Την επιτάχυνση της χρήσης της ηλιακής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρισμού, μειώνοντας τη χρήση του πετρελαίου προωθεί η Σαουδική Αραβία, γεγονός που θα ενισχύσει τα έσοδα της από τις πωλήσεις πετρελαίου, καθώς θα μπορεί να διαθέσει στην αγορά μέρος του όγκου που μέχρι τώρα καταναλωνόταν εσωτερικά.
Βάσει εκτιμήσεων, 500 μεγαβάτ ενέργειας από τον ήλιο, αναμένεται να εξασφαλισθούν από διαγωνισμούς το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, και θα πυροδοτήσουν τη στροφή προς τη χρήση της ηλιακής ενέργειας.
Το σχέδιο διαφοροποίησης του έθνους, γνωστό ως Vision 2030, έχει ως σκοπό να απογαλακτιστεί η οικονομία από τα ορυκτά καύσιμα με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η εξασφάλιση περισσότερης ηλιακής και αιολικής ενέργειας θα μπορούσε να καταστείλει τις μακροχρόνιες ανησυχίες για την αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης πετρελαίου του Βασιλείου.
[graphiq id=”bJrw6KSK3GZ” title=”Παραγωγή ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές” width=”700″ height=”500″ url=”https://w.graphiq.com/w/bJrw6KSK3GZ” ]
Η Σαουδική Αραβία αποτελεί το μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, ταυτόχρονα όμως καταναλώνει το περισσότερο πετρέλαιο από κάθε άλλη χώρα για την παραγωγή ηλεκτρισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της International Energy Agency (ΙΕΑ), το Βασίλειο καταναλώνει τουλάχιστον 900.000 βαρέλια την ημέρα σε περιόδους αιχμής για ηλεκτροδότηση , ποσότητα που αντιστοιχεί σε περισσότερα από $ 16 δισ. ετησίως με βάση τις τρέχουσες τιμές του μαύρου χρυσού.
Η ποσότητα αυτή είναι σχεδόν διπλάσια αυτής που έχει συμφωνήσει να περικόψει από την παραγωγή της στα πλαίσια της συμφωνίας του ΟΠΕΚ για την ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου. Εάν ενσωματώσει μεγαλύτερο ποσοστό της ηλιακής στο ενεργειακό της μίγμα, θα μπορούσε να απελευθερώσει περισσότερο πετρέλαιο για εξαγωγή.
Το βασίλειο σχεδιάζει να προσθέσει ακόμα 700 μεγαβάτ από παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας το 2014, προβλέποντας ακόμα 8,8 γιγαβάτ από ανανεώσιμες πηγές να προσθέτονται στο δίκτυο μεταξύ 2019 και 2023.
Οι αλλεπάλληλες ενάρξεις και αναστολές στα πλάνα σχετικά με την ηλιακή ενέργεια, οφείλονταν σε τρύπες προϋπολογισμού και τη χαρτογράφηση της μελλοντικής οικονομικής διαφοροποίησης, που πλέον το Βασίλειο φαίνεται να έχει διευθετήσει.
Η Σαουδική Αραβία επενδύει σοβαρά στις ανανεώσιμες πηγές, καθώς αναζητά έναν οικονομικό σύμβουλο που θα βοηθήσει στην προσέλκυση επενδυτών για τρία έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδιωτικής ιδιοκτησίας και διαχείρισης, των οποίων η κατασκευή ανέρχεται έως και $ 1,5 δισ.
Σύμφωνα με μια έκθεση του Chatham House το 2011, η Σαουδική Αραβία καταναλώνει τόσο μεγάλη ποσότητα μαύρου χρυσού, που από εξαγωγέας, θα μπορούσε να καταστεί εισαγωγέας μέχρι το 2038 εάν δεν άλλαζε τις συνήθειες της.
Η χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου τον τελευταίο καιρό, έχουν πιέσει την κυβέρνηση σχετικά με την ανάγκη διαφοροποίησης του ενεργειακού της μίγματος.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ενεργειακή ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται στη χώρα με ρυθμό 4-5% μέχρι το 2030, με την υψηλότερη ζήτηση να διαμορφώνεται στη μέση της ημέρας εξαιτίας της χρήσης των κλιματιστικών που θα μπορούσαν να καλυφθούν ολοκληρωτικά από την ηλιακή ενέργεια.
Η Σαουδική Αραβία είχε θέσει ως στόχο το 2010 την εγκατάσταση 41 γιγαβάτ καθαρής ενέργειας έως το 2040, που ισοδυναμεί περίπου με 30 πυρηνικούς αντιδραστήρες. Η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να στοιχίσει περισσότερα από $ 100 δισ. με την παραγωγή της ηλιακής να ισοδυναμεί με το 30% της συνολικής ενέργειας της χώρας.Το πλάνο αυτό άλλαξε τον Απρίλιο, καθώς τα νέα σχέδια που ανακοινώθηκαν τοποθετούν το στόχο στα 9,5 γιγαβάτ έως το 2030.