Αίσθηση προκαλεί η δημοσίευση της κοινής έκθεσης του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS) και του FBI η οποία αποκαλύπτει ενορχηστρωμένη προσπάθεια παραβίασης και ανάληψης του ελέγχου μέσω υπολογιστών των υποδομών και των δικτύων διανομής ρεύματος στο Βέρμοντ.
Η δημοσιοποίηση της κοινής έρευνας εντάσσεται στην προσπάθεια στήριξης της λογικής των κυρώσεων που επέβαλε στη Ρωσία ο Μπαράκ Ομπάμα στις οποίες περιλαμβάνονται απελάσεις 35 υπαλλήλων της ρωσικήες πρεσβείας, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από πολλά αμερικανικά media “πράκτορες”.
[graphiq id=”fK8OM8Gtnxj” title=”ΟΙ πιο κοινοί τύποι κυβερνοεγκλήματος” width=”700″ height=”510″ url=”https://w.graphiq.com/w/fK8OM8Gtnxj” ]
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται hackers από τις ομάδες APT28 και APT29 προσπάθησαν να εμφυτεύσουν malware στους υπολογιστές εταιρίας διαχείρισης δικτύων διανομής ενέργειας.
Στην εισαγωγή της κοινής έρευνας επισημαίνεται ότι αν και προηγούμενες προσπάθειες hackers να διεισδύσουν στα δίκτυ ηλεκτρισμού δεν έχουν αποδοθεί σε συγκεκριμένα άτομα και χώρες, σε αυτή τη συγκεκριμένη η κατηγορία βασίζεται σε απτές αποδείξεις της δραστηριότητας συγκεκριμένων ομάδων που επίσης έχουν αποδεδειγμένη σχέση με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Αν και τελικά η προσπάθεια ανακόπηκε λόγω των συχνών ελέγχων, εν τούτοις εντοπίστηκε το laptop που είχε χρησιμοποιηθεί ως σημείο εισόδου, το οποίο ανήκε στην εταιρία αλλά δεν ήταν συνδεδεμένο με το δίκτυο διανομής ενέργειας.
Σε κάποιες περιπτώσεις, επισημαίνει η έρευνα, ότι Ρώσοι hackers προσπάθησαν να παραπλανήσουν υποδυόμενοι με κώδικα και online πρόσωπα ότι προέρχονται από διαφορετικές χώρες.
Σύμφωνα με το FBI τόσο οι ATP28 όσο και οι APT29 έχουν διαχρονικά στοχοποιήσει οργανισμούς της αμερικανικής κυβέρνησης, πανεπιστήμια think tanks και υποδομές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ FBI ΚΑΙ ΤΟΥ DHS
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση περιλαμβάνεται μια λίστα ονομάτων που χρησιμοποιούν για τις ομάδες hacker τους οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.