Σε διαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης εξελίσσεται η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ την Παρασκευή στο Βερολίνο, καθώς σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της καγκελαρίας επί τάπητος θα τεθούν ο Κυπριακό, το προσφυγικό, οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.
Διαβατε επίσης: Έτσι ξεσκίζουν την Ευρώπη (σε γραφήματα)
Υπ αυτό το πρίσμα και με τα τεχνικά κλιμάκια να επιστρέφουν από αύριο (Τρίτη) στην Αθήνα, οι δυο ηγέτες θα είναι σε θέση να προσδιορίσουν τα βήματα που θα κληθεί να κάνει η κάθε πλευρά προκειμένου να επέλθει συμφωνία.
[graphiq id=”2ouPRG7xYyh” title=”Ελλάδα: Δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ” width=”700″ height=”638″ url=”https://w.graphiq.com/w/2ouPRG7xYyh” ]
Το ζητούμενο είναι όμως τι προσφέρει η Ελλάδα, καθώς είναι σαφές ότι ζητά ολοκλήρωση της αξιολόγησης με το λιγότερο δυνατό “αίμα”, πολιτική συμφωνία στα εργασιασκά και deal που θα επιτρέπει επανένταξη στο πρόγραμμα της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η Ελλάδα παίζει το χαρτί του Δουβλίνο ΙΙ, καθώς η αποδοχή της επαναπροώθησης μεταναστών και προσφύγων από την υπόλοιπη Ευρώπη είναι ένα θέμα που η Αθήνα επιμένει να μπλοκάρει παρασκηνιακά.
Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Ζαν Κλώντ Γιούνκερ χρειάζονται την επαναλειτουργία του πλήρως ελλατωματικού “Δουβλίνο ΙΙ” έτσι ώστε πιέσουν στη συνέχεια για την άρση των περιορισμών στη λειτουργία της Σένγκεν, καθώς οι χώρες που έχουν επιβάλλει ελέγχους στα σύνορα, έχουν πάρει παράταση μέχρι και το τέλος Μαρτίου.
[graphiq id=”58PCyVL4gfj” title=”πρόσφυγες στην Ελλάδα ανά χώρα προέλευσης το 2015″ width=”700″ height=”581″ url=”https://w.graphiq.com/w/58PCyVL4gfj” ]
Αν έως τότε δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις η Κομισιόν θα αναγκαστεί να αναλάβει δράση που σημαίνει σύγκρουση ακόμα και με τη Γαλλία και τη Γερμανία, η αποδοχή ενός καθεστώτος που αναιρεί μεγάλο μέρος της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Η Κομισιόν on hold, η Αθήνα σε fast forward
Γνωρίζοντας τα ανοιχτά πολιτικά μέτωπα η Κομισιόν διαμήνυσε ότι το ζήτημα των κοινωνικών παροχών θα συζητηθεί με τους υπόλοιπους θεσμούς, υπονοώντας ότι αναμένεται να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο έτσι ώστε να δοθεί κατεύθυνση στα τεχνικά κλιμάκια.
[graphiq id=”11krw3iMPHL” title=”Πρόσφυγες από τη Συρία στην Ελλάδα (ανά μήνα)” width=”700″ height=”540″ url=”https://w.graphiq.com/w/11krw3iMPHL” ]
Από την άλλη πλευρά στην Αθήνα άπαντες αγωνίζονται για την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, έτσι ώστε να τηρηθεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Απώτερος στόχος είναι η συμφωνία το αργότερο στις αρές Ιανουαρίου ώστε να είναι έτοιμη για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το ΔΣ της οποίας συνεδριάζει στις 19 Ιανουαρίου.
Καλό κλίμα
Σύμφωνα με δημοσιεύματα και έγκυρες πηγές το κλίμα σε τεχνικό επίπεδο είναι ιδιαίτερα θετικό, ενώ η τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι είναι διατεθειμένος να βάλει νερό στο κρασί του αποτέλεσε σαφή ένδειξη καλής θέλησης από την πλευρά της Αθήνας.
[graphiq id=”gRpYhVCmP2d” title=”Μακροχρόνια άνεργοι στην Ελλάδα” width=”700″ height=”550″ url=”https://w.graphiq.com/w/gRpYhVCmP2d” ]
Σ αυτή την πρόθεση απάντησε η Κομισιόν δια στόματος της εκπροσώπου Τύπου, η οποία δήλωσε ότι αναφορικά με τα μέτρα πέρα του 2018, η θέση της Επιτροπής είναι πως αντί για νομοθέτηση νέων μέτρων από τώρα, πρέπει να γίνει απλά ένας προσδιορισμός των τομέων που θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, σε περίπτωση εκτροχιασμού των δημοσιονομικών και μη επίτευξη πλεονάσματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν διαρρέει ότι: “οι θεσμοί βλέπουν θετικά τα μέτρα για ελάφρυνση του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από τη μετανάστευση”.
Ωστόσο η επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας όμως δεν σημαίνει και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς η συζήτηση περνάει στο Eurogroup. Αν όμως η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ φέρει καρπούς τότε τα περιθώρια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να εκτροχιάσει την τεχνική συμφωνία θα είναι πολύ περιορισμένα καθώς θα υπάρχει ανώτερη πολιτική συνεννόηση.