργεια περιορίζοντας αυτή που διατίθεται στις βιομηχανίες ώστε να μην βρεθούν νοικοκυριά χωρίς ρεύμα.
Σύμφωνα με την πρόβλεψη του διαχειριστή του συστήματος αερίου το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου ενδέχεται να υπάρξει έλλειμμα στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας 11.842 μεγαβατώρες φυσικού αερίου και για αυτό το λόγο ζητείται η λήψη έκτακτων μέτρων.
Ποια μέτρα είναι αυτά; Οι διακόψιμοι καταναλωτές ζητήθηκε να περιορίσουν τη ζήτηση σε φυσικό αέριο σε επίπεδα χαμηλότερα του 60% της ημερήσιας ζήτησης και οι μεγάλοι πελάτες να περιορίσουν και εκείνοι τις καταναλώσεις τους αλλά και από τον ΑΔΜΗΕ να προσαρμόσει το πρόγραμμα κατανομής των μονάδων αερίου, εφόσον αυτό χρειαστεί.