Πετρέλαιο: Δεν υπάρχει λόγος για ν ανέβει η τιμή

Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Ιανουάριο παρουσίασε η τιμή του μαύρου χρυσού αποδεικνύοντας ότι η άνοδος ήταν βραχύβια και τα θεμελιώδη παραμένουν αδύναμα

Πετρέλαιο: Δεν υπάρχει λόγος για ν ανέβει η τιμή

Εντάσεις ανάμεσα σε Σαουδική Αραβία και Ιράν, εκλογές και τα αμερικανικά αποθέματα, προστίθενται στους, τουλάχιστον αρκετούς, παράγοντες αποσταθεροποίησης της αγοράς πετρελαίου.

Διαφήμιση

Οι εντάσεις ανάμεσα σε Σαουδική Αραβία και Ιράν, αποτελούν ένα πρόσθετο λόγο αμφισβήτησης της συμφωνίας του ΟΠΕΚ, η οποία εμφανίζεται ήδη αβέβαιη από το πλήθος των διαφωνιών και της μη πρόθεσης συμμόρφωσης των διαφόρων μερών.

Παλαιότερες διαφωνίες ανάμεσα στα δύο κράτη, αναβίωσαν στη συνάντηση του ΟΠΕΚ στη Βιέννη την περασμένη εβδομάδα, με το Ριάντ να απειλεί ότι θα χρησιμοποιήσει την αύξηση της παραγωγής του για να ρίξει τις τιμές αν η Τεχεράνη δεν συμφωνήσει σε περιορισμό της παραγωγής.

Διαβάστε  Λαγκάρντ: Αντέχει η παγκόσμια οικονομία τις αναταράξεις στις αγορές

Η αδυναμία του ΟΠΕΚ να εξασφαλίσει συναίνεση τουλάχιστον των μελών του και η επαναδιαπραγμάτευση σε ήδη συμφωνημένες θέσεις, ενισχύουν τις αμφιβολίες της αγοράς για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και προκαλούν αστάθεια και σκαμπανεβάσματα στην τιμή του μαύρου χρυσού.

Η ρευστή πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, με την εναλλαγή της δυναμικής των υποψηφίων και τις εκτιμήσεις του τελικού αποτελέσματος να μην μπορούν να σταθεροποιηθούν, ενισχύουν την αστάθεια του κλίματος, με την ανάπτυξη της ζήτησης να παρουσιάζεται ήδη μειωμένη, και τους Αμερικανούς παραγωγούς να ενισχύουν τη δυναμική τους προσθέτοντας νέες εξέδρες άντλησης.

Διαβάστε  Squeeze out στα κρυπτονομίσματα λόγω Google, Facebook και ρύθμισης

Και οι δύο δείκτες της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους από το Σεπτέμβριο, με το Brent να κλείνει στα $45,58 το βαρέλι και το αργό στα $44,07. Τιμές μειωμένες κατά 15% από το υψηλά του Οκτωβρίου.

Διαφήμιση