Προτόγνωρες προεκτάσεις προσλαμβάνουν πλέον οι παραβιάσεις ηλεκτρνικών συστημάτων καθώς με τις ΗΠΑ και η Γερμανία ανεβάζει τους τόνους με τη μυστική υπηρεσία BND και την Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφαλείας BfW να κάνουν δημοσίως λόγο για ισχυρό ενδεχόμενο επιθέσεων από hackers στις εκλογές, σε βαθμό που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εκλογική διαδικασία.
Το θέμα είχε με δηλώσεις της ανακινήσει η Άνγκελα Μέρκελ λίγο πριν τις αμερικανικές εκλογές, ενώ, κατά τη διάρκεια των οποίων υπήρξαν υπόνοιες για επιθέσεις hackers σε πολιτείες-κλειδιά, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν αλοιώσει το εκλογικό αποτέλεσμα, γεγονός που χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα για την επανακαταμέτρηση.
[graphiq id=”37YnZSFxV2Z” title=”Οι μεγαλύτερες ηλεκρονικές κλοπές δεδομένων” width=”700″ height=”545″ url=”https://w.graphiq.com/w/37YnZSFxV2Z” ]
Ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας Πληροφοριών (BND) Μπρούνο Καλ προειδοποίησε για τον κίνδυνο Ρώσοι χάκερς να βάλουν στο στόχαστρό τους τις εκλογές του επόμενου χρόνου με εκστρατείες παραπληροφόρησης, οι οποίες θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη δημοκρατική διαδικασία, απηχώντας τις ανησυχίες που έχει εκφράσει ο διευθυντής της γερμανικής υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας BfV.
Διαβάστε επίσης: Ο θανάσιμος εχθρός των ΗΠΑ είναι οι Hackers
Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών είχαν προειδοποιήσει πριν από τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ που ανέδειξαν νικητή τον Ντόναλντ Τραμπ για την πιθανότητα απόπειρας χειραγώγησης της ψήφου εις γνώσιν των ρωσικών αρχών, κάτι το οποίο αρνούνται ρώσοι αξιωματούχοι.
Σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην Sueddeutsche Zeitung, ο επικεφαλής της BND δηλώνει ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τέτοιες ενέργειες.
“Εχουμε ενδείξεις ότι πραγματοποιούνται κυβερνοεπιθέσεις που δεν έχουν άλλο στόχο από το να προκαλέσουν πολιτική αβεβαιότητα.
Οι δράστες επιδιώκουν να απονομιμοποιήσουν τη δημοκρατική διαδικασία, ανεξαρτήτως ποιον εξυπηρετεί αυτό”.
Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η διασπορά ψευδών ειδήσεων συνέβαλε στη μεταστροφή του εκλογικού σώματος προς το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών του Τραμπ, ο οποίος έχει δεσμευτεί να βελτιώσει της σχέσεις με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Έντονες επικρίσεις είχε δεχθεί και η Google για αλλοίωση των αυτόματων συμπληρωμάτων αναζήτησης (autocomplete) τα οποία δεν προέβαλαν τα αρνητικά νέα για τη Χίλαρι Κλίντον με τον τρόπο που το έναναν άλλες μηχανές ή με τον τρόπο που το έπραττε η Google για τον Τράμπ.
Για το θέμα των αναζητήσεων έχει γίνει και εκτεταμένη έρευνα από το Politico και αμερικανικό πανεπιστήμιο, ενώ έντονη κριτική έχει συγκεντρώσει και το φαινόμενο της ανακύκλωσης στελεχών από τη Google σε κυβερνητικές θέσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
[graphiq id=”514VtCileXH” title=”Δημοσκόπηση: Ενήλικες Αμρικανοί που ενημερώνονται από τα Social Media” width=”700″ height=”494″ url=”https://w.graphiq.com/w/514VtCileXH” ]
Σε παλαιότερο ρεπορτάζ-συνέντευξη του Bloomberg ο χάκερ Andre Sepulveda έχει αποκαλύψει πως μέσα από παρεμβάσεις στα social media, με πλαστούς λογαριασμούς, στημένες δημοσκοπήσεις και υποκλοπές στοιχείων από τους υποψηφίους έχει καταφέρει να αλλάξει τα αποτελέσματα των εκλογών σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, αδικήματα για τα οποία εκτίη 10ετή ποινή φυλάκισης, ενώ απειλείται η ζωή του.
Ο ίδιος είχε ισχυριστεί ότι δούλευε για πολιτικό σύμβουλο ο οποίος στη συνέχεια συνεργάστηκε με το επιτελείο του Τράμπ, ενώ είχε δηλώσει πεπεισμένος ότι και οι εκλογές των ΗΠΑ ήταν στημένες(!).
[graphiq id=”k7VfjviHOhn” title=”Χρήση των social media μεταξύ Αμερικανών νέων” width=”700″ height=”552″ url=”https://w.graphiq.com/w/k7VfjviHOhn” ]
Μάλιστα, η ηττημένη υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον κατηγόρησε τον Τραμπ ότι είναι “μαριονέτα” του Πούτιν.
Σύμφωνα με τον Καλ, η Γερμανία, μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αποτελεί ιδιαιτέρως στόχο εκστρατείας παραπληροφόρησης.
“Εδώ ασκείται ένα είδος πίεσης στον δημόσιο διάλογο και την δημοκρατία, που είναι απαράδεκτο”.
H Deutsche Telekom απέδωσε τις παρεμβολές που υπέστησαν εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες της την Δευτέρα σε αποτυχημένη απόπειρα από χάκερς να υποκλέψουν τα δεδομένα από τις συσκευές router με στόχο μία εκτεταμένη ιντερνετική επίθεση.
Ο επικεφαλής της BfV Χανς-Γκέοργκ Μάασεν είχε εκφράσει στις αρχές του μήνα στο Reuters την ανησυχία των αρχών ότι η Ρωσία ενδεχομένως να αναμειχθεί στις εθνικές εκλογές της χώρας του μέσω της διασποράς παραπλανητικών και ψευδών ειδήσεων.
Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ επίσης έχει προειδοποιήσει ότι η εκλογική διαδικασία μπορεί να κινδυνεύσει από τη χρήση προγραμμάτων λογισμικού σε κοινωνικά μέσα δικτύωσης με μεγάλη επισκεψιμότητα, που έχουν στόχο τον επηρεασμό των ψηφοφόρων μέσω της διασποράς ψευδών ειδήσεων.
Η Μέρκελ αντιμετωπίζει αυξανόμενες προκλήσεις από το αντιμεταναστευτικό, λαϊκιστικό κόμμα AfD, το οποίο ζητεί η ΕΕ να άρει τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας και το Βερολίνο να υιοθετήσει μία θετικότερη στάση ως προς τη Μόσχα.