Σε ημιπαράλυση βρίσκεται το παγκόσμιο internet από το σήμερα το πρωί καθώς η μεγαλύτερη επίθεση DDOS βρίσκεται σε εξέλιξη χρησιμοποιώντας για ακόμη μια φορά διασυνδεδεμένες συσκευές οικιακής χρήσης, από κάμερες και τηλεοράσεις μέχρι ψυγεία και air-condition.
Η επίθεση φαίνεται όμως να αποτελεί μέρος του κυβερνο-πολέμου που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας ή τουλάχιστον το κάνουν να φαίνεται έτσι.
Το λογισμικό που χρησιμοποιείται εκτιμάται ότι προέρχεται από το hacking σε δίκτυο θυγατρικής εταιρίας πληροφορικής που σχετίζεται με την Αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) καθώς και με τη σύλληψη εργολάβου της CIA πριν από δυο μήνες, η οποία ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι προηγούμενες επιθέσεις DDOS (denial of service) είχαν στόχο sites εταιριών ασφαλείας δεδομένων και internet, ενώ τελευταία ρίχνει sites εταιριών κολοσσών όπως το Facebook, η Amazon, το twitter, το Spotify, το Etsy, το Netflix και η εταιρία ασφαλείας GitHub.
Η κλιμάκωση των επιθέσεων και η στοχοποίηση κορυφαίων αμερικανικών εταιριών είναι ένδειξη έντονου πολιτικού στίγματος, ενώ κάνει τις προηγούμενες επιθέσεις να φαίνονται ως προετοιμασία του μεγάλου χτυπήματος.
Το λογισμικό που χρησιμοποιείται κάνει εκατομμύρια οικιακές συσκευές από routers και hubs έως κάμερες και τηλεοράσεις να αποστέλλουν διαρκή αιτήματα σύνδεσης στις ίδιες διευθύνσεις υπερφορτώνοντας τους servers και οδηγώντας σε απώλεια συνδέσεων.
Διαβάστε επίσης: Η τοστιέρα σας επιτίθεται σε servers
Οι hackers που ανέπτυξαν το λογισμικό εντόπισαν και χρησιμοποιούν μια δεδομένη τρύπα ασφαλείας σε όλες τις οικιακές συσκευές που επιτρέπει σε ένα πολύ μικρό αρχείο όταν παρεισφρήσει επιτρέπει στην παθητική χρήση κυκλωμάτων διασύνδεσης στο internet από τρίτους, χωρίς να μπορεί να το αντιληφθεί ο ιδιοκτήτης τους.
Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες τέτοιου είδους συσκευές είναι αδύνατο να αναβαθμιστούν αυτόματα, που πρακτικά σημαίνει ότι θα είναι ευάλωτες μέχρι το πέρας της ζωής τους. Ωστόσο οι εταιρίες φροντίζουν πλέον να κλείσουν τη συγκεκριμένη τρύπα στα κυκλώματα όσων κατασκευάζονται τώρα.
Διαβάστε επίσης: Οι ΗΠΑ φοβούνται ρωσικό hacking στις εκλογές
Αυτό όμως σημαίνει ότι το software που είχε αναπτυχθεί για μεγάλης κλίμακας ηλεκτρονικό πόλεμο και επιχειρήσεις κλοπής δεδομένων καθίσταται σε μεγάλο βαθμό και προοδευτικά παρωχημένο, ενώ πλέον στιγματίζεται όποιος το χρησιμοποιεί.
Η διάχυσή του στο internet αναμένεται να αυξήσει τις επιθέσεις βραχυχρόνια αλλά και τις διαδικασίες ασφάλειας.
ΟΙ αμερικανικές αρχές δεν αναμένεται να εντοπίσουν τους υπευθύνους της επίθεσης ή την προέλευση του λογισμικού, γιατί ακόμα και αν κατηγορηθούν οι… γνωστοί Ρώσοι hackers τότε θα πιστοποιηθεί η κλοπή του από εταιρία-βιτρίνα της NSA…