Με ταχείς διαδικασίες προχωρά το σχέδιο δημιουργίςα του Ευρωστρατού καθώς μερικές μόλις εβδομάδες μετά την ψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο η Κομισιόν συνέθεσε πρόταση στη βάση της γαλλο-γερμανικής πρωτοβουλίας την οποία παρουσίασε.
Διαβάστε επίσης: Fast track και flexi ευρωστρατός
Ενώ παράλληλα επικρατεί αναβρασμός για τον ρόλο του NATO, το προφίλ χρηματοδότησης του και το επίπεδο της δέσμευσης του νεοεκλεγέντος Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τράμπ.
[graphiq id=”aVKABTHdL37″ title=”Οι αμυντικές δαπάνες ανά τον κόσμο” width=”700″ height=”523″ url=”https://w.graphiq.com/w/aVKABTHdL37″ ]
Όπως έχει επισημάνει το Crisis Monitor το σχέδιο δημιουργίας ευρωστρατού θα έχει τρεις πυλώνες στην πρώτη φάση που αφορούν:
– Τη δημιοργία Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας
– Τη δημιουργία αρχηγείου συντονισμού για έκτακτες καταστάσεις και κοινές ασκήσεις αλλά και αποστολές ρουτίνας
– Ερευνητική πύλη, που συνεπάγεται ευρωπαϊκά κονδύλια για κοινές αγορές εξοπλισμών, χρηματοδότηση startups και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης το 2016, είχε επισημάνει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει
«μια δυνατή Ευρώπη που να μπορεί να υπερασπίζεται και να προστατεύει τους πολίτες της τόσο στο εσωτερικό της όσο και στο εξωτερικό – φιλοδοξία που δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την υιοθέτηση καινοτομιών και την από κοινού αξιοποίηση των πόρων στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία».
Διαβάστε επίσης: Το ΕΚ ψήφισε ευρωστρατό
Στην πρώτη επαφή με της με το θέμα η Κομισιόν προτείνει:
– Τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας για την υποστήριξη των επενδύσεων στην κοινή έρευνα και στην κοινή ανάπτυξη αμυντικών εξοπλισμών και τεχνολογιών. Το προτεινόμενο Ταμείο θα περιλαμβάνει δύο «παράθυρα» που θα είναι συμπληρωματικά αλλά διαφορετικά ως προς τη νομική τους δομή και την πηγή του προϋπολογισμού.
Θα υπάρχει η «ερευνητική πύλη» (“research window”) για να χρηματοδοτεί τη συλλογική έρευνα σχετικά με καινοτόμες αμυντικές τεχνολογίες όπως η ηλεκτρονική, τα μεταϋλικά (metamaterials), το κρυπτογραφημένο λογισμικό ή η ρομποτική.
Η «πύλη ικανοτήτων» (“capability window”) η οποία θα λειτουργεί ως χρηματοοικονομικό εργαλείο που θα επιτρέπει στα κράτη – μέλη που συμμετέχουν να προβαίνουν σε ορισμένες από κοινού αγορές ώστε να μειώνουν τις δαπάνες τους. Οι ικανότητες θα πρέπει να συμφωνηθούν με τα κράτη μέλη, τα οποία θα έχουν την κυριότητα της τεχνολογίας και των εξοπλισμών.
Προώθηση των επενδύσεων στις ΜμΕ, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης και άλλους προμηθευτές στην αμυντική βιομηχανία.
Ενίσχυση της ενιαίας αγοράς άμυνας. Η Επιτροπή θα ενισχύσει τις προϋποθέσεις για μια ανοικτή και ανταγωνιστική αγορά στον τομέα της άμυνας στην Ευρώπη, ώστε να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται διασυνοριακά και να βοηθήσει τα κράτη μέλη να προβαίνουν σε πιο συμφέρουσες από οικονομική άποψη δημόσιες συμβάσεις στον τομέα της Άμυνας.
[graphiq id=”5r51doqbbF3″ title=”NATO: Οι αμυντικές δαπάνες ως ποσοτό του ΑΕΠ” width=”700″ height=”826″ url=”https://w.graphiq.com/w/5r51doqbbF3″ ]