Σε αδιέξοδο φαίνεται να οδηγούνται οι προπαρασκευαστικές διαπραγματεύσεις των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ στη Βιέννη καθώς η απροθυμία του Ιράκ να περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου υποσκάπτει το σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας και απειλεί με κατάρρευση τη συμφωνία.
Οι εσωτερικές διαφωνίες του ΟΠΕΚ κατά τη πρώτη μέρα συνομιλιών στα γραφεία του οργανισμού στη Βιέννη ενέτειναν τους φόβους και ενίσχυσαν την επιφυλακτικότητα των υπόλοιπων χωρών –παραγωγών, με τις συζητήσεις του Σαββάτου με μη μέλη να μην αποφέρουν καρπούς.
Αν επικρατήσει αυτό το κλίμα στις αγορές τη Δευτέρα αναμένεται να εκδηλωθεί κύμα πωλήσεων οδηγώντας σε πτωτική εκτόνωση μετά από αρκετό καιρό συσσώρευσης γύρω από την περιοχή των 50 δολαρίων του βαρέλι.
Το crisismonitor.gr έχει κατ επανάληψη επισημάνει την αναντιστοιχία της εικόνας που επικοινωνιακά δημιουργούν ΟΠΕΚ και Ρωσία και της πραγματικότητας τόσο σε επίπεδο συσχετισμών όσο και θεμελιωδών μεγεθών.
Είναι άλλωστε σαφές ότι με το Ιράκ υπό αμερικανικό έλεγχο όλες οι κινήσεις περιορισμού της παραγωγής απαιτούν και τη συγκατάθεση των ΗΠΑ, οι οποίες δεν είναι -σε καμία περίπτωση- διατεθειμένες να επιτρέψο στη Ρωσία να προσεγγίσει τον ΟΠΕΚ, ούτε να διαμορφώσει συγκλίσεις με τη Σαουδική Αραβία.
Εκπρόσωποι μεταξύ άλλων και της Ρωσίας, Καζακστάν και Αζερμπαϊτζάν συμμετείχαν στις συζητήσεις χωρίς όμως να ανοίξουν τα χαρτιά τους ακολουθώντας την πρακτική της προηγούμενης συνεδρίασης, όπου τα μέλη του ΟΠΕΚ δεν διευκρίνισαν τα επίπεδα στα οποία προτίθενται να περιορίσουν την παραγωγή τους.
Η μέγιστη δέσμευση από όλες τις χώρες, εντός και εκτός καρτέλ, αποτελεί προϋπόθεση για την συμφωνία, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Mohammed Barkindo, με τις εκτός ΟΠΕΚ χώρες-παραγωγούς να δίνουν το μήνυμα ότι ο οργανισμός πρέπει να εξασφαλίσει πρώτα εσωτερική συμφωνία πριν συζητήσουν το μέγεθος του δικού τους περιορισμού παραγωγής.
Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος παραγωγός εκτός ΟΠΕΚ πράγει φέτος σε επίπεδα με ρεκόρ περίπου 11,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, χαρτί που παίζει για την επίτευξη την συμφωνίας, παρέμεινε στις προ-συνάντησης δηλώσεις περί παγώματος και όχι περικοπής παραγωγής.
Το χαρτί όμως της συναίνεσης της Μόσχας έχει ήδη αποδυναμωθεί αρκετά μετά την αποστασιοποίηση του Ιράκ, ένδειξη ότι οι ΗΠΑ κοντράρουν τη συνεργασία Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας.
Η συμφωνία έκπληξη, τον περασμένο μήνα στο Αλγέρι, είχε οδηγήσει σε αύξηση των τιμών πέραν των $50 ανά βαρέλι, με την αμφισβήτηση της εφαρμογής της να εξισορροπεί τις αντιδράσεις και τη συνολική επίδραση να συγκρατεί οριακά τις τιμές.
Η αποτυχία της συμφωνίας θα οδηγήσει σε επιμήκυνση της διαδικασίας αναπροσαρμογής, περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και οπισθοδρομήσεις σε επενδύσεις για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, οι οποίες θα είναι άνευ προηγουμένου, δήλωσε ο Barkindo, στην προσπάθεια του να τονίσει την ανάγκη επίτευξης συναίνεσης.