Σε οδικό χάρτη για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Συρία, την ανακατάληψη του Χαλεπίου καθώς ακόμα και το ενδεχόμενο ανακήρυξης αυτόνομης κυβέρνησης της αντιπολίτευσης με τη στήριξη της Δύσης συζητούν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Μεγάλης Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας στο Βερολίνο.
Η διάσκεψη αυτή στόχο έχει να προετοιμάσει συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών που συμμετέχουν ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ειρήνευσης στη Συρία.
Η συνάντηση των έξι στο Βερολίνο καθιστά σαφές ότι η Γερμανία αναλαμβάνει πρωτοβουλία στη σκιά της κατάρρευσης της εκεχειρίας που είχαν συμφωνήσει ΗΠΑ και Ρωσία.
ΗΠΑ και Ρωσία ανταλλάσσουν κατηγορίες για την αποτυχία της εκεχειρίας καθώς και τους «λάθος» βομβαρδισμούς, ενώ η Μόσχα κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι δεν μπορεί να διαχωρίσει τους μετριοπαθείς αντάρτες της αντιπολίτευσης από τους τζιχαντιστές της Al-Nusra και του ISIS.
Παράλληλα η μη-συμμετοχή της Τουρκίας τη στιγμή μάλιστα που ο Ταγίπ Ερντογάν έχει διαμηνύσει ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία για κατάπαυση του πυρός αποδεικνύει ότι παρά τη βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και τη Γερμανία δεν του δίδεται η πολυπόθητη καρέκλα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να ζητήσει περισσότερο χώρο στη Συρία από τον Βλάντιμιρ Πούτιν ο οποίος επισκέπτεται στις 10 Οκτωβρίου την Άγκυρα για να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του.
Αν και η Τουρκία έχει κάνει σημαντικά βήματα επαναπροσέγγισης με τη Ρωσία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και οι οικονομικές σχέσεις των δυο πλευρών δείχνουν να αποκαθίστανται σταδιακά, ο Βλάντιμιρ Πούτιν δεν έχει δείξει διάθεση πολιτικής συνεννόησης με τον Ταγίπ Ερντογάν επί του συριακού ζητήματος.
Η Ρωσία ήταν η πρώτη που εκφράστηκε με επιφύλαξη για την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, ζητώντας μάλιστα την αυτοσυγκράτηση και την απεμπλοκή των τουρκικών στρατευμάτων.
Τις τελευταίες ώρες υπάρχουν αναφορές ότι τουρκικά αεροσκάφη έχουν βομβαρδίσει περιοχές στη Βόρεια Συρία με 18 άμαχους νεκρούς.