Παγιδευμένοι σε φαύλο κύκλο κλιμάκωσης της έντασης φαίνεται ότι βρίσκονται ΗΠΑ και Ρωσία προσπαθώντας να πείσουν για την «αξιόπιστη απειλή», ενώ Ομπάμα και Πούτιν θέλουν εκμεταλλεύονται και μικροπολιτικά την κατάσταση που έχει οδηγήσει τις σχέσεις των δυο χωρών στο χειρότερο επίπεδο της μεταψυχροπολεμικής περιόδου.
Επιμένοντας την πολιτική αντιπαράθεσης με το NATO και επίδειξης δύναμης στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ο Βλάντιμιρ Πούτιν υλοποίησε το σχέδιο ενίσχυσης των στρατηγικών και τακτικών δυνάμεων στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, αποστέλλοντας βαλλιστικούς πυραύλους Iskander-M, ικανούς να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές και με δραστικό βεληνεκές 700 χιλιομέτρων, που θέτει εντός ακτίνας το Βερολίνο.
Διαβάστε επίσης: Πυρηνικά παιχνίδια του Πούτιν
Με την κίνηση αυτή ο Ρώσος πρόεδρος αποδεικνύει ότι μπορεί να κινηθεί ταχύτερα από το NATO και τις ΗΠΑ που είχαν συμφωνήσει με την Πολωνία την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας THAAD στα σύνορα με τη Ρωσία.
Διαβάστε επίσης: Πυρηνικά όπλα: Ποιοί και πόσα έχουν
Παράλληλα η Μόσχα έχει ενισχύσει και τις τακτικές δυνάμεις στην περιοχή συγκροτώντας task force για την αντιμετώπιση της νατοϊκής απειλής, στον απόηχο της απόφασης του NATO –κατά τη σύνοδο της Βαρσοβίας- να αναπτύξει δύναμη 20,000 στρατιωτών κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία.
Διαβάστε επίσης: Γερμανική πρωτοβουλία “βραχυκυκλώνει” το NATO
Πρωτοβουλία για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή έχει αναλάβει και η Γερμανία αφού πρώτα καταδίκασε την άσκηση «Ανακόντα» που διεξήγαγε το NATO ως φιλοπολεμική στρατηγική.
Η στρατηγική του Βερολίνου κινείται σε τρεις άξονες:
– Την ανάπτυξη πυραύλων Patriot με ειδικό κέντρο διεύθυνσης πυρός σε συνεργασία με την Ολλανδία, μέσω μιας Task Force η οποία αναπτύχθηκε και δοκιμάστηκε στην άσκηση «Παρμενίωνας» στην Ελλάδα και είναι πλέον λειτουργική.
– Την ενίσχυση των Ευρωπαϊκών δυνάμεων στην περιοχή με τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ακτο-συνοριοφυλακής, η οποία εγκαινιάστηκε προ μερικών ημερών από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.
– Την ταχεία δημιουργία ευρωπαϊκών στρατιωτικών μονάδων στο πλαίσιο της δημιουργίας Ευρωστρατού, με πρώτες κινήσεις την ανάπτυξη κοινών διαδικασιών υποστήριξης, ενιαίου και αυτόνομου κέντρου διοίκησης και ξεκάθαρου οργανογράμματος
Αν και οι πρωτοβουλίες έχουν αρχίσει ήδη να υλοποιούνται και είναι σε μεγάλο βαθμό ουσιαστικές, εν τούτοις συναντούν αντιστάσεις στην Ανατολική Ευρώπη όπου Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Λιθουανία και Σλοβακία προτιμούν ισχυρό ρόλο του NATO –που συνεπάγεται αμερικανική παρουσία- παρά Ευρωπαϊκή εγγύηση.
Αντιδράσεις στη Ρωσική στρατηγική
Για εξέλιξη που προκαλεί «ύψιστη ανησυχία» κάνει λόγο η Πολωνία, επισημαίνοντας ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Έντονη η αντίδραση και της Λιθουανίας, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κάνει από πλευράς του λόγο για «στρατιωτικές ασκήσεις» ρουτίνας.
Το σύστημα Iskander έχει ακτίνα δράσης έως 700 χλμ «φθάνοντας» έως το Βερολίνο.
Αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών δήλωσε ότι η Ρωσία άρχισε να μετακινεί τους πυραύλους Iskander-M στον ρωσικό θύλακα της Βαλτικής σε μία κίνηση που έχει ενδεχομένως ως στόχο να εκφράσει τη δυσαρέσκεια της Μόσχας απέναντι στο ΝΑΤΟ -το οποίο και πρόκειται να ενισχύσει την παρουσία του σε Πολωνία, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία το 2007.
Διαβάστε επίσης: Γερμανική task force
«Οι πυραυλικές αυτές μονάδες έχουν αναπτυχθεί περισσότερες από μία φορά στην περιοχή του Καλίνινγκραντ […] και θα αναπτύσσονται στο πλαίσιο της στρατιωτικής εκπαίδευσης των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων» ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.
Ο Κονασένκοφ δήλωσε ότι ένας από τους πυραύλους εκτέθηκε σκοπίμως σε έναν αμερικανικό κατασκοπευτικό δορυφόρο. «Δεν χρειάστηκε να περιμένουμε πολύ -οι Αμερικανοί εταίροι μας το επιβεβαίωσαν οι ίδιοι στη ζέση τους για αποκαλύψεις» σημειώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Η Λιθουανία ανακοίνωσε την ίδια στιγμή ότι θα διαμαρτυρηθεί προς τη Μόσχα.
Η κίνηση αυτή, όχι μόνον αυξάνει την ένταση στην περιοχή, αλλά επίσης είναι πιθανόν ότι παραβιάζει διεθνείς συνθήκες που θέτουν όρια στην ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων βεληνεκούς μεγαλύτερου των 500 χιλιομέτρων» δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκεβίσιους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βίλνιους, προσθέτοντας ότι το θέμα θα τεθεί κατά τη διάρκεια του προσεχούς Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
«Θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους διαύλους, όχι μόνο για να θέσουμε το ζήτημα, αλλά και για να ζητήσουμε την τήρηση των διεθνών συνθηκών» είπε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών, εξηγώντας ότι ορισμένοι τροποποιημένοι τύποι των πυραύλων Iskander-M μπορεί να έχουν βεληνεκές 700 χιλιομέτρων, γεγονός που τοποθετεί το Βερολίνο στην ακτίνα δράσης τους με κέντρο το Καλίνινγκραντ.
«Πρόκειται για τη συνήθη ρωσική τακτική: κλιμάκωση της έντασης, δημιουργία διαμάχης και στη συνέχεια απαιτήσεις για υποχωρήσεις αλλού. Θέλω να ελπίζω ότι αυτό δεν θα λειτουργήσει αυτή τη φορά» ανέφερε.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν πάγωσε τη Δευτέρα αμερικανο-ρωσική συνθήκη για την αναστολή της καταστροφής, οπλικού πλουτωνίου λέγοντας ότι αποτελεί απάντηση σε μη φιλικές ενέργειες της Ουάσινγκτον.