Σε μείζον θέμα της ημερήσιας πολιτικής επικαιρότητες αναδεικνύονται για ακόμα μια μέρα οι δηλώσεις-απειλές του Ταγίπ Ερντογάν προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, μετά από το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προσωρινή αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Ωστόσο οι αντιδράσεις του Ταγίπ Ερντογάν και της κυβέρνησής του ήταν απολύτων αναμενόμενες και δεν εκπλήσσουν την ευρωπαϊκή διπλωματία, ούτε και ανησυχούν ιδιαίτερα τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Διαβάστε επίσης: Ο Ερντογάν σε απόγνωση, πετάει χειροβομβίδες
Αν και ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί –για ακόμη μια φορά- να πλημμυρίσει την Ευρώπη με μετανάστες και πρόσφυγες, δεδομένου ότι στην Τουρκία βρίσκονται 3,5 εκατ., οι Ευρωπαίοι ηγέτες γνωρίζουν καλά ότι αυτό είναι το μόνο όπλο που ο Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει.
Είναι πλέον σαφές, όπως έχει κατ επανάληψη επισημάνει το Crisis Monitor, ότι ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται σε διεθνή καραντίνα, καθώς η πολιτική των διώξεων στο εσωτερικό έχει πυροδοτήσει αντανακλαστικά διεθνώς, ενώ η εθνικιστική έξαρση και η προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στη Συρία δεν βρίσκει παραστάτες ούτε στην Ουάσιγκτον, ούτε στη Μόσχα και σίγουρα όχι στο Ισραήλ, το Ιράκ και το Ιράν.
Διαβάσττε επίσης: Φοβούνται κατάρρευση του Ερντογάν και κρίση στην Τουρκία
Ο Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να ακολουθήσει στρατηγική υψηλών τόνων, πολλών μετώπων και υψηλών προσδοκιών, υπολογίζοντας όμως ότι το προσφυγικό και η μάχη κατά του ISIS θα ήταν τα δυο αδιαπραγμάτευτα πλεονεκτήματα που θα διατηρούσαν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας με ΗΠΑ και ΕΕ, ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως πολιτικό κεφάλαιο τη θέση του στο Συριακό για να προσεγγίσει τη Μόσχα.
[graphiq id=”kozRuSt3x2J” title=”Το πογκρόμ Ερντογάν σε αριθμούς” width=”700″ height=”549″ url=”https://w.graphiq.com/w/kozRuSt3x2J” ]
Η επαναπροσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας για τη Συρία και η Γερμανικές πρωτοβουλίες για το προσφυγικό όμως καθιστούν σαφές ότι η ισχύς των όπλων του Ταγίπ Ερντογάν βαίνει μειούμενη, ενώ αποκαλύπτεται και διεθνής στρατηγική παράκαμψης της Τουρκίας σε μια σειρά από ζητήματα.
Οι εθνικιστικές κορώνες για «σύνορα της καρδιάς» και αναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάνης είχαν στόχο να τονώσουν το εθνικιστικό αίσθημα στο εσωτερικό, δρώντας συνεκτικά για τις ένοπλες δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας που έχουν πληγεί από το πογκρόμ. Ταυτόχρονα πόνταρε σε κύμα αντιδράσεων από το εξωτερικό ώστε να ανοίξει διάλογος επ αυτών θεμάτων, χωρίς ωστόσο να λάβει απαντήσεις.
Διαβάστε ακόμη: Γιατί ο Γιούνκερ πετάει τον Ερντογάν στα σχοινιά
Η διεθνής κοινότητα επέλεξε να αγνοήσει τις προβοκατόρικες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, να υποβιβάσει την απειλή του και να τραβήξει την κουρτίνα, αποκαλύπτοντας ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός.
Απομονωμένος και αποδυναμωμένος με τα στρατηγικά πλεονεκτήματα να αποδυναμώνονται ο Ταγίπ Ερντογάν επέστρεψε στην πολιτική των απειλών, γνωρίζοντας όμως ότι πλέον οι αντιδράσεις του είναι αναμενόμενες.
Διαβάστε επίσης: Γερμανική «σφαλιάρα» σε Ερντογάν: Δίνουν άσυλο στους διωκόμενους
Αντιλαμβανόμενος το μεταβαλλόμενο διεθνές πολιτικό και γεωστρατηγικό σκηνικό ο Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε και το Κυπριακό καλλιεργώντας κι εκεί υψηλές προσδοκίες και πετώντας το μπαλάκι σε Αθήνα και Λευκωσία. Το ενιαίο μέτωπο που υιοθετήθηκε από Ελλάδα και Κύπρο και συνέβαλε στην ταχεία πρόοδο των διαπραγματεύσεων ανάγκασε τον Ταγίπ Ερντογάν σε στρατηγική αναδίπλωση, καθώς ενδεχόμενα βήματα σε αυτό το μέτωπο θα τον ανάγκαζαν να απωλέσει ένα ακόμη χαρτί και θα τον καθιστούσε ευάλωτο στα αντιπολιτευτικά πυρά, για υπαναχώρηση έναντι εθνικών θεμάτων, την ίδια ώρα που έκανε λόγο για αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης και για τα «σύνορα της καρδιάς».
Διαβάστε επίσης: Σε καραντίνα ο Ερντογάν για τις συλλήψεις Κούρδων
Ο Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του από την Κωνσταντινούπολη επέμεινε στις απειλές και σύντομα αναμένεται να τις υλοποιήσει μερικών αυξάνοντας τη ροή μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά και δοκιμάζοντας τα αντανακλαστικά της Ελλάδας και των Ευρωπαίων καθώς και την εσωτερική συνοχή της ΕΕ υπό το καθεστώς πιέσεων.
Ωστόσο η πολιτική αυτή δεν είναι νέα, για το λόγο αυτό η Γερμανία έχει ήδη προβεί σε συμφωνίες με χώρες της Βορείου Αφρικής για τη μετεγκατάσταση μεταναστών που περισυλλέγονται στη Μεσόγειο, ενώ η ΕΕ δεν έχει αποδώσει το σύνολο της βοήθειας των 3 δισ. που έχει συμφωνηθεί με την Τουρκία.
Διαβάστε επίσης: Οι ΗΠΑ αδειάζουν τον Ερντογάν στη Συρία
Με την οικονομία να αποδυναμώνεται, τις σχέσεις με τη Ρωσία να επαναπροσδιορίζονται μεν αλλά με αργούς ρυθμούς και τη βιομηχανία του Τουρισμού να έχει καταρρεύσει, τις διεθνείς κυρώσεις στον ISIS να πλήττουν τις τουρκικές τράπεζες, ο Ταγίπ Ερντογάν ξέρει πλέον ότι κάθε βήμα παραπάνω μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο.
Ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος έχει δίκιο, το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου δεν είναι δεσμευτικό και ούτε νομικά ισχυρό, είναι απλά ένα μήνυμα, ου ο ίδιος μπορεί να λέει ότι «δεν θα περάσει» ωστόσο οι αντιδράσεις του δείχνουν ότι πέρασε.