Χρονιά των ΑΠΕ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ερχόμενη καθώς από τα τελευταία στοιχεία της International Energy Agency (IEA) οι νέες εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις αντίστοιχες συμβατικές σε παγκόσμια βάση.Η παραγωγή πράσινης ενέργειας αυξήθηκε κατά 153 γιγαβατ, που ισοδυναμεί με το 55% των νέων ενεργειακών εγκαταστάσεων που τέθηκαν σε ισχύ το περασμένο έτος.
Διαβάστε εδώ την έρευνα Renewable Energy Global Report 2015
Η έκθεση δείχνει πως η παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας είχε παρουσιάσει αυξανόμενους ρυθμούς ανάπτυξης πριν τη συμφωνία στο Παρίσι του Δεκέμβριο για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και πλέον η εξάπλωση της χρήσης υποστηρίζει και τη μείωση του κόστους ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη της αγοράς.
Κατά το IEA το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης χρήσης θα καθοδηγεί από τέσσερις χώρες με τις Κίνα, ΗΠΑ, Ινδία και Μεξικό να αναμένεται να αποτελέσουν τα hotspots καθαρής ενέργειας για τα επόμενα 5 χρόνια και τους αντίστοιχους ρυθμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναν πρώιμο υποστηρικτή της πολιτικής και των τεχνολογιών της καθαρής ενέργειας, να προβλέπονται μειωμένοι.
Με την ανεξέλεγκτη ρύπανση να τροφοδοτεί έντονη πίεση στην κυβέρνηση, η Κίνα θεωρείται αδιαφιλονίκητος παγκόσμιος ηγέτης στην προώθηση πολιτικών ευνοϊκών προς της πράσινη ενέργεια και αναμένεται να αντιπροσωπεύσει το 40% της ανάπτυξης.
Οι ΗΠΑ κατείχαν αρχικά το 43% της πρόβλεψης, και ακόμα και με τις επιβραδύνσεις της αγοράς αναμένεται να παρουσιάσουν το δεύτερο μεγαλύτερο παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης με αύξηση στο 50% μέχρι το 2021.
Η έκθεση προβλέπει επέκταση της Ινδίας κατά 76 γιγαβάτ μέχρι την ίδια χρονιά, με την κυβέρνηση της χώρας να θέτει υψηλότερους στόχους, και τον IEA να διατηρεί πιο περιορισμένες τις προσδοκίες λόγω ασθενών υποδομών και διανομής δικτύου.
Η πρόβλεψη για την ικανότητα καθαρής ενέργειας του Μεξικού παρουσιάζεται σχεδόν διπλασιασμένη σε πλάνο πενταετίας, με τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στο κλάδο να οδηγούν σε χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ηλιακή και αιολική.
Για την ΕΕ, η αύξηση αναμένεται στο 21% σε μεσοπρόθεσμη βάση, αισθητά μειωμένη από το 62% των τελευταίων 6 ετών, πρόβλεψη που επισημαίνει την αδύναμη ανάπτυξη της αντίστοιχης ζήτησης και την πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ένωση.
Το Brexit, τα μέτρα μείωσης κόστους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τους καταναλωτές στη Γερμανία και τα όρια της Πολωνίας για την αιολική και ηλιακή ενέργεια αποτελούν τους πιθανούς παράγοντες περιορισμού της ανάπτυξης, θέτοντας τον στόχο κατανάλωσης ενέργειας από καθαρές πηγές για την Ένωση στο 27% μέχρι το 2030.