Έντονες είναι οι παρασκηνιακές διεργασίες στον ΟΠΕΚ όπου οι διαρροές επιμένουν στο μοτίβο της επίτευξης συμφωνίας για μείωση της παραγωγής, οι συσχετισμοί δυνάμεων όμως και τα θεμελιώδη της αγοράς δεν συνηγορούν σε κάτι τέτοιο.
Η σύγχυση αυτή απεικονίζεται με σαφήνεια στην πορεία της τιμής του μαύρου χρυσού τις τελευταίες εβδομάδες, όπου έχει διαμορφωθεί ένα σαφές μοτίβο συσσώρευσης εν αναμονής της είδησης καταλύτη που θα δώσει το έναυσμα για το ξέσπασμα.
[graphiq id=”ahdnkhj9v1z” title=”Crude Oil Futures (NYMEX:CL) – 90 Days” width=”700″ height=”540″ url=”https://w.graphiq.com/w/ahdnkhj9v1z” ]
Οι αγορές παραμένουν σε στάση αναμονής με την προσοχή στραμμένη στη σύνοδο της 30ης Νοεμβρίου όπου οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ και η Ρωσία θα αναζητήσουν κοινό δρόμο έτσι ώστε να μην καταρρεύσει η τιμή και να διατηρήσουν μερίδια αγοράς και έσοδα.
Διαβάστε επίσης: Η «διπολική διαταραχή» του ΟΠΕΚ πιέζει το πετρέλαιο
Ενώ όμως η Σαουδική Αραβία, πιεζόμενη από το δημοσιονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται, προσπαθεί να επιβάλλει ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο συμφωνίας για μείωση της παραγωγής στα 33 εκατ. βαρέλι ημερησίως, το Ιράν, η Νιγηρία, το Ιράκ και η Λιβύη βρίσκονται σε τροχιά αύξησης παραγωγής και επιθετικής απόκτησης μεριδίων στην αγορά.
[graphiq id=”h93l4poXdg9″ title=”ΟΠΕΚ: Παραγωγή πετρελαίου αό τις χώρες-μέλη” width=”700″ height=”521″ url=”https://w.graphiq.com/w/h93l4poXdg9″ ]
Οι αστάθμητοι παράγοντες
Πριν μερικές ώρες ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαιντέρ Αλ-Χαμπάντι, ανακοίνωσε ότι το Ιράκ θα επωμιστεί ένα μέρος του βάρους της μείωσης της παραγωγής εφόσον ο ΟΠΕΚ καταλήξει σε σχετική συμφωνία, ανατρέποντας την έως τώρα πολκιτική του. Από την άλλη πλευρά η Ρωσία δεν φαίνεται διατεθειμένη να συμμετάσχει σε συμφωνία μείωσης, καθώς όπως εξ αρχής επισημάνει ο επικεφαλής της κρατικής Rosneft, Ιγκόρ Σεχίν, δεν υπάρχει λόγος για μείωση της παραγωγής, αφήνοντας ανοιχτό μόνο το θέμα παγώματος.
Παρά τις δηλώσεις Σεχίν από την Κωνσνταντινούπολη πριν περίπου ένα μήνα οι αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ ήλπιζαν ότι θα πείσουν τον Βλάντιμιρ Πούτιν να κινηθεί στην κατεύθυνση του περιορισμού της προσφοράς, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό.
Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι αντιπροσωπέια της θα βρεθεί στη Σαουδική Αραβία της Δευτέρα, επισημαίνοντας όμως ότι ακόμα είναι νωρίς για να αποκαλύψει αν θα μειώσει η όχι την παργωγή.
Οι εξελίξεις σκιαγραφούν έντονο και σκληρό παρασκήνιο όπου συζητώνται μια σειρά από άλλα ζητήματα και όχι μόνο η πολιτική για την τιμή του πετρελαίου και όλοι οι παίχτες κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά και επενδύουν σε φήμες και προπαγάνδα για να δοκιμάσουν τα νερά και τους συνομιλητές τους.
Η αντίδραση της αγοράς
Αυτή τη στιγμή με τιμή πέριξ των 50 δολαρίων το βαρέλι η αγορά πετρελαίου παρουσιάζει ουσιώδη υπερπροσφορά που ξεπερνά τα 30 εκατ. βαρέλια το μήνα, τάση που καταγράφεται από τη διαρκή αύξηση των αμερικανικών στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου.
Η έλευση του Ντόναλντ Τράμπ με τη διακηρυγμένη πολιτική του θέση για άρση των εμποδίων και πριμοδότηση των επενδύσεων στην ενέργεια στις ΗΠΑ οι συσχετισμοί αλλάζουν επίσης δυσμενώς για τον ΟΠΕΚ και ιδιαίτερα για τη Σαουδική Αραβία που είναι ο βασικός προμηθευτής των ΗΠΑ σε αργό.
Διαβάστε επίσης: Game spoiler για τον ΟΠΕΚ (και) ο Τράμπ
Αναλυτές της Citi και του Bloomberg χαρακτηρίζουν μονόδρομο την επίτευξη συμφωνίας στον ΟΠΕΚ για τη μείωση της παραγωγής, στη βάση της αναγκαιότητας ώστε να αποτραπεί νέα διολίσθηση της τιμής σε επίπεδα που θα είναι ζημιογόνα για όλους.
[graphiq id=”8dsMNQ50MKN” title=”ΟΠΕΚ: Το προφίιλ, οι χώρες και τα αποθέματα” width=”700″ height=”650″ url=”https://w.graphiq.com/w/8dsMNQ50MKN” ]
Ωστόσο σε ένα τέτοιο σχέδιο δεν φαίνεται ιδιαίτερα πρόθυμη να συναινέσει η Ρωσία, η οποία επιμένει στον στρατηγικό της σχεδιασμό για αύξηση της παραγωγής, ενώ και καθοδηγούμενο από τις ΗΠΑ Ιράκ επιχειρεί να δυναμιτίσει τη συμφωνία. Στην ίδια κατεύθυνση και το Ιράν που μόλις έχει επιστρέψει στην αγορά μετά την άρση των κυρώσεων και η Λιβύη που βρίσκεται σε διαδικασία ανασύνταξης.
Διαβάστε επίσης: Virtual reality στήνει ο ΟΠΕΚ
Ήδη οι συζητήσεις και η σπέκουλα για ενδεχόμενη συμφωνία στην κατεύθυνση της μείωσης της παραγωγής έχουν βοηθήσει καταλυτικά στην ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου από τα 33 στα 48 δολάρια, προσφέροντας βραχυχρόνια υπερκέρδη σε αρκετούς παίχτες, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία.