Σε “αχίλλειο πτέρνα” της συμφωνίας της Βιέννης ενδέχεται, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, να εξελιχθούν Λιβύη και Νιγηρία, καθώς επιτυγχάνοντας την εξαίρεσή τους είναι πολύ πιθανό να διεκδικήσουν μερίδιο αγοράς καλύπτοντας την μειούμενη παραγωγή και πιέζοντας τις τιμές.
Από την πρώτη φορά της ανακοίνωσης των συζητήσεων για περιορισμό της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου, το Σεπτέμβριο στο Αλγέρι, η εξαίρεση των δύο Αφρικανικών χωρών αποτελούσε έναν από τους βασικούς όρους της συμφωνίας.
Διαβάστε επίσης: ΟΠΕΚ: Συμφωνία-έκπληξη απογειώνει το πετρέλαιο
Ο συνολικός περιορισμός της παραγωγής των 1,166 εκατομμυρίων βαρελιών που εξασφάλισε ο ΟΠΕΚ στη συνάντηση στη Βιέννη την περασμένη Τετάρτη, θα μπορούσε να καλυφθεί από τις αντίστοιχες αυξήσεις στην παραγωγή των δύο χωρών, τουλάχιστον σύμφωνα με τις ελπίδες των κυβερνήσεων τους.
Και η αύξηση αυτή θα μπορούσε να καλύψει τον περιορισμό στο σύνολο του μέσα σε ένα χρόνο.
Η συμφωνία αποτελεί ήδη προϊόν συμβιβασμών και πιέσεων, με την τελική συναίνεση Σαουδικής Αραβίας και Ιράν να αποδεικνύουν πως ο ΟΠΕΚ μπορεί ακόμα να επηρεάσει τα μέλη του ακόμα και αν αυτά έχουν δικές τους διαμάχες σε άλλα επίπεδα.
Η Σαουδική Αραβία υποχώρησε από τις διεκδικήσεις της σχετικά με τον περιορισμό της παραγωγής του Ιράν, με την Τεχεράνη να ζητά το βάρος των περικοπών της παραγωγής να πάει σε εκείνους που την ενίσχυσαν τα τελευταία χρόνια. Έτσι ουσιαστικά το Ιράν αποδέχεται μια συμφωνία που νομιμοποιεί την ημερήσια αύξηση των 2 εκατομμυρίων βαρελιών από την έναρξη του 2011.
Ο περιορισμός που έχει αποφασίσει ο ΟΠΕΚ αφορά περίπου το 4,6 της συνολικής παραγωγής του καρτέλ και η πραγματοποίηση του αποτελεί ήδη μεγάλη πρόκληση. Και ενώ η πρώτη κίνηση του ΟΠΕΚ είναι να καταφέρει και τους μεγάλους παραγωγούς μη μέλη να συμμετάσχουν στον περιορισμό, αυτό δεν αποτελεί κατάκτηση της συμφωνίας καθώς η Ρωσία έχει ήδη συναινέσει σε περιορισμό κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα και το Μεξικό παρόλο που αρνείται θα έχει σε οποιαδήποτε περίπτωση μείωση της παραγωγής του κατά 150.000 βαρέλια σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.
[graphiq id=”9Lw3mHGUMER” title=”ΟΠΕΚ: Αποθέματα πετρελαίου ανά χώρα-μέλος” width=”700″ height=”503″ url=”https://w.graphiq.com/w/9Lw3mHGUMER” ]
Ουσιαστικά λοιπόν το μέγεθος της επιτυχίας της συμφωνίας του ΟΠΕΚ εξαρτάται από την εσωτερική συμμόρφωση και την έκταση που θα λάβει το βάρος των εξαιρέσεων.
Σύμφωνα με τις δευτερογενείς πηγές του ΟΠΕΚ, η παραγωγή της Λιβύης ήταν 528.000 βαρέλια τη ημέρα, και αναμένεται να φτάσει τα 600.000 το Νοέμβριο, με την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου να προσδοκά παραγωγή των 900.000 μέχρι το τέλος της χρονιάς και 1,1 εκατομμύρια το 2017.
Όσο αφορά τη Νιγηρία, η παραγωγή της έχει καθοριστεί στα 1.628 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Οκτώβριο μετά τις επιθέσεις στις εγκαταστάσεις πετρελαίου. Ο υπουργός πετρελαίου της χώρας ανακοίνωσε πως η ημερήσια παραγωγή έχει επανέλθει στα 1,95 εκατομμύρια βαρέλια και ελπίζει πως θα φτάσει στα 2,2 εκατομμύρια.
Παρόλο που ο στόχος είναι υπερβολικά αισιόδοξος, η επίτευξη του θα σήμαινε εξαιρετικά μεγάλο περιορισμό της δυναμικής της συμφωνίας καθώς το συνολικό αποτέλεσμα θα ήταν περιορισμός μόνο κατά 22.000 βαρέλια την ημέρα. Ακραίο σενάριο, που δείχνει όμως πως ο ΟΠΕΚ δεν έχει εξασφαλίσει την ανάκτηση των τιμών και έχει να κάνει πολύ περισσότερες κινήσεις προκειμένου να επαναφέρει και να διατηρήσει μακροχρόνια την ισορροπία στην αγορά.