Με πολιτική τρίπλα προσπαθεί να περάσει από τη Βουλή το Brexit η Μέι

Με πολιτική τρίπλα προσπαθεί να περάσει από τη Βουλή το Brexit η Μέι

Σε λεπτό στρώμα πάγου επιμένει να κινείται η Βρετανίδα πρωθυπουργός, η οποία φαίνεται να είναι έτοιμη να εισάγει στο Κοινοβούλιο νομοσχέδιο για το Brexit, ώστε να εκπληρώσει την επιταγή του Ανώτατου Δικαστηρίου, την απόφαση του οποίου έχει ήδη προσβάλλει.

Διαφήμιση

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να περάσει από το κοινοβούλιο το Brexit προσφέροντας όμως όσο το δυνατόν λιγότερες λεπτομέρειες για τη διαπραγμάτευση στους βουλευτές, κάτι που έρχεται σε σύγκρουση με όσα ζητούν οι Εργατικοί και ο Τζέιμς Κόρμπιν ώστε να δώσουν τη συγκατάθεσή τους.

Ο Κόρμπιν έχει καταστήσει σαφές ότι θα στηρίξει το Brexit, ζητώντας ωστόσο διαφάνεια και λογοδοσία από την κυβέρνηση καθώς και έγκριση των διαπραγματευτικών ομάδων από το Κοινοβούλιο.

Διαβάστε  Αυτό είναι το βρετανικό αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth

Με το βλέμμα πάντα στην επόμενη μέρα του Brexit, η Μέι φροντίζει να προβάλλει τη χώρα της ως πρωταθλήτρια του ελεύθερου εμπορίου. Αυτό ακριβώς επιχείρησε και στο πρώτο της εκτός Ευρώπης ταξίδι, στην Ινδία, καλλιεργώντας το έδαφος για μία διμερή εμπορική συμφωνία.

«Θέλουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να γίνει ο πιο δραστήριος, ο πιο παθιασμένος πρωταθλητής των ελεύθερων συναλλαγών στον κόσμο», δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός σε ομάδα βιομηχάνων στο Νέο Δελχί, ενώ δεσμεύτηκε ότι η χώρας της «δεν θα γυρίσει την πλάτη στον κόσμο», μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το ελεύθερο εμπόριο δημιουργεί ένα κύμα που παρασύρει όλα τα καράβια. Δημιουργεί θέσεις εργασίας, αυξάνει τις επενδύσεις, βελτιώνει την παραγωγικότητα, αλλάζει την ποιότητα ζωής και ανοίγει ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες», τόνισε η Μέι.

Αν και η Βρετανία δεν μπορεί να υπογράψει διμερείς εμπορικές συμφωνίες όσο παραμένει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μάλλον μέχρι το 2019, η επίσκεψη της Μέι ερμηνεύεται ως κίνηση για την τοποθέτηση των θεμελίων λίθων της μετά την ΕΕ εποχή για τη χώρα της.

Διαβάστε  Η Βρετανία πιέζει για συμφωνία στο Σκοπιανό, αλλιώς... ένταξη στο NATO και χωρίς

Ο εντοπισμός των σημείων σύγκλισης ανάμεσα στο Λονδίνο και το Νέο Δελχί «δεν απαιτεί να περιμένουμε μέχρι να έχουμε φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε.

Σε κάθε περίπτωση, αν και τα πλεονεκτήματα από μία συμφωνία ελευθερίου εμπορίου ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την αναδυόμενη οικονομική δύναμη του 1,25 δισεκατομμυρίου κατοίκων είναι τεράστια, το εγχείρημα αναμένεται να είναι δύσκολο.

Διαβάστε  Βρετανία: Η Ρωσία έχει σκοτώσει ξανά! ...και ξανά

Γνωστή για το βαρύ γραφειοκρατικό και το πολυδαίδαλο τελωνειακό της σύστημα, η Ινδία διαπραγματεύεται ήδη εδώ και μία δεκαετία με την Ευρωπαϊκή Ένωση μία παρόμοια συμφωνία, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.

Με την αποχώρησή του από την ΕΕ, «το Ηνωμένο Βασίλειο έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη την Ινδία», θριαμβολογεί η εφημερίδα Hindustan Times στο σημερινό της φύλλο.

Διαφήμιση