Την επίσημη γραμμή αντίδρασης των ΗΠΑ στις ρωσικές cyberattacks αναμένεται να ανακοινώσει εντός των επομένων ωρών ο Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος. Ωστόσο η κίνηση αυτή φαίνεται ότι εντάσσεται σε ευρύτερο πλαίσιο στρατηγικής κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.
Αν και ο Βλάντιμιρ Πούτιν επιχείρησε, με πρόσφατες δηλώσεις του να επιρρίψει όλε τις ευθύνες στον Μπαράκ Ομπάμα, στην πραγματικότητα και οι δυο χώρες κάνουν κινήσεις στο ίδιο μοτίβο ανεβάζοντας την ένταση αλλά με ασφάλεια και χωρίς ουσιαστικά νέες προκλήσεις που περνούν τις γραμμές.
Η ανακοίνωση φαίνεται να αφορά μόνο την ανάμειξη των Ρώσων στις αμερικανικές εκλογές, ωστόσο αποτελεί μια ακόμη κίνηση στην τεράστια διπλωματική και γεωπολιτική σκακιέρα μεταξύ των δυο χωρών.
[graphiq id=”5EoSYtvIEYd” title=”Δημοσκόπηση: Η επιρροή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές” width=”700″ height=”536″ url=”https://w.graphiq.com/w/5EoSYtvIEYd” ]
Τα αντίποινα από τον Μπαράκ Ομπάμα έρχεται 24 ώρες μετά τη συμφωνία Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας για εκεχειρία στη Συρία και κοινή δράση κατά των «τρομοκρατών», χαρακτηρισμός που περιλαμβάνει τη συριακή αντιπολίτευση και τους Κούρδους της Βόρειας Συρίας.
Την ίδια στιγμή το NATO και Ρωσία βρίσκονται σε κούρσα ανάπτυξης δυνάμεων στα σύνορα της Ανατολικής Ευρώπης, ανεβάζοντας την ένταση και εκεί, ενώ επί τάπητος παραμένει η Ουκρανία, οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και μια σειρά μικρότερα αλλά όχι αμελητέα ζητήματα.
Διαβάστε επίσης: Το NATO μπορεί να βάλει φωτιά στην Ανατολική Ευρώπη
Σε αυτό το πλαίσιο τα όρια της απάντησης των ΗΠΑ στις κυβερνοεπιθέσεις των Ρώσων hackers, δεν θα περιοριστούν χειρουργικά χτυπήματα αλλά θα είναι ευρύτερα με στόχο να προκαλέσουν αναταραχή στο Κρεμλίνο. Παράλληλα θα καταφέρουν να παγιώσουν απόσταση στις σχέσεις των δυο χωρών, την οποία θα κρατούν ντε φάκτι οι στρατιωτικοί και οι… hackers, σε έναν πολύ θερμό πόλεμο που μπορεί να στοιχίσει δισεκατομμύρια στην παγκόσμια οικονομία.
Όπως επισημαίνουν στο Crisis Monitor καλά πληροφορημένες πηγές ο Μπαράκ Ομπάμα θα ανακοινώσει ότι οι επιθέσεις κατά στόχων που συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με τη Ρωσία σε επίπεδο αντίστοιχο με αυτό που έπληξαν τις ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει.
[graphiq id=”2iNVCLguv1X” title=”Οι 10 πηγές επικίνδυνης δραστηριότητας στο internet” width=”700″ height=”581″ url=”https://w.graphiq.com/w/2iNVCLguv1X” ]
Από αμερικανικής πλευράς τα ευρήματα της CIA για ρωσική εμπλοκή στις εκλογές και hacking στους servers των Δημοκρατικών, του Πενταγώνου και το δίκτυο του Λευκού πιστοποιεί και ο «υπερκατάσκοπος» Τζέιμς Κλάπερ. Η Ρωσία από την άλλη πλευρά αρνείται κατηγορηματικά κάθε ανάμειξη, ωστόσο αφήνει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αποδεχθεί τις κατηγορίες Ερντογάν για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα.
Οι κινήσεις των ΗΠΑ όμως δεν έχουν επίδραση μόνο στις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία αλλά εμμέσως επηρεάζουν και την Κίνα.
Οι ΗΠΑ είχαν προσφάτως αποκαλύψει ότι κινέζοι hackers είχαν μπει στα δίκτυα αμερικανικού αεροπλανοφόρου, χωρίς να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα και σχέδια, αν και το Πεκίνο διαψεύδει επισήμως οποιαδήποτε ανάμειξη ή γνώση.
Αν σε αυτά συνυπολογιστεί η αντιπαράθεση στη Νότια Σινική Θάλασσα και οι αντιδράσεις για την ανάπτυξη της αμερικανικής ασπίδας (THAAD) στη Νότιο Κορέα, τότε αντιλαμβάνεται ότι ενδεχόμενη ανάφλεξη με τη Ρωσία θα έχει τεράστιες επιπτώσεις.